Demiteri in urma furtului de arme de la Ciorogarla

Joi, 05 August 2021, ora 17:206242 citiri
Demiteri in urma furtului de arme de la Ciorogarla

Mai multe persoane cu functii inalte din Ministerul Apararii Nationale au fost demise in urma incidentului de la depozitul de arme Ciorogarla, de unde s-au furat un numar de arme, potrivit ministrului Apararii, Mihai Stanisoara.

"Regret ca ne intalnim in circumstantele acestea, as vrea sa avem o intalnire in alt cadru care sa creeze alta imagine despre Ministerul Apararii", a precizat Stanisoara in debutul conferintei de presa in care a anuntat masurile luate in urma incidentului de la Ciorogarla.

In urma acestui incident, au fost eliberati din functie cei doi caporali care efectuau serviciul de paza la depozitul de arme, Radu Cristian si Nicolae Nita, comandantul de paza Alexandru Dinu, sergentul Tudorache Marius, comandantul de pluton politie maior Cocosatu Ionel, ofiter cu Operatiile din Batalionul Tehnic Lucian Popa, maior Berheciu Catalin, seful de operatii Dumitrescu Stefan, colonel Cocioarta Marian, comandantul de brigada Oprea Haralambie, seful Directiei Contrainformatii si Siguranta Militara din cadrul Fortelor Aeriene, Maricel Popa, maiorul Uta George, generalul Croitoru Constantin, colonelul Plesanu Marcu, sef Resurse la Statul Major al fortelor Aeriene, generalul de brigada Costel Tataru, seful Sectiei Paza si Securitate in Serviciul Politiei militare din Statul Major General, colonel Constantin Pupaza si generalul de brigada Ion Ungureanu, potrivit anuntului ministrului Stanisoara.

"Dupa producerea incidentului, in momentul imediat urmator m-am deplasat la fata locului si m-am asigurat ca au fost intreprinse toate masurile legale pentru securizarea zonei. A fost anuntat Parchetul Militar si procurorii au inceput procedurile pentru a stabili circumstantele producerii evenimentului si pentru identificarea celor care se fac vinovati, a precizat ministrul, care a adaugat ca magazia a fost imediat izolata si abia joi dupa-amiaza s-a permis accesul inauntru.

Dupa efectuarea inventarului, "s-a constatat disparitia unui numar de arme, insa nu si a munitiei", potrivit ministrului, care a adaugat ca exista doar o mica probabilitate ca aceste arme sa fie folosite. Au fost sustrase pistoale, pistoale mitraliera, o pusca mitraliera, cateva baionete si cateva binocluri.

"Este in curs de desfasurare o ancheta a Parchetului Militar, nu va putem oferi detalii care pot consta elemente probatorii in ancheta", a declarat ministrul Stanisoara, precizand ca au fost dispuse masuri de intarire a pazei la toate unitatile si ca alaturi de ancheta penala a fost dispusa formarea unei comisii care a constatat nerespectarea serviciului de paza si o lipsa de fermitate in efectuarea serviciului de control a celor care au fost de fata.

"Mentionez ca aceste eliberari din functii sunt masuri de ordin administrativ si urmeaza ca tribunalul sa stabileasca vinovatiile", potrivit ministrului Stanisoara.