Acum e momentul sa cada premierul la pace cu protestatarii

Duminica, 24 Decembrie 2017, ora 17:32
9001 citiri
Acum e momentul sa cada premierul la pace cu protestatarii

Se pare ca premierul Mihai Tudose stie sa joace tare. Cat de tare, vom vedea miercuri, cand se va intalni cu patruzeci si trei organizatii ale protestatarilor, nemultumiti de politica aliantei de la guvernare, indeosebi pe Legile Justitiei.

Este o premiera! Eu unul nu-mi aduc aminte de alte cazuri cand lideri ai social-democratilor sa fi acceptat o confruntare directa cu atatea organizatii.

Intalnirile de pana acum se desfasurau prudent, mai mult prin interpusi: premierul trimite un secretar de stat sau cel mult un ministru, iar cand se ingroase gluma, liderii de partid se ascund ca in gaura de sarpe. Nu ies la iveala cand le miroase a pericol.

Ma intreb, unde era Liviu Dragnea asta iarna, cand sutele de mii de protestatari se adunau in Piata Victoriei? Dar premierul de atunci, Grindeanu? Dar Tariceanu, Codrin, Firea, Olguta? S-a aratat vreunul, sa-l vedem la fata?

Dar in dramatica toamna a anului 2015, cand dezastrul de la #Colectiv revolta intreaga tara, unde era premierul Ponta? Dar Dragnea, mana dreapta a premierului? Dar ceilalti din coalitie, ministrii, secretarii de stat, altii? Toti o bagasera pe maneca, toti se piteau. Sa-mi fie iertat, dar chiar si Inaltii Ierarhi ne-au explicat ulterior ca ei nu vin neinvitati. Asa-i protocolul la ei!

Singurul care atunci a avut curajul sa se prezinte in mijlocul norodului nemultumit si chiar sa poarte un dialog cu protestatarii a fost presedintele Iohannis. Da, da, in timp ce toata crema coalitiei de guvernare se tupilase care pe unde putea, presedintele a socotit ca nu poate lasa strada sa scape de sub control.

N-a lasat-o, iar intalnirea si-a aratat roadele: chiar a doua zi, protestatarii s-au rarit, guvernul a inteles ca trebuie sa plece, PSD a lasat ciocu' jos, acceptand sa faca un pas inapoi si nici macar de statul paralel n-au amintit.

Astazi, acceptul prompt al premierului Tudose de a se intalni cu protestatarii mi se pare un gest inteligent, binevenit si cat se poate de oportun. Acum este momentul, cand mai marii partidului sunt ocupati cu soriciul, cu piftia, caltabosii si butelcuta. Hai, noroc!

Dl Tudose are ocazia sa faca o demonstratie a dibaciei sale in dialogul cu reprezentantii multimii nemultumite de politica PSD. Va trebui sa-i faca fata inteligent si conciliator. Va reusi? Daca nu spera in reusita, nu pornea la treaba. In opinia mea, are destule sanse si iata pe ce ma bizui:

1. In scurtul interval dintre Craciun si Anul Nou, s-ar putea ca dl Tudose sa scape de sub monitorizarea "coordonatorilor", care in opinia mea mai mult il incurca decat il ajuta. Dupa ce ii va pune in fata faptului implinit, ii va intreba simplu: aveati alta solutie mai buna?

2. Daca a acceptat intalnirea, este normal ca premierul sa se fi gandit la conditiile unei intelegeri, in baza principiului "mai da rumane, mai lasa jupane". Iar protestatarii ar dovedi o totala lipsa de tact daca ar refuza compromisuri.

3. Premierul stie ca, in cazul cand intalnirea va da roade, opinia publica, satula de ciorovaeli ca la usa cortului, ii va pregati o cununa de lauri, pe care cu greu ar mai putea-o vesteji scrasnetul din dinti al lui Dragnea, furia Gabrielei Firea, a Olgutei sau a unui Codrin.

4. In plus, cancelariile straine - SUA, UE, cei sapte ambasadori din recenta scrisoare - se afla astazi in fata unui blocaj: nimic din interventiile facute n-au induplecat niste capete obtuze de la Bucuresti, precum Dragnea, Tariceanu, Tudorel Toader, Iordache, Serban Nicolae si altii. Ar veni in intampinarea acestor institutii eventuala abilitate a dlui Tudose in a sparge ghiata, si a lasa sloiurile sa curga nestingherite.

5. Reusita actiunii i-ar ridica mai mult decat ne putem inchipui prestigiul premierului roman nu numi in tara, dar si in fata Occidentului. Nu stiu cum l-ar putea ajuta cei de acolo, dar nu incape nicio indoiala ca i-ar fi de un incontestabil sprijin moral.

6. Noul echilibru pe care Guvernul l-ar reusi in raport cu protestatarii l-ar apropia de presedinte si ar atrage multa simpatie in randul unei populatii obosite sa vada legiferandu-se abuzurile, coruptia, jaful numai pe principiul "daca suntem majoritari, facem ce vrem".

7. La randul lor, protestatarii n-ar avea motive, in opinia mea, sa se declare nesatisfacuti de rezultate. Si ei au interesul sa demonstreze grupului din care fac parte ca au negociat inteligent, ca au obtinut tot ce s-a putut in aceasta faza, dar ca mai urmeaza si alte faze. Pe scurt, multe victorii mari s-au obtinut cu pasi mici.

8. Iar dl Tudose cred ca va sti sa promita numai atat cat poate da, dar sa nu refuze restul, asigurand ca va sustine in continuare solicitarile, la inoarcerea liderilor din vacanta, de la piftie, sprit si Revelion.

9. Nu este la mijloc o smecherie. Dimpotriva, in cazul unui succes al tratativelor cu cele 35 de organizatii, care se pare ca reprezinta o buna parte din protestatarii Pietei Victoriei, atat Dragnea, cat si Tariceanu vor prefera mai curand sa-si muste buzele decat sa dezavueze succesul public al triumfatorului premier.

Nu ma dau profet, dar mi se pare ca aceasta succesiune are o aumita logica. Fireste, lucrurile se pot desfasura si altfel, mai ales ca rareori observ vreo logica in toate cate se intampla in ultima vrme la noi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Mihai Tudose dialog protestatari, #Tudorel Toader legi Justitie, #Piata Victoriei proteste, #Mihai Tudose dialog potestatari , #premier