Sindromul de amatorism marca PSD

Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 06:51
7030 citiri
Sindromul de amatorism marca PSD

Obervati ca mai tot ce face echipa PSD in ultimul timp poarta pecetea improvizatiei. Pe nimic nu poti conta ca ar fi fost gandit din timp, bine chibzuit, calculat precis, iar apoi anuntat public si aplicat cu fermitate.

Dimpotriva, aflam netam-nesam la televizor ca nu mai platim o taxa, dar se comunica a doua zi ca totusi o vom plati, in alta zi premierul insusi o declara din categoria celor discutate si uitate, pana cand ne pomenim ca se rediscuta de la zero tot ce a fost uitat, dupa care se uita din nou.

Cetateanul de rand are impresia ca cineva ii testeaza rabdarea sau isi bate joc de el. Afla intr-o zi ca s-a introdus o acciza la benzina, in alta zi ca s-a desfiintat si in ziua urmatoare ca s-a reinfiintat, dar ca benzina nu se va scumpi.

Asta e ca si cum ai zice ca doi ori doi fac trei, daca asa a hotarat premierul. In plus, niciun ministru nu-si contrazice seful, fiecare cu explicatia halucinanta ca el a uitat tabla inmultirii, intrucat conduce sotia.

Dar asta nu-i nimic, pe langa trecerea contributiilor de la angajat la angajator, cu care preilej afli ca, din majorarea salariului cu 25%, conform programului, numai cel mult 4% iti intra in buzunar. Restul se pierde pe drum, in calcule incurcate, pe care le intelegi greu sau deloc, chiar daca nu ti-ai plagiat doctoratul la matematica.

Mai intervine, hop, si taxa de solidaritate anuntata intr-o buna zi de ministrul Finantelor ca fiind de 2% din veniturile salariale, cu explicatia data intr-o alta buna zi ca noi n-am inteles bine ceea ce dansul spusese clar si anume ca nu este o taxa noua, ci una veche de 0,25%, care insa se majoreaza la 2%.

Ce ne va intra noua inauntru, in buzunar, sau ce ne va iesi noua afara din punga, asta dl ministru Ionut Misa n-a mai explicat. Ca urmare, a ramas la mana analistilor tv sa comenteze fiecare ad libitum ce au inteles ei din aceasta harababura. Si trebuie sa recunosc ca fiecare a inteles cu totul altceva decat ceea ce intelesesera antevorbitorii lui.

Noroc ca a intervenit premierul Tudose, contrazicandu-l pe ministrul Misa, care vorbeste "limba finanteza", neinteleasa de noi. Tradus romaneste, asta nu este o taxa noua ci numai una veche, majorata. Ca sa fie si mai clar, a pus umarul si dl Tariceanu cu propria opinie: taxa de solidaritate a dlui MIsa "nu este o taxa, ci o contributie".

Pai zi-i asa, nene, daca o spuneai de la inceput, era limpede! Altfel, imi inchipuiam ca, vorba francezului e un fel de "la meme Jeannette autrement coiffee", adica in limba noastra finantista, "aceeasi Marie cu alta palarie".

Tot din categoria "taxe care nu sunt taxe" este si noua taxa de mediu, care vine in locul vechiului timbru de mediu. Era evident ca daca taxa nu e taxa, nici timbrul nu e timbru. Ce anume este a clariificat concis ministrul Mediului, dna Gratiela Gavrilescu:

"Cu siguranta nu va fi o taxa sau un impozit. Va fi o metoda prin care dorim foarte mult ca toate autovehiculele care circula pe drumurile patriei si care polueaza (...) sa fie taxate in functie de emisiile pe care le dau".

Imi place: dupa ce taxa nu e taxa, iar timbrul nu e timbru, iata ca nici impozitul nu e impozit: e metoda. Daca maine mai apare inca vreun ministru, anuntand ca nici metoda nu-i metoda, imi va da oricine dreptate cand vorbesc despre sindromul de amatorism al PSD.

Amatorismul, diletantismul si improvizatia nu fac deloc cinste celor care ne conduc. Pe mine, ca persoana fizica, ma deranjeaza sa nu stiu ce impozite voi plati la anul, dar pentru un investitor este o catastrofa: cum sa-si faca el planul de afaceri, cum sa-si calculeze investitiile si profitul esimat, cand habar n-are ce are de platit la stat?

Parca n-am fi in secolul XXI. Parca am fi pe vremea lui Vasilie Voda, cel care a inventat fumaritul, dupa o regula foarte simpla: tot omul sa plateasca cate un gologan de fiecare soba. Scurt.

Dar astazi, cand avem computere, specialisti in IT, creatori de softuri, este de neconceput sa inventezi taxe, fara un studiu de impact prealabil, fara cercetari privind efectele lor, fara un program de monitorizare pe parcurs.

Improvizatiile evidente in care se complace Guvernul imi sugereaza ca riscam intr-o zi la nivelul tarii ceea ce a riscat un primar botosanean la nivelul comunei sale: dupa ce a marit regeste salariile in primarie, n-are acum cu ce plati nici femeia de serviciu, ba nu poate cumpara nici macar pioneze.

In opinia mea, asta este o invatatura de minte, dar nu stiu ce inseamna asta in opinia celor din PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#PSD noi taxe, #program guvernare noi impozite, #PSD accize carburanti, #Gratiela Gavrilescu taxa mediu , #guvern
Comentarii
Poza schmit
schmit
rank 5
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Poate ca mai interesanta ar fi opinia celor care au votat PSD si mai