Tudose il ataca dur pe ministrul Cuc, din cauza podului peste Dunare: Dementa ta, nu vrei sa trimiti actele la Bruxelles? In ce stadiu se afla proiectul

Joi, 18 Aprilie 2019, ora 11:26
11344 citiri
Tudose il ataca dur pe ministrul Cuc, din cauza podului peste Dunare: Dementa ta, nu vrei sa trimiti actele la Bruxelles? In ce stadiu se afla proiectul
Foto: Arhiva Facebook/ Mihai Tudose

Fostul premier Mihai Tudose a declarat ca nu ar fi renuntat la functia de prim-ministru daca nu semna contractul pentru construirea podului peste Dunare de la Braila: "Daca nu era gata, ma legam de scaun pana o faceam".

"N-am facut spectacol. N-am promis si l-am facut", a sustinut Tudose, care l-a atacat pe ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, catalogandu-l drept "dement", conform De Braila.

Amintim ca Mihai Tudose a participat, pe 15 ianuarie 2018, la semnarea contractului pentru construirea podului peste Dunare de la Braila chiar in ziua in care PSD i-a retras sprijinul politic. Ulterior, el a demisionat.

"Urmaresc foarte de aproape proiectul, fara spectacol. Stiti ca n-am facut spectacol nici inainte. N-am spus-o in campanie, n-am spus-o nici cand am preluat mandatul de premier. Uite ca n-am promis si l-am facut. (...)

Nu plecam pana nu faceam acest lucru, chiar cu riscul de a ma acuza toata lumea ca ma tin de scaun, ca vreau sa fiu prim-ministru. Am pus toata presiunea ca premier la ministrul Transporturilor sa faca lucrurile si sa le faca corect. Daca nu era gata, ma legam de scaun pana cand o faceam", a declarat Tudose, potrivit sursei citate.

In plus, deputatul l-a criticat dur pe ministrul Transporturilor, Razvan Cuc. Motivul: nu a trimis Comisiei Europene cererea de finantare pentru podul de peste Dunare.

"La Ministerul Transporturilor si la cel al Fondurilor Europene sunt doua monumente de incompetenta. Doamna Cretu (comisar european pentru dezvoltare regionala - n.red.) a spus clar: 'Noi aprobam ce ni se trimite!'. Am vazut doua declaratii halucinante ale monumentului de incompetenta Cuc.

A spus ca i-a aratat doamnei comisar Cretu cate proiecte are in birou la el. Replica, doamna Cretu este o doamna si nu si-a permis, era: 'Ba, dementule, daca le tii in birou... eu le aprob cand sunt la Bruxelles'.

Ministrul Transporturilor, la Braila, cand a fost intrebat de unii dintre colegii dumneavoastra daca a trimis cererea de finantare, a spus ca ne trebuie oameni patrioti la Bruxelles. Raspunsul este acelasi: 'Pai, dementa ta, nu vrei sa trimiti tu actele acolo, ca sa le semneze cineva?'.

Poate inca nu a aflat ca podul peste Dunare si infrastructura conexa sunt in MasterPlanul de Transport aprobat de Bruxelles, in timpul Guvernului Ponta, pe vremea ministrului Ioan Rus. Niste extinctoare... Dumnezeule, trebuie pur si simplu luata hartia si trimisa la Bruxelles, atata tot.

Ei au invatat o chestie si le e frica ca de dracu.. folosesti bani europeni, dupa ei vine OLAF-ul (Oficiul European de Lupta Antifrauda - n.red.) . Uite ce a patit cu Teldrum. Atunci, daca iei bani de la buget, nu vine OLAF-ul, vin ai nostri si aici mai faci o contestatie ca completul de 3, de doi jumate', ca Curtea Constitutionala. Daca vine OLAF-ul e naspa", a mai adaugat Mihai Tudose.

De la ce a pornit scandalul dintre Cuc si Tudose

La inceputul lunii aprilie - cand a vizitat santierul de la Braila al podului peste Dunare - ministrul Transporturilor a sustinut ca lucrarile sunt in grafic. Cu toate astea, spunea Cuc, lucrurile s-ar fi miscat chiar mai repede daca Mihai Tudose (deputat de Braila) ar fi facut mai multe pentru pod, pe vremea cand era premier.

Declaratia ministrului social-democrat a venit in contextul in care Mihai Tudose a demisionat din PSD, pe fondul unor conflicte cu Liviu Dragnea, si s-a inscris in Pro Romania, partid condus de Victor Ponta.

Tot la Braila, Razvan Cuc a sustinut ca - pentru reusita proiectului - e nevoie de patrioti romani, la Bruxelles. De ce a facut ministrul aceasta declaratie? Ca sa nu isi asume responsabilitatea pentru faptul ca, nici pana la acest moment, Comisia Europeana nu si-a dat acordul pentru finantarea lucrurilor la pod, dupa cum a recunoscut chiar premierul Viorica Dancila.

De fapt, Comisia Europeana a primit deja parte din documentatia prin intermediul careia Romania solicita finantare pentru pod. Problema este ca n-a fost multumita de acte, in conditiile in care studiul de trafic nu demonstra ca pe pod vor circula suficiente masini incat obiectivul - a carui valoare ajunge la circa 500 de milioane de euro - sa merite finantat cu fonduri europene nerambursabile.

In consecinta, CE a cerut Ministerului Transporturilor sa refaca acel studiu. Or, Razvan Cuc sustinea ca de vina pentru aceasta situatie sunt "anumite persoane" care ar incearca sa convinga CE ca pe pod nu va fi suficient trafic.

Fara sa-i pronunte numele, Cuc facea referire, de fapt, la Corina Cretu, comisarul european pentru politici regionale, care, la fel ca Tudose, a demisionat din PSD si s-a inscris in partidul Pro Romania.

Problemele podului de la Braila - a carui constructie ar urma sa coste aproape 2 de miliarde de lei - nu tin, insa, doar de finantare, ci si de ritmul de lucru.

In mod normal, podul, lung de aproape 2 kilometri, si doua portiuni de autostrada in lungime totala de aproape 25 de kilometri (care sa-l lege de reteaua nationala de drumuri) ar trebui sa fie gata in 2022. Problema este ca - pana la acest moment - nici macar nu s-au autorizat toate lucrarile, dupa cum a explicat pentru Ziare.com Ionut Ciurea, directorul-executiv al Asociatiei Pro Infrastructura (API).

"La inceputul anului, doar 7% dintre lucrari erau autorizate. Practic, nici macar nu exista front de lucru. Intre timp, acesta s-a creat, printr-o noua autorizatie. Asa se face ca acum circa 60% dintre lucrari sunt autorizate. E un progres, e adevarat.

Cu toate acestea, s-a creat front de lucru doar la pod. Se poate lucra la piloni si la spatiile de ancorare. Lucrarile la soselele care urmeaza sa lege podul de reteaua de drumuri nu sunt autorizate.

Tot auzim, in permanenta, ca se lucreaza acolo si ca totul este in regula. Dar nimeni nu spune ca 40% dintre lucrari nu sunt inca autorizate si ca exista probleme la relocarea utilitatilor (mutarea tevilor de gaz si a stalpilor de electricitate din calea santierului n.red.) ", a declarat Ionut Ciurea.

Politicienii au, asadar, in continuare multe de facut pana cand constructia podului va intra in linie drepta. Din pacate, in loc sa rezolve problemele reale ale obiectivului, acestia se multumesc sa transforme marele obiectiv de infrastructura intr-un simplu subiect de dispute politice...

Vezi si Ne da sau nu UE bani pentru podul peste Dunare?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Mihai Tudose premier, #Mihai Tudose pod Dunare , #premier