Va trece Guvernul Ungureanu de Parlament? - sondaj Ziare.com

Marti, 07 Februarie 2012, ora 16:42
6024 citiri
Va trece Guvernul Ungureanu de Parlament? - sondaj Ziare.com

Mihai Razvan Ungureanu este premierul desemnat de presedintele Traian Basescu sa il inlocuiasca pe Emil Boc, dupa ce acesta si-a depus mandatul.

Vazut ca un profesionist din domeniul diplomatiei, considerat controversat pentru legatura cu serviciile secrete, Ungureanu are sarcina dificila de a strange o echipa de guvernare care sa fie agreata si de Coalitie, dar si de Opozitie, care si-a declarat ferm optiunea pentru alegeri anticipate.

Acesta nu a pierdut timpul si a inceput marti consultarile cu liderii Coalitiei, pentru a definitiva programul de guvernare, dar si o formula optima a Executivului.

Mihai Razvan Ungureanu incepe consultarile pentru noul Guvern

Ungureanu si-a gasit deja un aliat in Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR), care a acceptat sa-l sustina, conform unor surse politice, avand insa si pretentia ca cei doi ministri UNPR sa fie pastrati in noua formula de Cabinet, mai precis Cristian Diaconescu si Gabriel Oprea.

"A fost o intalnire foarte buna, am gasit receptivitate. Am sustinerea grupului parlamentar al UNPR", a declarat Ungureanu la finalul intalnirii de marti cu conducerea UNPR.

Liderul UNPR Marian Sarbu a dat de inteles ca se incearca gasirea unei solutii pentru cresterea salariilor si pensiilor din a doua jumatate a anului, o masura care ar putea aduce o gura de aer proaspat in ceea ce priveste popularitatea partidului, scufundata, conform sondajelor, undeva la 15% dupa protestele care au durat trei saptamani.

"Premierul mi-a parut determinat sa discute un grafic al revenirii la veniturile din 2010, dar asta dupa analiza rezultatelor economice din primul trimestru din 2012", a spus Marian Sarbu.

Ungureanu: Am gasit receptivitate la UNPR, e o piesa puternica a coalitiei de guvernare

Minoritatile nu au parut insa convinse de mutarea presedintelui Basescu, de a-l propune premier pe Mihai Razvan Ungureanu: Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor din Parlament, a spus ca persoanele care ocupa portofoliile ministeriale "sunt mai putin importante, important este programul de guvernare".

Mihai Razvan Ungureanu se intalneste marti si cu liderii celorlalte formatiuni din arcul guvernamental. Dupa reprezentantii minoritatilor nationale, vor fi consultati liderii UDMR, iar, la final cei ai PDL.

Sprijinul UDMR, esential pentru Guvern

Nu se stie inca ce pozitie vor avea liderii UDMR, care, desi au sustinut pana acum coalitia guvernamentala, au avut o opinie diferita cand vine vorba de proiecte controversate precum revizuirea Constitutiei, reorganizarea administrativ teritoriala, legea Sanatatii, sistemul electoral si votul prin corespondenta.

Winkler: E nevoie de anticipate, nu e o opinie singulara in UDMR

Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler declara luni ca in UDMR exista mai multe voci care considera ca ar fi necesare alegeri anticipate, solutia propusa de Opozitie.

"Din tot ce am vorbit, opinia mea este ca trebuie facute alegeri anticipate. Nu este o opinie singulara in UDMR, ci una destul de puternica. Dar alegerile anticipate ar trebui organizate prin consensul fortelor politice, inclusiv al presedintelui", a spus Winkler, pentru NewsIn.

Mihai Razvan Ungureanu, premierul desemnat de Basescu

Reprezentantii Uniunii Social-Liberale s-au prezentat, luni, la consultarile cu Traian Basescu si au spus ca singura optiune pe care o accepta sunt alegerile anticipate.

Crin Antonescu, presedintele PNL si co-presedinte USL, i-a reprosat lui Mihai Razvan Ungureanu faptul ca ar fi "carierist" si ca in mandatul fostului premier Calin Popescu Tariceanu l-a informat intai pe Traian Basescu despre cazul unor cetateni romani acuzati de spionaj.

Pe cine ar putea aduce Ungureanu la Palatul Victoria?

Numele ministrilor care vor face parte din Cabinetul Ungureanu nu au fost inca facute publice, insa presa speculeaza ca o parte dintre ministrii lui Emil Boc ar putea fi pastrati, in ciuda intentiei anuntate de PDL de a schimba intreaga echipa ministeriala.

Includerea unor membri ai vechiului Cabinet Boc in noul Guvern ar putea sa reduca la minim sansele sa aiba un sprijin parlamentar puternic, o parte din politicieni exprimandu-si optiunea pentru un Executiv format din profesionisti.

Guvernul Ungureanu - primele nume vehiculate

"Decizia a fost de a schimba intreaga echipa ministeriala. Acesta decizie politica este luata in urma consultarii cu minstrii Cabinetului in exercitiu", a precizat fostul prim-ministru. Acesta a precizat ca nu este vorba despre "un gest de fronda" la adresa ministrilor din cabinet, ci despre "un gest de apreciere politica".

"Guvernul pe care il voi forma are nevoie de sprijin parlamentar ferm, are nevoie de increderea cetatenilor Romaniei, are nevoie de o directie care nu poate veni decat dintr-o viziune politica", a declarat premierul desemnat, Mihai Razvan Ungureanu.

Conform unor surse din PDL citate de Realitatea TV, insa, partidul ar urma sa aduca la ministere oameni tineri, profesionisti in domeniul lor, pentru a-si creste sansele de a avea sustinere in Parlament.

Astfel, la Ministerul Comunicatiilor ar urma sa fie propus Razvan Mustea, la Educatie fostul secretar de stat Catalin Baba, la Economie consiliera fostului premier Emil Boc Andreea Paul Vass, la Ministerul de Interne Gabriel Berca, la Agricultura Stelian Fuia, la Ministerul Transporturilor Alexandru Nazare, la Ministerul Muncii Claudia Boghicevici, iar la Turism Cristian Petrescu.

Ministrii lui Ungureanu: Udrea, Boagiu si Oprea raman; Igas isi face bagajele - surse

Premierul desemnat intentioneaza sa prezinte lista propusa pentru viitorul guvern in cursul serii de marti, dupa ce va incheia consultarile cu reprezentantii Coalitiei. Votul pentru aprobarea noului Guvern s-ar putea da joi.

Ziare.com va invita la sondaj: Va trece Guvernul Ungureanu de Parlament?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#guvern Ungureanu, #Guvern Ungureanu Parlament, #vot Guvern Parlament , #premier