Guvernul Tudose la Oracolul din Delphi

Sambata, 01 Iulie 2017, ora 12:44
6032 citiri
Guvernul Tudose la Oracolul din Delphi
Foto: Guvernul Romaniei

Ce va aduce Romaniei noul Executiv instalat, cu binecuvantarea presedintelui Iohannis, la Palatul Victoria? Cat de bine le va fi cetatenilor cu acest guvern?

In timp ce proaspat investitul Executiv romanesc isi celebreaza, sub numele de pomina de "Guvernul Tudose", primele zile si ceasuri in functie, ar fi util sa se evalueze ce-ar putea face acest Cabinet pentru romani.

Intrucat Oracolul din Delphi s-a desfiintat, nu le ramane decat analistilor sa faca proorociri. Dar oricat vor incerca ei sa evite obiceiul deplorabil al jurnalismului contemporan de a scandaliza si emotionaliza excesiv orice, subiectul abordat va isca inevitabil intense aprehensiuni si tulburari.

Caci notoriu, din capul locului, ar putea deveni nu doar fostul redactor sel al nurilor de pitipoance de la pagina 5 sau de aiurea. Intrucat abia instalat a si intors-o ca la Ploiesti, anuntand vesel renuntarea la "desfiintarea sau nationalizarea Pilonului II de pensii", la capitolul notorietate are sanse a-l seconda pe ministrul Identitatii Nationale si al Culturii aferente proaspat unsul ministru al Finantelor, Ionut Misa.

In ciuda dezmintirilor mai mult sau mai putin energice ale fostul sef al ANAF Constanta, mai nici un analist cu scaun la cap nu poate crede ca PSD n-a planuit nationalizarea pilonului II de pensii.

Ce efect devastator ar putea avea astfel de proiecte asupra capitalului nu-i greu de imaginat. Alte miselii voluntare sau involuntare vor urma probabil intru demolarea temeinica a mediului de afaceri. Pe care instalarea noului Guvern l-a insecurizat instantaneu si, poate, din pacate, peren. Caci planurile de schimbari fiscale au sporit masiv presiunea asupra lui, punand in pericol acut investitii si deci si locuri de munca.

Printre masurile cele mai criticabile si criticate, de altfel, de Consiliul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, preluat de Ziare.com, se numara "dificultatile majore" generate de impozitul pe cifra de afaceri.

Aceasta modificare risca, intre altele, sa perturbeze si sa franeze investitiile si sa declanseze si probleme in UE, ducand, in speta, la declansarea procedurii de infringement.

Ar fi destul pentru ca planurile acestui Cabinet aparut pe spinarea legendarei integritati si competente a ministrilor PSD si ALDE sa justifice declansarea celor mai stridente sisteme de alarma. Dar nenorocirile nu se vor opri, de buna seama, aici.

Substituirea impozitului pe gospodarii cu noua taxa pe venit global va avea grija ca dezastrul sa nu se limiteze ori sa ramana suportabil. Caci masura cu pricina, dupa cum releva specialistii in urma unei analize sobre, va amplifica masiv birocratia si, adaug eu, sarcinile supusilor statului PSD-ist, precum si, prin urmare, inevitabilul risc de colaps nervos al contribuabililor.

In fine, pare clar din capul locului ca PSD, un partid in esenta populist si ultranationalist, nu va rata prilejul de a incerca sa-si justifice falsa eticheta de formatiune de stanga, prin continuarea majorarii salariului minim pe economie.

Or, cu un executiv de competenta si integritatea celui dat, sunt sanse din pacate reduse ca aceasta operatiune sa se efectueze economic rational, pe baza de crestere a productivitatii, cum ar fi normal si nu catastrofal, pe criterii ideologice, ori de oportunitate politica, intru rasplatirea votantilor fostului PCR.

Ce hram poarta acest Guvern? L-a indicat clar destoinica ex-sefa a PNL. Raluca Turcan releva ca "cei mai multi ministri ai noului Cabinet PSD au fost desfiintati prin raportul de evaluare intern al PSD, asumat chiar de Liviu Dragnea. Ca urmare a acelui raport si-au dat demisia. Acum sunt repusi in functie. E o aberatie a logicii politice si o sfidare a bunului simt. In realitate, selectia ministrilor a tinut cont de factiunile din PSD care au putut sa-si impuna decizia asupra modului de praduire a guvernarii".

La randul ei, Melania Cincea deplora in "Puterea a cincea" strania "coincidenta" a faptului ca Ministerul Educatiei ajunge pe mana lui Liviu Pop exact cand la varful Guvernului se afla, din nou, un politician cu o teza de doctorat plagiata. Si exact in ziua in care Liviu Pop isi salvase in 2012 (provizoriu) seful plagiator.

Dar stati asa. Guvernul Tudose are si o nestemata ascunsa. N-ati ghicit. Nu e vorba de semizeul monden Ilan Laufer. E vorba de ministrul de Externe, Melescanu, un model daca nu de competenta, cel putin de experienta, de vreme ce e diplomat de rang inalt inca din epoca in care toate treburile in tara romaneasca, raul, ramul, erau strans controlate de Securitate.

Cu asemenea prieteni, aka demnitari, imi vine a spune, ma intreb ce popor mai are oare nevoie de un guvern. Sau de dusmani.

Petre M. Iancu

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#ministri Guvern Tudose, #Guvern Tudose masuri fiscale , #guvern