Mihai Sora, premiat de Societatea Timisoara: Romania nu este cea pe care o reprezinta Guvernul ei

Vineri, 29 Martie 2019, ora 22:13
3594 citiri
Mihai Sora, premiat de Societatea Timisoara: Romania nu este cea pe care o reprezinta Guvernul ei
Foto: © Luiza Palanciuc-Sora

Filosoful Mihai Sora a primit premiul "Ion Monoran", la a 27-a editie a premiilor Societatii Timisoara, care a avut loc la Biblioteca Universitatii de Vest.

In discursul sustinut, Sora a declarat ca "Romania nu este cea pe care o reprezinta Guvernul ei".

Cea de-a 27-a editie a premiilor Societatii Timisoara s-a desfasurat, vineri, la Biblioteca Universitatii de Vest din Timisoara. Dintre premianti, la eveniment au ajuns doar filosoful Mihai Sora si jurnalistul Cristian Pantazi. A fost prezenta si scritoarea Ana Blandiana, laureata in 1999 a Societatii Timisoara.

Mihai Sora, care a primit premiul "Ion Monoran" (Ion Monoran a fost scriitor si jurnalist si in timpul revolutiei de la Timisoara din 1989 a fost cel care a oprit circulatia tramvaielor, acesta fiind un moment important in timpul acelor evenimente - n.r.), a venit la eveniment alaturi de sotia sa, Luiza Sora, care a prezentat un film cu acesta realizat intr-unul dintre parcurile din Timisoara.

Sora a fost asteptat la intrare de studenti care i-au oferit flori.

"Ma simt acasa la Timisoara. Ca un timisorean care si-a facut copilaria, scoala primara si secundara in acest oras, unul care impreuna cu locuitorii sai imi sta la inima. E un moment de mare bucurie. Revin la tineretile mele si la faptul de a fi timisorean, si pentru mine asta este o confirmare la care tin foarte mult", a declarat Sora, dupa primirea premiului.

Printre laureati s-a aflat si jurnalistul Cristian Pantazi. El a primit premiul "Oscar Berger" (fost jurnalist, redactor-sef al ziarului Timisoara - n.r.) pentru jurnalism.

Scriitoarea Ana Blandiana, care in anul 1999 a primit premiul "Speranta", s-a aflat si ea la eveniment. In discursul sustinut Blandiana a spus ca "Romania nu este cea pe care o reprezinta Guvernul ei".

"Nu stiu cat din Proclamatia de la Timisoara se afla in Constitutia Romaniei, stiu insa ca Punctul 8 nu se afla. Au fost ani multi, anii '90, in primul rand, cei mai buni ani ai Aliantei Civice, in care venirea la Timisoara si primirea unui premiu de la Timisoara si colaborarea dintre noi a fost nu doar un titlu de glorie, ci si o speranta. Romania nu este cea pe care o reprezinta Guvernul ei, Romania suntem noi si cred ca aproape ne facem datoria", a spus Ana Blandiana.

Augustin Lazar primeste premiul Speranta din partea Societatii Timisoara. Tudorel Toader ia Secera si Ciocanul

Alti doi premianti nu au participat la festivitate. Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, care a primit premiul "Speranta", a lipsit deoarece este plecat din tara, insa a transmis ca va ajunge luna viitoare la Timisoara si atunci va primi distinctia.

Al doilea absent a fost ministrul Justitiei, Tudorel Toader, cel caruia i-a fost decernat premiul "Secera si ciocanul".

Societatea Timisoara, fondata in prima luna dupa Revolutia din Decembrie 1989 de un grup de intelectuali timisoreni, promoveaza constant valorile democratiei in care libertatea cuvantului, justitia si drepturile universale ale cetatenilor constituie fundamentul.

Actiunea publica a Societatii Timisoara are in vedere consolidarea societatii civile, promovarea principiilor cuprinse in "Proclamatia de la Timisoara" din 11 martie 1990, apararea principiilor statului de drept, a democratiei si a drepturilor omului, stimularea initiativei si educatiei civice. Organizatia acorda anual premii personalitatilor care s-au remarcat in apararea acestor valori.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Mihai Sora Timisoara, #Societatea Timisoara , #filosof