Unde a fugit Mihail Boldea si cum pot fi extradati condamnatii in Romania?

Joi, 22 Martie 2012, ora 16:50
6699 citiri
Unde a fugit Mihail Boldea si cum pot fi extradati condamnatii in Romania?
Foto: Romania TV

Deputatul Mihail Boldea, acuzat de constituire a unui grup infractional organizat si inselaciune cu consecinte deosebit de grave, a plecat din Romania in data de 17 martie.

Cu destinatia Turcia, Boldea a parasit tara cu masina, pe la punctul de frontiera Giurgiu, trecand prin Bulgaria, tara vecina atat cu Romania, cat si cu Turcia. Deputatul a ajuns pe aeroportul Ataturk, din Istanbul, unde s-a imbarcat intr-o cursa cu "destinatie necunoscuta", potrivit sefului Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Codrut Olaru.

Acesta este filmul oficial al plecarii lui Boldea din Romania, asa cum a fost prezentat de autoritati. Neoficial, se pare ca, odata ajuns pe aroportul Ataturk din Turcia, Mihail Boldea s-a urcat intr-un avion spre o tara africana.

In ce conditii pot fi extradati condamnatii in Romania?

Concret, deputatul Mihail Boldea are, in acest moment, calitatea de acuzat. Or ca sa vorbim de extradare trebuie sa existe, in prealabil, o condamnare. Mai mult de atat, inainte ca un stat sa ceara extradarea unui condamnat, acesta trebuie dat in urmarire internationala, au explicat surse din Ministerul Justitiei pentru Ziare.com.

Asadar, potrivit legii romane, extradarea se poate cere fie in baza unui tratat - bilateral sau multilateral, incheiat intre Romania si statul pe teritoriul caruia persoana (in prealabil, data in urmarire internationala) a fost localizata, fie in absenta unui tratat - in temeiul curtoaziei internationale.

Ancheta in cazul Boldea se extinde: Fratele si tatal deputatului, urmariti penal

"Prin urmare, in cazul in care persoana in cauza va fi localizata pe teritoriul unui stat in relatia cu care nu se aplica niciun tratat (bilateral sau multilateral), extradarea va fi solicitata in temeiul curtoaziei internationale (in practica Ministerului Justitiei exista astfel de cazuri). Desigur ca, intr-o atare situatie, statul solicitat este suveran in a decide daca va acorda extradarea solicitata in temeiul curtoaziei internationale", au explicat specialistii din Justitie.

Cum exista zvonuri ca Mihail Boldea ar fi fugit intr-o tara africana, Ministerul Justitiei a explicat si in ce context poate fi extradat un condamnat in Romania, fie pe baza unui tratat, fie in lipsa acestuia.

"In ceea ce priveste situatia statelor africane, Romania a incheiat mai multe tratate bilaterale care contin si dispozitii in materia extradarii cu urmatoarele state: Algeria, Egipt, Maroc. In relatia cu Africa de Sud sunt aplicabile dispozitiile unui tratat multilateral (al Consiliului Europei, respectiv Conventia europeana de extradare, incheiata la Paris la 13 decembrie 1957, ratificata de Romania prin Legea nr. 80/1997, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 74/2005).

Totodata, in masura in care acestea sunt parte, intre Romania si statele africane sunt aplicabile si dispozitiile tratatelor multilaterale adoptate la nivelul ONU in domeniul infractiunilor de criminalitate organizata. In acest caz, extradarea va fi intemeiata pe una din conventiile ONU numai daca infractiunea pentru care persoana este cercetata face parte din una din categoriile de infractiuni reglementate de conventie", au adaugat sursele citate.

Boldea nu a fost dat in urmarire internationala: Arestarea preventiva, amanata de ICCJ

Judecatorii de la ICCJ au amanat, la cererea avocatului care il reprezinta pe Mihail Boldea in instanta, George Moloman, sedinta in care trebuiau sa emita mandatul de arestare in lipsa a deputatului.

Avocatul lui Mihai Boldea a cerut amanarea sedintei ICCJ de joi ca sa poata studia in detaliu cele peste opt volume de urmarire penala ce compun dosarul deputatului si sa poate pregati apararea.

Avocatul a declarat ca va cere judecatorului Mariana Ghena, care va lua in discutie solicitarea procurorilor DIICOT de arestare preventiva a deputatului Mihail Boldea, acordarea unui termen de cateva zile in vederea pregatirii apararii.

Cazul Boldea: SRI a sesizat inca din 2008 autoritatile

Procurorii DIICOT au decis, miercuri seara, sa solicite mandat de arestare preventiva in lipsa a deputatului Mihai Boldea. Daca mandatul de arestare va fi obtinut de catre procurori, atunci Boldea ar putea fi dat in urmarire internationala si va putea fi extradat.

Anchetatorii nu au cerut interdictia de a parasi tara pe motiv ca nu sunt permise de lege doua masuri preventive in acelasi timp, iar ei cerusera deja aviz Parlamentului pentru retinere si arestare, a explicat, joi, seful DIICOT, Codrut Olaru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mihail Boldea fugit Romania, #Romania tratate extradare condamnati, #arestare preventiva Mihail Boldea, #ancheta DIICOT Mihail Boldea , #ancheta