Risca Tudose sa urmeze traiectoria lui Grindeanu?

Vineri, 12 Ianuarie 2018, ora 21:38
8951 citiri
Risca Tudose sa urmeze traiectoria lui Grindeanu?

Intrebarea este strict ipotetica, astazi circumstantele fiind total diferite fata de cele din primavara. Avem in fata un drum deja batatorit, ale carui consecinte se cunosc prea bine, iar combatantii nu mai seamana deloc cu cei de atunci.

Pe de o parte, avem un Dragnea decredibilizat, incapabil sa se mai impuna in propriul partid si atat de speriat incat a ajuns sa cutreiere judetele, cu caciula in mana, cautand eventuali sustinatori.

Pe de alta parte, este un Tudose care stie ce vrea si a reusit sa elimine din Guvern cel putin doi fideli de-ai lui Dragnea, iar acum a declansat lupta cu cel de al treilea.

Nu ma indoiesc ca Tudose este confectionat din alt aluat decat era Grindeanu. Acesta din urma refuza sa-si dea demisia si era abandonat de aproape toti colaboratorii, fideli lui Dragnea. Dl Tudose devine amenintator in cazul cand si-ar da el demisia si si-a asigurat in Guvern prieteni la catarama, pe care conteaza.

Intuitia imi spune ca, astazi, o eventuala actiune de forta a lui Dragnea pentru demiterea in stilul Grindeanu ar fi sinucigasa pentru initiatorul ei.

Nu vad majoritatea PSD+ALDE sustinand-o si as vrea sa-mi motivez presupunerile:

1. Presedintele Iohannis a si atras atentia asta primavara ca o noua decapitare a Guvenului PSD de catre PSD nu poate fi interpretata altfel decat ca o incapacitate a coalitiei de a guverna. Ce ar putea face in acest caz? Ar consulta coalitia, ca sa respecte Constitutia, dar asta nu inseamna sa se conformeze la propunerea venita de la ea. Legea Fundamentala ii permite sa nominalizeze pe oricine. Si ar face-o.

2. Netinand seama de propuneri, presedintele ar putea nominaliza un premier tot din coalitie, dar altul decat cel propus de Dragnea & Tariceanu. De exemplu, l-ar putea nominaliza tot pe dl Tudose.

3. In Parlament, coalitia ar putea respinge nominalizarea presedintelui, dar daca o face de doua ori, acesta poate dizolva Parlamentul intr-un moment cand tocmai bine alesii s-au obisnuit cu noile butoane si noile ciolane. Cu butonul si cu ciolanul pe masa, nu-si face nimeni harakiri in Romania!

4. Dar daca totusi alesii ar incerca acest gest sinucigas, anticipatele care ar urma i-ar scoate la vot pe toti cei care nu votasera in decembrie 2016, ceea ce ar schimba total aspectul scrutinului.

5. Aceasta perspectiva este garantia cea mai sigura ca Guvernul dlui Tudose este de neclintit in fotoliile de la Palatul Victoria.

6. Logica lucrurilor mi se pare atat de fireasca, incat insusi Liviu Dragnea isi da seama cam ce pericol, cat roata carului, il paste. Numai asa imi explic zorul cu care a plecat val-vartej prin judetele din Moldova ca sa caute sustinatori la sedinta cruciala care se anunta la Iasi.

In plus, pare simptomatic faptul ca, in acest periplu, il insoteste viceprim ministrul Paul Stanescu, zis "omul cu banii", adica gestionarul fondurilor pe care Guvernul le distribuie in teritoriu.

Prezenta lui Stanescu demonstraza inca o data slabiciunea lui Dragnea, care simte ca nici macar cei fideli nu-l mai cred pe cuvant si are nevoie de garantiile "omului cu banii", cel care semneaza in Guvern alocarea fondurilor in teritoriu.

Schema este simpla: Dragnea promite, Stanescu gireaza, baronii primesc. Ramane insa in aceasta schema o necunoscuta: premierul. Paul Stanescu are rang inalt, dar nu este de capul lui. Este, pana la urma, la mana prim-ministrului, nu a presedintelui de partid.

In opinia mea, dl Tudose este prea precaut si prudent ca sa genereze din asta un conflict. Mai curand, ar putea fi gata de un compromis, sa-l lase pe Paul Stanescu sa execute in teritoriu tot ce a promis Dragnea, iar acesta din urma sa-i dea mana libera in restructurarea Guvernului, pe care si-o doreste de mai multa vreme.

Dar sa fim intelesi, restructurare nu inseamna numai plecarea dnei Carmen Dan, care ii este atat de fidela liderului de partid, incat se opune demisiei, suportand chiar si umilinta descalificarii de catre premier si a dispretului aratat de aparatul politienesc.

Restructurarea inseamna desfiintarea unor ministere, care - de ce sa nu recunoastem - poate au fost infiintate clientelar, anume ca sa le faca loc prietenilor, consatenilor si conjudetenilor jupanului.

Desfiintand portofoliile, dl Tudose impusca trei iepuri dintr-un foc: isi simplifica actul de guvernare, isi intareste autoritatea si se debaraseaza de intrusi.

Daca pe Grindeanu a reusit sa-l distruga Dragnea, faptul s-a datorat in cea mare masura situatiei in care Guvernul era dominat de fidelii liderului de partid care, la un semn, au demisionat lasandu-si seful descoperit.

Cu o admirabila rabdare, dl Tudose a reusit pana acuma sa se debaraseze de cativa fideli ai lui Dragnea, iar in etapa urmatoare n-am nicio indoiala ca, la schimb cu mana libera pe care o va avea Paul Stanescu sa opereze promisiunile facute de Dragnea in teritoriu, va avea si premierul mana libera sa-si restructureze Guvernul, asa cum a planuit.

Daca reuseste, traiectoria dlui Tudose este ca si garantata. Iar traiectoria dlui Dragnea ramane istorie.

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#Carmen Dan demisie, #Paul Stanescu fonduri teritoriu, #Liviu Dragnea turneu Moldova, #Mihai Tudose restructurare Guvern , #Liviu Dragnea