Tara da in clocot si Guvernul se joaca de-a transferul contributiilor

Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 18:04
11754 citiri
Tara da in clocot si Guvernul se joaca de-a transferul contributiilor

Asta cu transferul contributiilor de la angajator la angajat mi se pare ca este numai varful aisbergului. Nu s-ar fi deranjat marile sindicate sa declanseze strangerea semnaturilor pentru greva generala, nu si-ar fi manifestat nemultumirea angajatorii, nu ne-ar fi atentionat expertii si nu s-ar fi revoltat opinia publica, numai pentru o inginerie fiscala nascocita de Guvern.

Altceva ne sperie pe toti: cumplita nesiguranta. Ziua de maine este sub semnul intrebarii. Pe nimic din ceea ce este valabil azi nu poti conta ca va mai fi in vigoare si in zilele urmatoare. Este ceea ce unii numesc lipsa de predictibilitate, iar altii ii spun pe sleau topaiala fiscala.

Sindicatele au pus problema corect: chiar daca ne-am declara astazi de acord cu trecerea contributiilor dintr-o parte in alta, ce garantie avem ca maine n-ar aparea alta initiativa, si mai perfida, si mai vicleana, ceva prin care ni se jupoaie buzunarul la net, sub pretext ca ni s-a majorat la brut?

Mai tineti minte cum se fandoseau acum cateva luni dl Dragnea si dna Olguta, laudandu-se cu dublarea salariilor? Ei, bine discursul s-a schimbat radical: si Dragnea, si Olguta, dar si premierul, au cam lasat-o balta cu dublarea, vorbesc tot mai putin de majorare si tot mai des ne atrag atentia ca niciun salariu nu va scadea.

Ba chiar mai mult, fac socoteli aritmetice, demonstrand ca trebuie sa ne multumim cu o cresterea nu de 25%, cat prevedea programul, ci de aproape 4% si sa zicem mersi daca ne intra in buzunar cativa lei.

Pai asa ne-a fost vorba? Asta promiteati in campanie, ca nu veti scadea salariile, sau ca le veti creste spectaculos? In opinia mea, daca vreunul din candidatii de atunci indraznea sa vorbeasca nu de crestere, ci de ne-scadere, ar fi iesit huiduit.

Cresterea si numai cresterea era calul de bataie al dlui Dragnea, era promisiunea de baza a dnei Olguta, era angajamentul intregului staff, era zaharelul din care au muscat votantii cand s-au dus la urna. Iar acum ne pomenim ca matadorii pomenilor di granda dau din colt in colt, fara ca macar sa spuna pardon.

De la inceputul anului, suntem cu totii testati ca niste cobai de laborator, ba cu o noua taxa, ba cu un impozit neasteptat sau o contributie insolita, pe care nici nu stim cine trebuie s-o plateasca pentru ca sa mai aduca un ban la pusculita guvernului.

Si toate astea cu pretentia ca respectam la virgula programul de guvernare, pe care cei mai multi pun pariu ca nici nu l-au citit.

In opinia mea, programul a fost facut anume a sa nu-l citeasca nimeni si sa-l stie numai Dragnea din scoarta-n scoarta. Altfel, masurile concrete, cele cu subiect si predicat, plus termenul aferent, incapeau toate in vreo 20-30 de pagini. Dar programul numara 171 pagini, destule ca sa ti se faca lehamite si sa nu le mai citesti.

Cine-si poate inchipui ca un om normal si-ar pierde timpul citind cele 171 pagini de program, adica ceva mai mult decat romanul "Baltagul" de Sadoveanu, ceva mai putin decat "Rascoala" de Rebreanu si exact cat cele patru evanghelii, luate toate la un loc?

Cititi programul si veti vedea ca cea mai mare parte din el este un fel de bla-bla-bla, cu deziderate generale, cu un fel de "vom face, vom drege" si cu prea putin concret. "Literatura ieftina" - spunea cineva, referidu-se tocmai la lipsa de termene sau la formularile confuze, in stilul: Termen 2017-2022.

In opinia mea, a sosit ceasul al doisprezecelea pentru coalitie. Ori recunoaste ca a gresit, ca programul a fost o inselatorie cu care a manipulat electoratul castigand incredrea lui nemeritata, ori se va confrunta de acum incolo cu ceva mult mai dur decat chiar si anuntata greva generala.

Caci, ce starneste acum nemultumirea sindicatelor? Teama ca masurile guvenului duc la scaderea salariilor si nu la cresterea lor (in principal in mediul privat), teama ca responsabilitatea pentru protectia sociala cade toata pe umerii angajatilor, ingrijorarea privind distrugerea unui model social european echilibrat, teama de haosul inerent schimbarilor legislative.

Poate ca sindicatele nu au dreptate intru totul, dar oricat de putina ar fi dreptatea lor, cred ca echipa de la guvernare si chiar intreaga coalitie n-ar trebui sa uite exemplul bulgarului de zapada rostogolit la vale.

Dna Olguta Vaslescu n-a ales momentul porivit sa sfideze sindicatele, cu sintagma nepermisa pentru dumneaei, rostita "ex cathedra": "sindicalistii sa mai invete matematica". Nu vi se pare ca este tupeu cras pentru o absolventa de litere, sa le vorbeasca de matematica liderilor de sindicat, in mare parte ingineri?

In atare conditii, mi se pare elocventa concluzia liderului Bagdan Hossu, dupa esuarea negocierilor cu membrii Guvenului: "Nu este necesar sa modificam o intreaga realitate sociala pentru a se potrivi cu o anumita ambitie a unui ministru, ci invers, actul de guvernare trebuie calibrat la nevoile societatii".

Dintr-un anumit punct de vedere, a pus degetul pe rana.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#Bogdan Hossu lider sindical, #Programul de guvernare PSD, #contributii la angajat, #Lia Olguta Vasilescu contributii , #guvern