Jocul de-a alba-neagra al lui Liviu Dragnea

Vineri, 30 Iunie 2017, ora 22:45
5830 citiri
Jocul de-a alba-neagra al lui Liviu Dragnea

Evenimentele din ultima vreme imi sugereaza ca Liviu Dragnea este dominat de aceeasi autopretuire care l-a facut celebru pe imparatul Nero, cel care se zice ca ar fi dat foc Romei antice, ca sa se distreze.

Recitind paginile despre arderea Romei, imi vine sa banuiesc ca si-a gasit si Romania nasul capabil sa se distreze pe socoteala ei.

Caci, in opinia mea, blocarea netam-nesam a functionarii Guvernului intr-o luna premergatoare secetei anuntata din timp si de lunga durata poate aduce pagube mai grele decat incendierea Romei, numai din fantezia unui lider despre care istoricii spun ca-i cam lipsea o doaga.

Am ascultat recent raportul de activitate al fostului prim-ministru si mi-a incoltit ideea ca evaluarea pe care si-a facut-o acesta singur este o perfecta replica la evaluarile facute de locotenentii lui Dragnea, numiti neoficial ca sa intocmeasca acte oficiale, capabile sa puna tara pe jar.

Logica imi spune ca ar fi fost normal ca Dragnea, inarmat cu raportul Valcov, sa-i fi solicitat prim-ministrului de atunci, daca nu explicatii, macar exercitarea dreptului de aparare.

Abia dupa aceea, liderul suprem, transformat in judecator pro cauza, ar fi avut poate dreptul moral sa cantareasca acuzatiile, sa le puna in balanta cu contra-argumentele primite si sa faca judecata lui Solomon intre cei doi - daca vreo lege ii da acest drept.

Cat de tare s-a facut de bacanie jupanul chiar printre lingaii sai s-a vazut cand acestia au inceput sa dea din cap a niznai, la ideea sa accepte ei ceea ce pana la urma a acceptat Mihai Tudose.

Nu-i vad domnului Tudose alt merit decat pe acela ca Dragnea l-a propus, multi colegi nu s-au opus, iar presedintele a batut palma, in baza principiului faute de mieux, adica mai pe romaneste, altul mai bun nu-i.

In opinia mea, mai buni sunt multi, pentru ca nu Mihai Tudose a inventat apa calda, dar omul, daca-i bun, nu se baga acolo unde-i rau. Si mai rau decat sa ai soarta lui Sorin Grindeanu cred ca nu se poate.

Chiar si doamna Olguta, a carei cariera traseista ma face sa cred ca este ahtiata de glorie si de marire, a declarat presei ca prefera sa-si vada de modesta ei lege a salarizarii, decat sa pofteasca la mai mare. Banuiesc ca nu i-a convenit riscul de a ajunge dusmanul liderului, dupa o "evaluare" a lui Valcov.

N-a fost singura. Este greu sa stii exact cati fruntasi ai partidului au refuzat in spatele usilor inchise onoarea ce li se oferea. Presa s-a informat si, pe surse, a aflat ca cel putin cinci au facut-o. Se pare ca erau mai multi, insa liderul suprem le-a taiat macaroana. Ce caricatura de democratie, domnule Dragnea!

Dar cea mai nostima caricatura dintre toate ne-o ofera insusi domnul Mihai Tudose, cel cu zero masuri indeplinite integral, care n-a fost bun in Guvernul Grindeanu, dar este cel mai perfect in propriul guvern. La una ca asta, doamna Olguta a dat niste explicatii halucinante: Tudose si-a indeplinit toate obligatiile, dar le-a blocat Grindeanu.

Serios? Pare domnul Tudose un timid din nastere, pare o domnisoara rusinoasa, un copil sfios, un baietandru plapand si incapabil sa-si apere interesele in fata zbirului, bestiei, satrapului Grindeanu, care-i ascundea extemporalele de nota zece si le nota cu patru, ca sa-l faca repetent?

Frumos este ca, de acum incolo, ne punem nadejdea nu numai intr-un premier cu zero realizari la activ, ci si in alti ministri promovati dupa ce ramasesera repetenti, tot cu nota zero: Carmen Dan, Razvan Cuc, Marius Dunca.

Chiar ma intreb: ce a fost asta, domnule Dragnea, reevaluare sau jocul de-a alba-neagra?

Una peste alta, din cei 27 de ministri ai noului guvern, numai 11 sunt noi, iar restul de 16 sunt recuperati second-hand din vechea garnitura. Au fost acestia atat de buni incat i-a preluat Tudose chiar si cu nota zero? Au fost ceilalti 11 atat de rai, incat s-au ales cu un picior in fund, chiar si cu rezultate mai bune? S-au platit polite? S-au reglat conturi? S-au dat bonusuri?

N-avem de unde sti, intrucat conform cu transparenta "deplina" clamata de liderul PSD, nimeni nu spune nimic. Nici Dragnea, de la care nu m-as astepta la mai mult, nici Tudose, de la care inca nu stiu la ce sa ma astept, dar nici macar presedintele, care dupa ce a batut palma cu PSD la nominalizarea premierului, rabufneste si se da viteaz dupa eveniment: "Ati bagat tara in criza, fiindca nu ati stiut sa guvernati".

In opinia mea, remarca era foarte buna, daca presedintele ar fi facut-o inainte de nominalizarea lui Tudose, cand putea sa taie in carne vie, avand painea si cutitul in mana lui si nu dupa.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#guvernarea PSD, #Mihai Tudose prim minstru, #Sorin Grindeanu fost prim ministru, #Lia Olguta Vasilescu ministru, #Darius Valcov inculpat , #guvern