Noi probleme pentru Mihail Gorbaciov. Artizanul „Perestroikăi” în URSS, acuzat de crime de război în Lituania

Joi, 13 Ianuarie 2022, ora 15:03 3604 citiri
Mihail Gorbaciov, în vizita privată făcută în România pe 13 aprilie 2010. FOTO: Digi24

Şase lituanieni au deschis o acţiune în justiţie împotriva fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, cu privire la crime de război împotriva independenţei acestui stat baltic, în atacul sovietic sângeros care a avut loc pe 13 ianuarie 1991, în capitala Vilnius.

La comemorarea a 31 de ani de la aceste confruntări, aceste rude ale victimelor cer dreptate, transmite AFP.

Mihail Gorbaciov este văzut de ruși ca artizan al „Perestroikăi”, un set de măsuri al cărui nume s-ar traduce prin „restructurare”, și al „Glasnost”(cu sens de deschidere, transparență). Erau ultimele încercări făcute de liderii de la Moscova pentru a evita destrămarea Uniunii Sovietice.

Pe 13 ianuarie 1991, în acest atac, 14 civili neînarmaţi au fost ucişi, iar alte peste 700 de persoane au fost rănite.

Mii de susţinători ai independenţei s-au adunat atunci în jurul turnului radioteleviziunii şi altor clădiri-cheie din capitală, Vilnius, pentru a încerca să-i împiedice pe ruşi preia controlul.

Gorbaciov, „făcut scăpat” de procurori în 2009

În 2009, un tribunal lituanian a condamnat zeci de foşti conducători din epoca sovietică cu privire la crime de război, însă procurorii au refuzat să-l ancheteze pe Mihai Gorbaciov, în prezent în vârstă de 90 de ani, care se afla la putere la acea vreme. Acest refuz i-a înfuriat pe reclamanţi.

Ei îl acuză pe fostul conducător al URSS că deţinea controlul armatei sovietice şi că nu a oprit această „crimă cu premeditare” împotriva lituanienilor, care îşi cereau libertatea după 50 de ani de ocupaţie sovietică.

„Este clar că acţiunile forţelor militare nu ar fi fost posibile fără o coordonare cu Gorbaciov”, acuză Robertas Povilaitis, care şi-a pierdut tatăl în violenţe.

El consideră că acest proces este foarte important şi că, dacă nu este vizată respondabilitatea şefului statului, „dreptatea nu este întreagă”.

Foşti conducători din epoca sovietică, condamnaţi în lipsă

Majoritatea celor 67 de persoane găsite vinovate de crime de război în Lituania au fost judecate în contumacie, inclusiv fostul ministru sovietic al Apărării Gmitri Iazov, care a murit în 2020.

Mulţi conducători lituanieni din era sovietică au fost încarceraţi cu privire la faptele lor, însă alţi suspecţi au rămas neatinşi în Rusia sau Belarus.

Lituania şi celelalte ţări baltice - Letonia şi Estonia - au fost recunoscute internaţional mai târziu, în 1991, după cinci decenii de ocupaţie sovietică şi au aderat la Uniunea Europeană (UE) şi NATO în 2004.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Pieues
rank 1
rusii sunt o rasa de thampitzi care trebuie tratatati ca atare...