Picatura chinezeasca a domnului Tudose

Duminica, 03 Decembrie 2017, ora 18:51
13736 citiri
Picatura chinezeasca a domnului Tudose

Prezenta premierului Tudose la parada militara de 1 Decembrie alaturi de presedintele tarii, alaturi de membri marcanti ai cabinetului, alaturi de numeroase personalitati neguvernamentale, precum Procurorul General, Procuroul Sef al DNA, Avocatul Poporului si nu alaturi de liderii Dragnea si Tariceanu, pare a fi inca o picatura chinezeasca pe capul acestora doi din urma.

In opinia mea, apele incep sa se separe tot mai clar. Nu mai tine nici gogoasa cu binomul, nici brasoava cu statul paralel. Nu presedintele este cel izolat de politicieni, nu dansul este privit ca un fel de a cincea roata la caruta de catre acestia, ci ei insisi s-au indepartat de toti ceilalti, plasandu-se intr-o lume cu adevarat paralela.

Izolarea lor am vazut-o limpede la televizor si asta nu pentru ca i-au declinat invitatia presedintelui, ci pentru ca, de Ziua Nationala, ne-au intors spatele noua tuturor, calcand cu picioarele o fila de aur a istoriei noastre.

N-am auzit pe altcineva sa refuze participarea la sarbatoarea noastra nationala, decat niste lideri ai unei grupari etnice zonale, la care s-au adaugat acum si cei doi presedinti penali ai Parlamentului Romaniei.

Cine este statul paralel, domnilor Dragnea si Tariceanu, multimea care a iesit sa sarbatoreasca Ziua Nationala, sau doi nemultumiti, care s-au izolat ei insisi ascunzandu-se de aceasta multime?

Atitudinea - as zice antipatriotica - a domnilor Dragnea si Tariceanu imi confirma faptul ca intre ei si premierul Tudose se deschide o prapastie tot mai mare, iar intre presedinte si premier se consolideaza o punte, cel putin institutionala, adica normala pentru doi inalti demniatri care se respecta.

Dar nimic nu iese mai bine in evidenta din cele intamplate, decat faptul ca prim ministrul Tudose refuza sa faca pe marioneta aliantei PSD+ALDE si prefera sa nu se lase calcat pe bombeu nici macar de liderul propriului partid, cel care isi facuse un sport din a tropai pe bombeurile celor mai buni pieteni si celor mai dragi colegi, daca-i stateau in cale.

Noutatea este ca jupanul partidului nu mai poate repeta dramoleta derizorie din primavara, cu demiterea premierului, iar alt mod de a conduce, decat acela cu trasul presului de sub picioarele prietenului, nu intra in recuzita dlui Dragnea.

Ca urmare, premierul a adoptat strategia inteleapta a pasilor mici, abtinandu-se de la prea multe replici, controverse sau comentarii. Uneori pasii mici au efecte mari si as inscrie in aceasta categorie recenta replica data de premier unor ziaristi, pe marginea raspunsului arogant trimis in SUA de catre cei doi presedinti de Camere, in problema Legilor Justitiei: "SUA sunt si trebuie sa ramana principalul aliat al Romaniei".

Si, pentru a evita orice confuzie, dl Tudose puncteaza: "Nu ma refer doar la partea militara, ci si din punct de vedere economic".

Adica, pe intelesul tuturor, raspunsul dlor Dragnea si Tariceanu, contestat de Opozitia parlamentara, de societatea civila, de opinia publica, de presa, nu e agreat nici de propriul guvern al aliantei. Asta da, picatura cinezeasca!

Si tot picatura mi se pare replica data de premier ziaristilor, cand i-au cerut opinia in legatura cu acuzele Oficiului European pentru Combaterea Fraudelor (OLAF), privind amestecul dlui Dragnea in afacerea TelDrum: "Da, eu am incredere in OLAF". Subtil: in OLAF, nu in Dragnea!

Asta, ca sa nu vobesc de cazul doamnei Gabriela Firea, o devotata sustinatoare a dlui Dragnea, pe care pemierul a judecat-o aspru pentru decizia ei neinspirata de a amplasa un targ de Craciun in Piata Victoriei: lipsesc caile de acces si, in plus, un asemenea targ alimenteaza temerea ca PSD vrea astfel sa scape de protestele din Piata Victoriei.

Chiar si in problema Legilor Justitiei, dl Tudose se detaseaza fin de alianta: "Nu sunt legile Ministerului Justitiei. Daca erau ale Ministerului Justitiei, erau la guvern, plecau de la guvern ca proiect de lege initiat de guvern".

Alta subtilitate, inca o picatura chinezeasca: pachetul de legi a fost asumat de majoritatea PSD+ALDE, care il cioparteste cum crede mai bine. Mai poate spune cineva ca premierul nu se delimiteaza clar de majoritate?

Anuntata remaniere guvernamentala pentru luna viitoare ma face sa banuiesc inca o posibila picatura chinezeasca, pe capul domnilor Dragnea si Tariceanu: dl Tudose vrea sa desavarseasca ceea ce a facut doar pe jumatate cu un timp in urma, cu o semi-remaniere. A venit randul celorlalti susinatori ai lui Dragnea si oamenilor lui Tariceanu.

In opinia mea, dupa Anul Nou, alianta majoritara trebuie sa se astepte la o noua picatura: curatenie la Guvern. Daca va reusi dl Tudose sau nu, vom vedea.

In incheiere, imi permit, pentru cine nu stie, sa amintesc de unde se trage expresia "picatura chinezeasca": de la o tortura, practicata in China medievala.

Cel torturat era imobilizat pe un scaun, sub un rezervor cu apa rece, din care se prelingea pe capul lui cate o picatura, la intervale ritmice. Victima nu putea dormi, iar ritmiciatea ii zdruncina sistemul nervos, pana isi iesea din minti si in cele din urma deceda. La timpul sau, imperiul chinez se lauda ca nascocise unui mijloc de tortura uman, "fara sangerare si fara urme de violenta".

Tortura a disparut, dar expresia a ramas in uz, pentru situatii mult mai blande.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#Mihai Tudose remaniere, #Gabriela Firea targul de Craciun, #Mihai Tudose Liviu Dragnea , #premier