Misiunea "Troikai" formata din Romania, Bulgaria si Grecia: Trebuie sa facem asta cat mai curand

Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 22:07
4860 citiri
Misiunea "Troikai" formata din Romania, Bulgaria si Grecia: Trebuie sa facem asta cat mai curand
Foto: Ministerul Economiei

Romania, Bulgaria si Grecia ar trebui sa formeze o "Troika", dupa modelul FMI-Comisia Europeana-Banca Mondiala, care sa propuna proiecte vitale pentru aceste trei tari, au precizat vicepremierul de la Sofia, Meglena Kuneva, si ministrul de la Bucuresti al Economiei, Mihai Tudose.

Oficialul bulgar a declarat ca tara sa acorda o mare importanta cooperarii cu Romania in cadrul Planului de Investitii Europa 2015-2017.

"Romania, Bulgaria si Grecia ar trebui sa formeze o troika la nivel de coordonare a proiectelor comune ce pot fi depuse in cadrul Planului Juncker de Investitii in Europa", a fost propunerea formulata de Meglena Kuneva.

La randul sau, ministrul Economiei, Comertului si Turismului de la Bucuresti, Mihai Tudose a salutat initiativa oficialului bulgar si a solicitat demararea rapida a procedurilor de consultare bilaterala, in vederea constituirii unui organism interministerial "in oglinda" in cele doua tari, care sa selecteze si sa gestioneze proiectele de interes comun ce pot fi avansate impreuna pentru finantare prin Planul Juncker, informeaza un comunicat al institutiei.

"Troika formata din Romania, Bulgaria si Grecia trebuie sa capete continut cat mai rapid prin proiecte propuse si realizate impreuna. Vreau sa fim cat mai pragmatici si sa facem propuneri concrete in cel mai scurt timp, pentru ca primul venit e primul servit in cadrul acestui Plan european de investiti, iar ceilalti din Europa nu ne asteapta", a sustinut ministrul in cadrul acestor discutii.

In ceea ce priveste proiectele de interes comun ce pot fi realizate impreuna in cadrul Planului Junker, cele doua tari au fost de acord cu sustinerea cu prioritate a celor din infrastructura si energie dar si cu disponibilitatea pentru identificarea unor noi proiecte comune de cercetare si dezvoltare. I

In acest sens, ministrul Mihai Tudose a tinut sa precizeze partii bulgare ca proiectele de infrastructura energetica din portofoliu Ministerului Economiei, Comertului si Turismului sunt intr-un stadiu avansat si pot constitui un inceput bun de cooperare in acest domeniu.

De asemenea, s-a discutat si posibilitatea atragerii si altor tari din regiune in aceste proiecte, precum Republica Moldova, Ucraina, Serbia sau Turcia.

Cu prilejul aceleiasi intalniri a fost adus in discutie si subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, cei doi oficiali fiind de acord cu promovarea la nivel european a argumentului ca Spatiul Schengen inseamna in primul rand dezvoltare economica, oferind siguranta pentru investitori si perspective stabile de crestere a economiei in spatiul respectiv.

Comisia Europeana a primit circa 2.000 de propuneri de proiecte de la cele 28 de state membre UE pentru Planul Juncker, din care peste 200 sunt trimise de Guvernul Romaniei.

In total, e vorba de un necesar de investitii de circa 500 de miliarde de euro, din care 62,5 miliarde de euro sunt in dreptul celor referitoare la tara noastra.

C.P.

Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
Prăbușirea unui titan din cripto. Cum a ajuns o mare companie să fie acuzată de finanțarea terorismului
Procurorii americani au cerut marți, 23 aprilie, o sentință de trei ani în închisoare pentru fondatorul Binance, cea mai mare companie de schimb de criptoactive din lume. Recomandarea...
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”
De ce se îngrămădesc românii acum să-și facă credite. „Tendințele s-au schimbat mult în ultimul an”
Dobânzile au scăzut ușor în ultimele luni, la fel și ratele celor care avea dobânzi variabile. Deși sumele nu sunt considerabile le-au deschis românilor apetitul pentru credite. Una...
#investitii plan Juncker, #Romania investitii plan Juncker, #Romania investitii bani europeni , #ministrul Economiei