Mihail Neamtu: Ar trebui sa vorbim mai rar despre patrie, dar s-o slujim mai bine

Sambata, 10 Noiembrie 2012, ora 15:21
3353 citiri
Mihail Neamtu: Ar trebui sa vorbim mai rar despre patrie, dar s-o slujim mai bine

Presedintele Noua Republica, Mihail Neamtu, se considera fericit ca s-a nascut in Romania, in Transilvania, unde a avut acces la o cultura cu "radacini milenare".

"Romania e o sursa de satisfactie si primenire launtrica", spune Neamtu, precizand ca este deranjat de " sforaiala patriotarda". "Esti patriot doar daca poti genera mai mult viitor", accentueaza liderul Noua Republica.

Sunteti mandru ca sunteti roman?

Mandru? Nu stiu. Sunt poate bucuros ca reusesc sa comunic relativ bine in limba materna. Prin romana mi s-au deschis portile catre alte limbi de circulatie internationala (franceza, spaniola, italiana).

Sunt fericit pentru ca, fiind nascut in Transilvania (iar nu in Dubai), am putut cunoaste o cultura cu radacini milenare.Si da, marturisesc ca m-a incercat o emotie aparte cand am studiat mai atent, la Roma, coloana lui Traian.

Nu pot trai in orase fara memorie si fara radacini in antichitate. Multe locuri din Romania ne cultiva melancolia dulce a apartenentei.

Ca atatia altii, sunt incantat de frumusetea bisericilor de lemn maramuresene, miscat de plaiurile moldave, uimit de semetia Carpatilor, vrajit de naiul lui Zamfir sau fluierul unui Grigore Lese. Ma fascineaza poezia lui Blaga, dar si proza ascetica a lui Nicolae Steinhardt. Pentru ca toate acestea exista, Romania e o sursa de satisfactie si primenire launtrica.

Evident, avem ca tara foarte multe defecte si trebuie sa le amendam prin tot soiul de masuri - de la constructia institutionala, pe plan politic si administrativ, pana la etosul familiei si viata in comunitate (casa, cartier, oras).

Ma surprind neplacut acei compatrioti careincep o conversatie cu un strain prin a-si cere scuze ca Romania exista pe harta lumii...

Trebuie sa ne asumam ceea ce suntem, fara a cadea victime demagogilor de serviciu. Imi repugna sforaiala patriotarda, insa si insulta libera la adresa unui popor incercat de istorie. As cauta echilibrul intre exigenta morala si compasiune, intre auto-ironie (Caragiale) si demnitate (Eminescu).

Spunem prea adesea"ce tara minunata, pacat ca-i locuita", ca si cand sarcasmul ne absolva de responsabilitati. Vad in bascalie o forma de fals eroism, un cinism prost-plasat sau poate chiar o indiferenta mascata.

Ar trebui sa vorbim mai rar despre patrie, dar s-o slujim mai bine. A fi patriot nu inseamna sa te ingropi intr-o veneratie pentru trecutul imobil al tarii, ci sa te indragostesti deceea ce poate fi Romania intr-un viitor apropiat sau departat.

Cand iubesti o femeie cu pasiune, te gandesti imediat ca doamna ta poate fi si mama copiilor tai. Cand iti iubesti tara, privesti nu doar catre cimitirul bunicilor, ci si la scoala stranepotilor.

Esti patriot doar daca poti genera mai mult viitor - pentru asta e nevoie de instrumente politice si resurse cultural-spirituale. Vreau sa slujesc nu doar o natiune cu o considerabila vechime in Balcani, ci o tara cu ambitii mari pentru urmatorii 50-100 de ani.

Puteti sa ne spuneti numele unui roman fara notorietate sau mai putin cunoscut, dar care este un roman cu care ne putem mandri?

Cunosc un antreprenor liber si integru - un om fara notorietate, un ucenic al lui Corneliu Coposu, un moldovean sincer care impune respect: Valeriu Todirascu.

Care este simbolul care credeti ca se potriveste poporului roman - daca ar fi, sa zicem, sa reinventam stema?

Vulturul cu barba ori Zaganul (gypaetus barbatus). Pentru a-l vedea trebuie sa privesti mereu cerul. Zaganul, ca si acvila, ne impune respectul pentru inaltimile alpine. Ca sa iesi din cloaca sau din mlastina trebuie sa-ti ridici ochii spre vazduh. Romania nu poate decat sa castige promovand o asemenea heraldica.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Mihail Neamtu roman, #Mihail Neamtu Noua Republica, #Mihail Neamtu patriotism , #Noua Republica