O lectie despre patriotism, cu Mihai Sora: Problema iubirii de tara nu se pune in termeni daca merita sau nu sa o iubesti (Video)

Sambata, 06 Octombrie 2018, ora 10:56
6970 citiri
O lectie despre patriotism, cu Mihai Sora: Problema iubirii de tara nu se pune in termeni daca merita sau nu sa o iubesti (Video)
Foto: Captura video

Mihai Sora este mai mare cu aproape doi ani decat Romania, asa cum o stim astazi si pe care nu ne-am priceput sa o sarbatorim la centenarul folosit in toate discursurile politice, dar dispretuit, de fapt, de decizia politica. Patriotism insemana sa te daruiesti comunitatii tale si acolo sa iti gasesti si tu beneficiul, iar tara ti-o iubesti si ingrijesti asa cum iti iubesti si ingrijesti cuibul.

In acest film, pe care Ziare.com vi-l pune la dispozitie prin bunavointa Luizei Sora, filosoful publicat de Gallimard si intors in tara pe care o iubeste zi de zi, pentru ca aici, in limba ei, ii este cuibul, le povesteste copiilor ce anume este patriotismul.

Pentru un copil e mai lesne sa inteleaga matematica decat sa isi explice un fapt istoric, la care nu are acces direct, spune filosoful, dar iata ca o tara se poate si povesti.

Va invitam sa cititi transcrierea povestii despre tara a lui Mihai Sora si sa ii ascultati vocea.

"Momentul acesta al Marii Uniri trebuie sarbatorit intr-un orizont deschis, intr-un orizont continental, in care continentul acesta din care facem parte, european, e ca un fel de mare familie multi-lingvistica, dar o comunitate de spirit, care vine din antichitatea greco-latina pana la noi.

Suntem cu totii frati intru pro-europenism. Istoria in general, care e istoria adultilor, e lucrul cel mai greu de priceput pentru un copil. Un copil destept este mult mai susceptibil de a invata matematici complicate, decat de a intelege istoria lumii noastre si in general comportamentul public. Orizontul lui este dublu, intr-un fel mai mare, si intr-unul mai mic. E un orizont personal si un orizont cosmic.

Mi-aduc aminte cum ma ispitea tatal meu, in noptile senine, inainte de a ma culca, sa vad cerul instelat si imi explica diversele constelatii si ma simteam consubstantial cu universul in care traiam. Dar zona sociala, istorica, imi era mult mai greu de priceput.

Toata lumea asta a adultilor imi era inaccesibila, motivatiile ei nu le intelegeam.

A trebuit sa traiesc, sa devin eu insumi adult pentru a incepe sa imi dau seama.

Copilul are un acces la faptul brut, istoric, care i se inculca, i se spune: Uite, asa s-au intamplat lucrurile. Asta nu inseamna ca si intelege. Poate sa memorize, sa reproduca. E mult mai usor sa intelegi o problema matematica, decat un fapt de istorie, atunci cand esti copil.

Patriotismul se vede in realizari, in felul in care te-ai daruit comunitatii tale, pentru a realiza ceva in beneficiul ei si al tau propriu, implicit. Patriotismul, in sensul lui elementar, este un sentiment al domiciliului. Ma simt acasa. Ma simt acasa, printre oamenii care ma inconjoara, ma simt acasa in limba pe care o vorbesc si care imi place, in realizarile care ma inconjoara si care sunt rezultatul efortului si al daruiriii semenilor.

As defini sentimentul acesta deschis, acest atasament deschis, ca un fel de disponibilitate de a cuprinde in afectivitatea ta si alte zone decat cele care iti sunt constitutive in mod evident, niste radacini care depasesc limitele comunitatii tale lingvistice si ale orizontului istoric.

Nu poti fi patriot roman, maghiar, grec, german, francez fara sa fii european in acelasi timp. Un atasament deschis, un orizont al deschiderii.

Atasament inseamna, in fond, iubire, dar nu iubire idolatra, care se inchide asupra obiectului unei pasiuni, ci o deschidere asupra intregului univers care iti sta el deschis in fata.

As defini iubirea de tara printr-un fel de largire continua a iubirii propriului cuib, pe care il largesti ca sa cuprinda si alte cuiburi, si cele din specii invecinate, care nu au un singur fel de a ciripi.

Problema iubirii de tara nu se pune in termeni daca merita sau nu sa o iubesti.

Problema iubirii de tara e cea a iubirii de camin, de familie largita, de cartierul in care ai copilarit, e iubire de scoala in care ai invatat. Patriotismul e un orizont larg de iubire care se creeaza clipa de clipa, de-a lungul vietii".

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#Mihai Sora patriotism tara Europa , #stiri Mihai Sora