Un fost apropiat al președintelui rus anunță: Sfârșitul lui Putin și pericolul global neglijat de la Moscova

Marti, 05 Decembrie 2023, ora 04:06
14295 citiri
Un fost apropiat al președintelui rus anunță: Sfârșitul lui Putin și pericolul global neglijat de la Moscova
Întâlnire între Vladimir Putin (stânga) și Mihail Hodorkovski FOTO: Daily Mail

Pe măsură ce luptele pe scară largă continuă în războiul declanșat de Moscova în Ucraina, depășind borna de 640 de zile, un fost apropiat al președintelui rus, magnatul petrolului Mihail Hodorkovski anunță că sfârșitul lui Vladimir Putin este aproape. Iar căderea regimului său poate avea un impact global catastrofal, deoarece ar duce la destrămarea țării și la crearea unor state instabile dotate cu arme nucleare.

Fostul cel mai bogat om din Rusia avertizează Occidentul de acest posibil pericol și cere Vestului să încerce să evite acest dezastru, potrivit Daily Mail.

Magnatul petrolului exilat Mihail Hodorkovski, în vârstă de 60 de ani, a avertizat că războiul din Ucraina va răsturna în cele din urmă regimul lui Putin. Totuși, el a avertizat că dizolvarea țării ar fi „o greșeală enormă”, deoarece arsenalul său nuclear va cădea în mâinile „ucigașilor locali”.

Germania, foarte dură cu un aliat din NATO: Îl blochează să intre în posesia unei arme de top

Oligarhul rus din epoca Elțin a avertizat că o destrămare a gigantului est-european va fi „o greșeală enormă”, pentru că arsenalul său nuclear va cădea în mâinile „ucigașilor locali”, precum cecenul Ramzan Kadîrov.

El a cerut Occidentului să încerce să evite acest rezultat catastrofal, ajutând să unească exilații ruși pentru a crea o „coaliție de forțe de opoziție” și „să fie mai inteligent în aplicarea sancțiunilor”.

Hodorkovski avea o avere netă de 15 miliarde de dolari la apogeul imperiului său petrolier din Yukos - până când Putin l-a închis în 2003 pentru presupusă fraudă fiscală. El a fost eliberat 10 ani mai târziu, în urma presiunilor din partea grupurilor internaționale pentru drepturile omului.

Fostul șef de stat major al Comandamentului pentru Apărare Spațială și Antirachetă al Armatei SUA, Kevin Ryan, a mai spus că războiul nuclear este o opțiune „pe deplin fezabilă” pentru Putin dacă forțele ucrainene obțin câștiguri mari pe câmpul de luptă.

Destrămarea Rusiei ar fi o greșeală enormă

Scriind în publicația germană Körber-Stiftung din acest weekend, Hodorkovski a spus că războiul din Ucraina a scos la iveală slăbiciunile lui Putin, iar acum „regimul său este sortit eșecului”.

Exilatul politic, care locuiește acum la Londra, a spus că este „imposibil de prezis” când va avea loc această cădere – dar a spus că un lucru este cert: războiul a „declanșat forțe” care inevitabil îl vor doborî pe Putin.

Hodorkovski a citat tentativa de lovitură de stat a liderului Wagner, Evgheni Prigojin, drept prima încercare, spunând că revolta sa ar fi putut permite „genul de criză esențială pentru răsturnarea regimului”.

Un istoric german bagă spaima în Occident: Putin poate spulbera Europa dintr-un motiv nebănuit

El a spus că presupusa asasinare a lui Prigojin și a asociaților săi de la Kremlin „arată cât de răspândită este nemulțumirea față de Putin în cadrul armatei și cât de slab se simte regimul, deoarece este incapabil să-i judece pe insurgenți”.

Comentatorul născut la Moscova a spus că „se vor produce probabil din nou divizări”, dar oameni precum Prigojin „nu vor asigura democratizarea și crearea statului de drept” și ar putea fi chiar mai periculoși decât Putin.

„Răsturnarea lui Putin este o condiție prealabilă pentru o schimbare democratică, dar avem nevoie și de o viziune asupra a ceea ce urmează”, a scris el. „Destrămarea Rusiei ar fi o greșeală enormă. Statele care vor apărea vor moșteni arme nucleare și vor fi conduse de ucigași locali precum Ramzan Kadîrov din Cecenia.

„Ar putea apărea o figură totalitară, hotărâtă să reconstruiască imperiul rus, iar entitatea militaristă, expansionistă rezultată, își va întoarce din nou nemulțumirile împotriva Ucrainei și Occidentului”.

Comandantul-șef al trupelor ucrainene: ”Rusia atacă activ de-a lungul liniei frontului şi înregistrează succese tactice în anumite sectoare”
Comandantul-șef al trupelor ucrainene: ”Rusia atacă activ de-a lungul liniei frontului şi înregistrează succese tactice în anumite sectoare”
Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a indicat duminică în social media că situaţia de pe front s-a "deteriorat" şi trupele ruse au înregistrat "succese tactice" în...
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
#Mihail Hodorkovski, #Mihail Hodorkovski Putin, #Mihail Hodorkovski Rusia, #Rusia razboi, #razboi Ucraina, #Rusia, #oligarh rus, #apropiat putin , #Razboi Ucraina