Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ministrii lui Ungureanu trec prin comisii si fara cvorum. Neavizatii, recomandati calduros

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 23:58
29999 citiri
Ministrii lui Ungureanu trec prin comisii si fara cvorum. Neavizatii, recomandati calduros
Foto: Administratia Prezidentiala

Premierul desemnat, Mihai Razvan Ungureanu, a anuntat miercuri componenta Guvernului pentru care va cere, joi, de la ora 11:00, votul Parlamentului. Tot atunci, premierul desemnat va prezenta public programul de guvernare. USL a anuntat ca nu participa nici la audierile ministrilor in comisii, nici la vot.

Miercuri, toti ministrii propusi au fost audiati de comisiile parlamentare. Ei au primit aviz favorabil, in comisiile in care PDL detine majoritatea, insa, acolo unde reprezentantii Opozitiei au fost majoritari, avizul propriu-zis nu a putut fi acordat, din lipsa de cvorum, pe fondul grevei parlamentare a Opozitiei.

In schimb, ministrii propusi au primit doar "o recomandare favorabila" din partea reprezentantilor Puterii. "Plenul este suveran", a explicat vicepresedintele Senatului Petru Filip (PDL).

Victor Ponta a dat de inteles ca USL ar putea contesta investirea Guvernului Ungureanu la Curtea Constitutionala, intrucat ministrii au trecut de comisii in care nu exista cvorum.

In acest moment, din totalul de 461 de parlamentari, actuala coalitie de guvernare formata din PDL, UDMR, UNPR si minoritati, detine 244 de locuri, iar USL, formata din PSD, PNL si PC, are doar 212 mandate de senatori si deputati. 5 parlamentari sunt neafiliati.

Pentru a fi investit, Guvernul Ungureanu trebuie sa fie votat de 233 de parlamentari. Dupa ce Mihai Razvan Ungureanu va prezenta, joi, in plen, programul de guvernare si componenta viitorului Executiv, senatorii si deputatii vor vota secret, cu bile.

Ziare.com v-a prezentat principalele evenimente si declaratii in format LIVE text:

22:10 - Stelian Fuia, ultimul ministru audiat in comisiile de specialitate, a primit aviz favorabil.

22:00 - "Eu va spun ca si fermier, pentru ca provin dintr-o familie de fermieri si sunt fermier. Si astazi ma sui cu placere pe tractor atunci cand am timp. Vom negocia in interesul Romaniei si al fermierului roman", a sustinut Fuia, potrivit Newsin.

20:50 - Comisiile de agricultura au inceput audierea ministrului propus, Stelian Fuia.

20:40 - Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a primit aviz favorabil in comisiile de specialitate. La iesire, Borbely a declarat ca isi propune sa continue programele incepute, dar si ca nu va majora taxa autor in 2012.

Intrebat despre proiectul Rosia Montana, Borbely a raspuns: "avizul, acordul de Mediu care va fi propus Guvernului va fi propus dupa ce comisia tehnica finalizeaza studiul. In acest moment, sunt 2-3 probleme de clarificat, e si o problema de la Ministerul Culturii. O sa propun acest acord de Mediu Guvernului numai daca sunt convins ca respecta cele mai bune practici din Uniunea Europeana".

19:45 - A inceput audierea in comisiile de mediu a lui Laszlo Borbely, propus din nou la Ministerul Mediului.

19:36 - Leonard Orban a primit si el aviz favorabil de la comisii, in unanimitate. Iata ce a declarat dupa iesirea de la sedinta:

"E normal sa fiu multumit, a fost unanimitatea celor prezenti. Am dovedit seriozitate, ca de obicei. Angajamentele din septembrie 2011 au fost toate respectate", a spus Orban.

Intrebat ce parere are despre lipsa Opozitiei, el a raspuns "prefer sa nu comentez".

19:00 - A inceput audierea in comisie a lui Leonard Orban, re-propus pentru functia de ministru al Afacerilor Europene.

18:40 - Cristian Petrescu a primit aviz favorabil, in unanimitate, de la comisii.

"Le multumesc pentru incredere colegilor din comisii, cat si celor care au avut incredere in mine in partid.

(...) Nu am emotii, partea de turism nu se poate pune in discutie ca nu as stapani-o, iar pe partea de Dezvoltare, ministerul are foarte multi specialisti.

Pe partea de turism avem master planul si partea de branding, stim exact ce avem de facut", a spus Petrescu.

18:28 - Gabriel Berca, propus la MAI, a declarat, dupa iesirea de la audieri: "A fost o discutie destul de aplicata, colegii din comisii au venit cu intrebari pertinente si absolut tehnice. E obligatia mea, daca voi fi investit, sa vin cat de des la comisiile parlamentare".

El a spus ca spera ca Opozitia sa intrerupa greva parlamentara. "Mi-a parut rau de acest lucru. Rolul Opozitiei e aici, in comisii. Sper ca aceasta greva parlamentara va inceta cat de curand (...) In urmatorii ani va trebui sa luam decizii serioase de reorganizare", a spus Berca.

18:20 - Cristian Petrescu, propus ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, a promis, la audieri, ca prioritatile sale vor fi "transparenta totala a cheltuirii banului public", investitii echilibrate, atat in mediul rural cat si in cel urban.

O alta masura foarte importanta pe care a promis-o a fost cea referitoare la reabilitarea termica a blocurilor din Romania, spunand ca sumele alocate pentru acest scop vor creste foarte mult. De asemenea, a adaugat ca spera in realizarea unui cadastru general al Romaniei.

Pe partea de turism, Petrescu spune ca isi doreste o noua Lege a Turismului, dar si ca se vor folosi bani europeni pentru continuarea actiunii de branding a Romaniei, menita sa sporeasca numarul de turisti straini.

18:03 - Gabriel Berca, propus pentru Ministerul Administratiei si Internelor, a primit recomandarea favorabila in comisii, in conditiile in care nici aici nu a fost cvorum.

17:58 - Din cauza unui singur vot lipsa, Kelemen Hunor a primit doar o recomandare favorabila, nu un aviz, ca urmare a absentei USL de la audieri. "Constitutia e clara: vot in Parlament, nu aviz in sus, aviz in jos. Ma bazez pe votul plenului (...) Noi avem o absenta, un coleg a fost operat la coloana, in rest toti ceilalti colegi sunt in Bucuresti", le-a explicat Kelemen jurnalistilor.

17:40 - De la ora 18:00 va fi audiat ministrul propus la Turism - Cristian Petrescu, de la ora 19:00 este programat la comisii ministrul Afacerilor Europene - Leonard Orban, de la 20:00 ministrul Mediului - Laszlo Borbely, iar ultimul va fi audiat ministrul propus la Agricultura - Stelian Fuia, de la ora 21:00.

Tinand cont insa ca la audieri participa doar parlamentarii Puterii, este posibil ca ele sa se incheie mult mai repede si fara probleme.

17:15 - Actualul si viitorul ministru al Culturii, presedintele UDMR Kelemen Hunor, isi prezinta obiectivele in fata parlamentarilor din comisiile care il audiaza.

17:00 - Este audiat senatorul Gabriel Berca, ministrul propus de PDL la Interne. "Pentru mine cel mai important este sa dau fiecarui cetatean al acestei tari sentimentul ca este in siguranta", a subliniat ministrul-candidat. El l-a felicitat pe predecesorul sau, Traian Igas, pentru reformele facute in minister si a anuntat ca va continua activitatea acestuia, in special reforma administrativa, un concept la care tine foarte mult.

De asemenea, Berca a sustinut ca Romania merita sa intre in spatiul Schengen si va depune toate eforturile in acest sens.

16:58 - De la ora 17:00 sunt programate audierile ministrilor de la Interne - Gabriel Berca si Cultura - Kelemen Hunor. De la ora 18:00 va fi audiat ministrul propus la Turism - Cristian Petrescu, de la ora 19:00 este programat la comisii ministrul Afacerilor Europene - Leonard Orban, de la 20:00 ministrul Mediului - Laszlo Borbely, iar ultimul va fi audiat ministrul propus la Agricultura - Stelian Fuia.

16:57 - Alexandru Nazare a primit aviz favorabil in unanimitate pentru Ministerul Transporturilor. El a subliniat in fata jurnalistilor ca unul dintre cele mai importante obiective va fi monitorizarea realizarii lucrarilor de infrastructura. El a avut un mesaj pentru constructori: "Sa nu isi imagineze ca se va schimba tratamentul, voi fi la fel de atent, daca intarzie vor fi penalizati!".

16:48 - La finalul sedintei CEX, Ion Iliescu a comentat ca noul guvern este "aceeasi Marie cu alta palarie".

"Sunt multe figuri tinere, oameni de succes pe plan individual, dar este continuatorul guvernului anterior. Pentru Opozitie, problema fundamentala este cum sa raspunda, cum sa se realizeze alegeri anticipate, ca sa se dea o reprezentativitate parlamentului. (...) Asta e toata tema, declansarea de anticipate. UDMR a cuplat sa ramana in echipa guvernamentala, dar asta inseamna sfidarea cerintelor cetatenilor", a declarat Iliescu, spunand ca parlamentarii USL au facut bine ca nu au participat la audieri. "Si daca mergeau si spuneau NU, nu era acelasi lucru?", i-a intrebat el pe jurnalisti.

16:30 - CEX al PSD a decis oficial, in unanimitate, neparticiparea la votul de investitura al Guvernului Ungureanu, a anuntat Victor Ponta, neexcluzand posibilitatea unei contestari la Curtea Constitutionala a audierilor noilor ministri.

Pe de alta parte, insa, Ponta a anuntat ca va solicita noului guvern, daca va fi investit, alocarea de fonduri suplimentare pentru autoritatile locale USL din zonele de sud si sud-est puternic afectate de ninsorile din ultimile zile.

"Din punct de vedere legal, avizul comisiilor nu este obligatoriu, este doar consultativ, dar este absolut necesar sa existe. Ma astept insa ca Guvernul sa vina si cu nerespectarea acestei proceduri. (...) Sa vedem daca Guvernul trece maine, dar daca trece, trebuie emisa o hotarare a Parlamentului, iar daca este data cu nerespectarea regulamentului o vom contesta la Curte", a explicat Ponta.

16:29 - Au inceput audierile lui Alexandru Nazare, ministrul propus pentru Transporturi. Acesta si-a facut o scurta prezentare, dupa care a anuntat obiectivele mandatului sau.

16:15 - Ministrul propus al Economiei, deputatul Lucian Bode, a primit rapid un aviz favorabil din partea colegilor din comisii.

Si Ladislau Ritli a fost avizat favorabil.

16:01 - Lucian Bode isi prezinta in fata parlamentarilor din comisii obiectivele pentru Ministerul Economiei. Printre acestea se numara managementul privat la marile companii, dar si privatizarea unor companii de stat pe bursa, cum ar fi Hidroelectrica si Transelectrica.

Bode a vorbit si despre necesitatea crearii de locuri de munca, despre stimularea IMM-urilor, dar si despre necesitatea reducerii fiscalitatii, un lucru cerut in permanenta de mediul de afaceri.

16:00 - Gabriel Oprea a primit aviz favorabil, a anuntat deputatul Costica Canacheu.

15:58 - De la ora 16:00 incepe audierea ministrului propus la Economie - Lucian Bode, iar de la 17:00 sunt programate audierile ministrilor de la Interne - Gabriel Berca, Transporturi - Alexandru Nazare si Cultura - Kelemen Hunor. De la ora 18:00 va fi audiat ministrul propus la Turism - Cristian Petrescu, de la ora 19:00 este programat la comisii ministrul Afacerilor Europene - Leonard Orban, de la 20:00 ministrul Mediului - Laszlo Borbely, iar ultimul va fi audiat ministrul propus la Agricultura - Stelian Fuia.

15:55 - Ladislau Ritli a primit numeroase intrebari din partea parlamentarilor din comisii referitoare la proiectul noii legi a Sanatatii.

15:50 - Membrii Comisiei de Aparare au propus ca, din acest moment si pana la incheierea procedurii de vot in cazul lui Gabriel Oprea, sedinta sa nu mai fie publica, existand subiecte de discutie care tin de siguranta nationala.

Totodata, unul dintre membrii comisiei i-a ironizat pe parlamentarii Opozitiei, care, in loc sa participe la audieri, intra in salile unde acestea se desfasoara si noteaza cati parlamentari sunt prezenti, probabil pentru a contesta ulterior audierile.

15:40 - Catalin Baba a primit aviz favorabil. "Sunt onorat ca am obtinut un vot din partea unor oameni pe care ii respect (...) Desi sunt profesor universitar si predau, intotdeauna am emotii", le-a spus acesta jurnalistilor la finalul audierilor. Printre prioritatile mandatului sau a enumerat cateva dintre masurile necesare pentru implementarea noii Legi a Educatiei Nationale.

15:23 - Cristian Diaconescu a primit in unanimitate o recomandare favorabila pentru a-si continua mandatul la Ministerul de Externe. Printre obiectivele sale a enumerat semnarea tratatului de stabilitate in UE, dar si aderarea la Schengen, context in care a anuntat prezenta unei delegatii parlamentare din Olanda la Bucuresti.

"Daca vorbim de decredibilizare, absenta parlamentarilor Opozitiei de la discutii pe un domeniu ca politica externa ii decredibilizeaza", a raspuns Diaconescu la intrebarile insistente ale jurnalistilor referitoare la lipsa cvorumului in comisii.

15:20 - Gabriel Oprea este audiat in comisiile de aparare. Printre altele, acesta a fost intrebat despre programul de achizitii de avioane multiroll. Oprea a anuntat ca se mentine varianta achizitionarii de F-16 si a declarat ca MApN poate pune la dispozitie 100 de milioane de euro, dar mai este nevoie ca Guvernul sa suplimenteze suma cu minim 200 de milioane, pentru a se putea incepe pregatirea pilotilor.

15:10 - Bogdan Dragoi a primit aviz favorabil pentru fotoliul de la Finante. "Prioritatea numarul unu este stimularea cresterii economice", a subliniat el la finalul audierilor.

15:05 - Claudia Boghicevici a primit aviz favorabil. "Discutiile despre pensii si salarii nu vor veni decat dupa analiza executiilor financiare pe primul trimestru", a declarat aceasta, la insistentele jurnalistilor.

Crearea locurilor de munca reprezinta, in continuare, un obiectiv de prima importanta, la fel ca si continuarea reformei in asistenta sociala. "Este un domeniu in care am activat din 1997. Legea cadru aduce dreptate in sistem, trebuie sa o implementam", a spus ea.

15:00 - Catalin Predoiu, ministru al Justitiei inca de pe vremea Guvernului Tariceanu, a primit aviz favorabil, informeaza Antena3.

14:55 - De la ora 15:00 incep audierile ministrilor de la Sanatate - Ladislau Ritli si Aparare - Gabriel Oprea.

14:45 - Catalin Baba este audiat in comisii, pentru fotoliul de la Educatie.

14:30 - Bogdan Dragoi, propus la Finante, se prezinta in fata parlamentarilor din comisiile reunite si anunta prioritatile mandatului sau. "Pentru 2012 ne bazam foarte mult pe investitii, pe absorbtia fondurilor europene, dar trebuie sa intelegem si contextul actual, de criza. Romania va avea o crestere pozitiva, premisele au fost create inca din 2012", a spus, printre altele, Dragoi.

14:28 - Razvan Mustea a primit, in unanimitate, o "recomandare" favorabila, in conditiile in care Puterea nu a avut cvorum in comisii. "Sunt mandru, ca si tanar politician, ca am fost propus in acest cabinet. Suntem foarte constienti, fiecare din noi, de importanta momentului. Acest guvern nu are o sarcina usoara, ci extrem de complicata in acest moment delicat. Primul lucru pe care il voi face este sa cunosc fiecare angajat din minister, sa vad ce probleme exista. Avem o relatie foarte buna - si multumesc pentru asta - cu fosta echipa de conducere a ministerului", a declarat Mustea.

Este audiata si Claudia Boghicevici, propusa la Munca.

14:25 - Crin Antonescu a anuntat ca liberalii nu vor participa nici la audierile ministrilor si nici la votul de joi. "Nu participam nici macar fizic la investirea acestui Guvern, raspunerea sa fie intreaga a celor care investesc, cetatenilor sa le fie clar ca e Guvernul lor si nu al nostru", a subliniat liderul PNL, remarcand inca o data: "Este fara precedent si inacceptabil ca un sef in exercitiu al unui serviciu secret sa umble in Parlament si sa isi faca Guvern".

Antonescu: Avem un guvern "decolorat si cu ochi albastri"

14:23 - "Surpriza necunoscutilor, altminteri nimic!" a comentat Ion Iliescu pe marginea componentei Cabinetului Ungureanu, inainte de a intra la CEX.

14:20 - Victor Ponta a anuntat ca va propune conducerii PSD sa nu se participe la audieri si la votul pentru guvernul Ungureanu. "Am discutat cu domnul Antonescu, decizia comuna a USL este de a nu participa la comisii si plen, iar maine, in numele USL, voi fi la tribuna Parlamentului pentru a explica pozitia noastra. Atata timp cat, din pacate, dialogul cu noi, cu Opozitia, s-a rezumat la 15 minute de discutii formale la Cotroceni, vina si responsabilitatea le apartine celor de la Putere. Este guvernul Ungureanu cu programul guvernului Boc, vedeti ca nu s-au gandit la ministri, unii se retrag", a declarat Ponta.

El a recunoscut ca a discutat la telefon cu Mihai Razvan Ungureanu, dar asta pentru ca "avem o relatie civilizata, e nevoie de dialog cu cei cu care se poate purta".

Ponta: Nu participam la investirea Guvernului Ungureanu

14:10 - Razvan Mustea a venit la audieri insotit de ministrul pe care il inlocuieste la Comunicatii, Valerian Vreme. El a prezentat cateva dintre obiectivele pe care si le propune, printre care integrarea sistemelor IT din institutiile publice si realizatea unei retele Intranet a statului.

14:00 - Incep audierile in comisii. Primii care se vor afla fata in fata cu parlamentarii sunt ministrul de Externe - Cristian Diaconescu, ministrul de Finante - Bogdan Dragoi, ministrul Justitiei - Catalin Predoiu, ministrul Comunicatiilor - Razvan Mustea, ministrul Muncii - Claudia Boghicevici, ministrul Educatiei - Catalin Baba.

13:10 - De la ora 14:00 incep audierile ministrilor-candidati in comisiile parlamentare.

13:00 - Incepand de la ora 12:00, conducerea PNL s-a reunit in sedinta Biroului Politic Central, pentru a se stabili pozitia ce va fi adoptata in continuare. De asemenea, la ora 14:00 este programata reuniunea Comitetului Executiv National al PSD.

Reamintim ca USL a decis in urma cu o saptamana sa boicoteze lucrarile Parlamentului.

12:56 - Deputatul PDL Adrian Radulescu a dat asigurari ca toti parlamentarii Puterii sunt deja in Capitala si vor asigura joi cvorumul necesar de sedinta pentru ca guvernul Ungureanu sa fie votat.

"As fi extraordinar de fericit daca Puterea si Opozitia am incerca sa facem un dialog. Nu stiu de unde vine atata ura si atata dusmanie. Aici suntem trimisi sa ne sprijim unii pe altii, sa ne spunem parerile. Ceea ce se intampla astazi in Parlament nu este o normalitate", a mai spus deputatul PDL, referindu-se la boicotul USL.

12:50 - Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache (PSD), sustine ca actualul guvern va fi ilegitim, pentru ca avizele vor fi date in lipsa Opozitiei. "E un guvern de papusele, fiecare lider PDL si-a pus un om in fata", a mai comentat Iordache la TVR Info, subliniind ca USL cere, in continuare, alegeri anticipate.

"Acest guvern, care maine poate sa cada, e un prim pas catre anticipate", a mai spus el, reamintind ca pentru votarea guvernului cvorumul necesar este de 233 de parlamentari si exprimandu-si convingerea ca Puterea nu va strange joi numarul necesar.

12:30 - Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a acuzat Puterea de abuz in serviciu. "In cel putin 8 comisii importante nu au cvorum, daca Opozitia nu este prezenta. Avizul comisiilor este consultativ, dar este obligatoriu, el trebuie sa existe, ca e de avizare, de respingere a candidaturii (...) Nu cred ca domnul Ungureanu va pasi pe treptele Palatului Victoria incalcand regulamentele parlamentare. Este un abuz in serviciu din partea Puterii", a comentat Mircea Dusa.

12:25 - Birourile Permanente reunite ale celor doua camere au decis programul audierilor si ora la care se va da, joi, votul de investitura. Astfel, miercuri, incepand de la ora 14.00, noii ministri vor fi audiati in comisii pana seara tarziu, iar joi, la ora 11, plenul reunit al camerelor va da votul de investitura, a anuntat vicepresedintele Senatului Petru Filip (PDL), care a precizat ca votul de investitura va fi secret cu bile.

"Opozitia a anuntat prin cei doi lideri ca nu va participa nici la audierile de azi nici la votul de maine. Din ceea ce am vazut pe situatii similare, aceasta audiere in comisii e o chestiune in care cvorumul nu e absolut necesar (...) Plenul va fi insa suveran", a declarat Petru Filip, explicand: "Se va discuta in fiecare comisie in parte, se va da un vot, se va consemna cati au fost prezenti si cati au votat".

11:35 - Mihai Razvan Ungureanu anunta lista ministrilor si face o prima declaratie de presa.

Vicepremier: - Marko Bela

Ministrii PDL:

Ministerul Economiei - Lucian Bode

Ministerul Finantelor Publice - Bogdan Dragoi

Ministerul Administratiei si Internelor - Gabriel Berca

Ministerul Educatiei - Catalin Baba

Ministerul Muncii - Claudia Boghicevici

Ministerul Agriculturii - Stelian Fuia

Ministerul Transporturilor - Alexandru Nazare

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului - Cristian Petrescu

Ministerul Comunicatiilor - Razvan Mustea

Ministrii UDMR:

Ministerul Culturii - Kelemen Hunor

Ministerul Sanatatii - Ladislau Ritli

Ministerul Mediului - Laszlo Borbely

Ministrii UNPR:

Ministerul Apararii - Gabriel Oprea

Ministerul de Externe - Cristian Diaconescu

Independenti:

Ministerul Afacerilor Europene - Leonard Orban

Ministerul Justitiei - Catalin Predoiu

"E un guvern tanar, sunt intre ei profesionisti exceptionali, sunt oameni cu care am mai lucrat. E un guvern care merita incredere. Le voi cere competenta, profesionalism, responsabilitate, decenta, modestie si, foarte important, disponibilitate de dialog, in asa fel incat intentiile Guvernului sa fie auzite peste tot.

Pornesc cu ganduri foarte realiste, in niciun caz de la principiul ca 'urmeaza sa fiu schimbat'. Nu voi fi un prim-ministru care vine in fruntea guvernului cu gandul ca maine va pleca (...)

Exista trei responsabilitati majore cand alcatuim un guvern: responsabilitatea viitorului prim ministru - e enorma, sper sa nu dezamagesc. Apoi, responsabilitatea fiecarui ministru in parte pentru ceea ce urmeaza sa faca, sunt responsabili pentru consecintele programului, pentru greseli, dar si pentru tot ceea ce izbutesc sa faca.

In al treilea rand - responsabilitatea partidelor pentru modul in care aceasta propunere de guvern urmeaza sa isi faca treaba. Responsabilitatea se distribuie in toata coalitia de guvernamant.

Sper ca in demersurile acestui guvern, pe cale de a fi votat, voi avea si sprijinul onest al celorlalte forte politice parlamentare. Sunt pentru un dialog accentuat, consistent, profesionist, cu reprezentantii partidelor de Opozitie, impreuna suntem responsabili de destinul acestei tari", a declarat premierul Ungureanu.

In ceea ce priveste programul de guvernare, "Veti auzi programul maine, in plen. Este si un document public".

Mihai Razvan Ungureanu a subliniat inca o data ca noii ministri sunt foarte bine pregatiti, "cunosc cel putin o limba straina", si care au studiat peste hotare. Totodata el a avertizat: "Nu am absolut nicio retinere in a remania acel ministru care nu se ridica la asteptarile mele".

Cine e Lucian Bode, cel care ar putea prelua Ministerul Economiei

Bogdan Dragoi, "baiatul de aur" care preia Finantele de la Ialomitianu?

Adio, Igas! - Cine e Gabriel Berca, posibil ministru de Interne

Catalin Baba, urmasul lui Funeriu la Educatie

Claudia Boghicevici, singura femeie din Guvernul Ungureanu, la Ministerul Muncii

Stelian Fuia - agronom cu NUP in frunte la Agricultura

Urmasul lui Boagiu - Alexandru Nazare, dependentul de politica, aflat sub semnul "Cutitului"

Cristian Petrescu - Inlocuitorul Elenei Udrea: de la mecanic utilaj calcul, la sefia MDRT

Razvan Mustea - De la catedra si vanzari la Ministerul Comunicatiilor

Cine este Kelemen Hunor, ministrul Culturii

Cine este Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii

Cine e Laszlo Borbely, ministrul Mediului

Cine este Gabriel Oprea, ministrul Apararii

Cine este Cristian Diaconescu, ministrul de Externe

Cine este Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene

Cine este Catalin Predoiu, ministrul Justitiei

11:30 - Gabriel Berca, propus de PDL pentru Interne, s-a aratat increzator in sansele noului Guvern de a trece de parlament. "Primesc aceasta functie cu multa responsabilitate. Este un an greu (...) Vom avea alegeri, se vor decanta lucrurile, avem nevoie de echilibru. Nu cred ca o societate serioasa poate functiona fara Opozitie, e necesar dialogul, nu compromisul. Sunt convins ca guvernul va trece, important este ca fiecare ministru sa isi faca treaba, e un guvern tanar, avem obligatia de a nu dezamagi", a aratat Berca, mentionand aderarea la Spatiul Schengen printre prioritatile mandatului sau, dar si dialogul cu protestatarii.

11:15 - Emil Boc a anuntat ca PDL a luat "decizia de sustinere in totalitate si fara echivoc a Guvernului Ungureanu. Vom da votul maine".

Emil Boc a prezentat lista ministrilor pe care ii propune PDL, confirmand ca la Ministerul Economiei este propus Lucian Bode.

Ministerul Economiei - Lucian Bode

Ministerul Finantelor Publice - Bogdan Dragoi

Ministerul Administratiei si Internelor - Gabriel Berca

Ministerul Educatiei - Catalin Baba

Ministerul Muncii - Claudia Boghicevici

Ministerul Agriculturii - Stelian Fuia

Ministerul Transporturilor - Alexandru Nazare

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului - Cristian Petrescu

Ministerul Comunicatiilor - Razvan Mustea

"Statutar, votul s-a dat in colegiul PDL, aici nu am avut nicio obiectie", a mai explicat Emil Boc, la cererea jurnalistilor.

El a mai precizat ca in parlament Coalitia are majoritate, exprimandu-si convingerea ca Guvernul Ungureanu va fi votat joi, fara probleme. Emil Boc a confirmat ca partidele din coalitie vor semna un nou protocol, iar premierul Ungureanu va participa la sedintele coalitiei.

11:10 - Intalnirea s-a incheiat. Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca este rolul factorilor de conducere din PDL sa anunte decizia luata. "Va astept peste catva timp la etajul inferior, unde se afla biroul presedintelui Camerei Deputatilor pentru a va face cunoscuta lista, portofoliile la care ma gandesc si ocupantii lor", a declarat Ungureanu.

11:00 - Surse din randul participantilor la sedinta au declarat pentru Ziare.com ca s-a decis ca Lucian Bode sa fie propus de PDL pentru Ministerul Economiei.

10:45 - Intalnirea premierului desemnat cu parlamentarii PDL a inceput. la finalul ei vom afla lista finala a ministrilor propusi de PDL.

10:40 - Mihai Razvan Ungureanu a intrat la intalnirea cu democrat-liberalii insotit, printre altii, de Emil Boc, Roberta Anastase, Vasile Blaga, Ioan Oltean, Anca Boagiu. El le-a spus jurnalistilor ca lista cu noii ministri va fi anuntata dupa intalnirea cu parlamentarii democrat-liberali.

Intrebat daca mai pot exista modificari fata de numele vehiculate in presa, Ungureanu a raspuns: "Este posibil orice, asa e in politica!".

10:30 - "Sunt convins ca dintre acesti ministri foarte tineri se vor naste lideri politici", le-a declarat jurnalistilor deputatul PDL Cristian Boureanu, inainte de intrarea la sedinta.

10:20 - Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a dezmintit speculatiile aparute in presa potrivit carora parlamentarii democrat-liberali ar fi fost adusi la sedinta cu elicoptere sau escortati de masini de politie, din cauza blocajelor in trafic cauzate de vreme. "Exclus, fiecare a venit cum a putut, cu masinile, au ocolit...", a spus Toader.

10:12 - Cristian Haiduc neaga zvonurile aparute in presa. "Nu sunt eu nominalizarea. Nu sunt eu si nu stiu cine este, nu stiu de unde a pornit. N-am fost eu propus", a declarat Cristian Haiduc, citat de Agerpres.

10:11 - Emil Boc si Mihai Razvan Ungureanu au parasit cladirea Guvernului pentru a merge la intalnirea de la Palatul Parlamentului cu grupul PDL.

10:10 - In paralel cu sedinta coalitiei de guvernare, la Palatul Victoria se desfasoara si o sedinta a guvernului interimar condus de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Pe ordinea de zi se afla problemele create in intreaga tara de vreme.

9:50 - Surse politice au declarat pentru Mediafax ca deputatul PDL de Salaj Lucian Bode este si el in carti pentru Ministerul Economiei.

9:10 - Cristian Haiduc, presedintele Agentiei pentru IMM-uri din cadrul Ministerului Economiei, este propunerea PDL Cluj pentru Ministerul Economiei, dupa ce Andreea Paul Vass s-a retras. Ramane de vazut daca el se va afla pe lista finala a ministrilor.

9:00 - Liderii PDL, UDMR, UNPR si ai minoritatilor discuta cu Mihai Razvan Ungureanu la sediul Executivului.

Guvernul Ungureanu - cine vor fi noii ministri? Sigur nu Andreea Paul Vass la Economie

In goana spre un nou Guvern

De luni dimineata, de cand premierul Emil Boc a anuntat demisia Cabinetului, pasii procedurali catre un nou Guvern au fost parcursi cu repeziciune.

Emil Boc si-a dat demisia - Nu ma agat de putere!

Consultari la Cotroceni: PDL - un nume de premier, USL - anticipate

Mihai Razvan Ungureanu, premierul desemnat de Basescu

Luni seara, presedintele Traian Basescu a anuntat ca premierul desemnat pentru formarea unui nou guvern este Mihai Razvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informatii Externe.

Ungureanu a demarat imediat consultarile cu liderii partidelor din arcul guvernamental, iar marti seara exista deja o lista provizorie a ministrilor ce vor intra in componenta noului guvern precum si liniile generale ale programului de guvernare. Miscarea politica surprinzatoare a fost facuta de PDL, care a decis sa propuna doar nume noi in noul guvern.

Liderii Coalitiei s-au reunit marti seara, la Palatul Victoria, pentru a pune totul la punct. Au existat si rasturnari de situatie. Andreea Paul Vass, propusa de PDL pentru Ministerul Economiei, a renuntat, dupa ce Agentia Nationala de Integritate a anuntat ca mama ei, consilier in comuna clujeana Bobota, s-ar afla in conflict de interese.

ANI dezvaluie posibilul motiv al renuntarii lui Vass la functia de ministru al Economiei

Parlamentarii UDMR vor sa ramana la guvernare. Liderii maghiarilor incep negocierile in coalitie

De asemenea, conditiile puse de UDMR pentru a ramane la guvernare fac dificila elaborarea noului program al Executivului.

Conform programului stabilit in coalitie, miercuri, Mihai Razvan Ungureanu va anunta lista ministrilor, iar acestia vor fi audiati dupa-amiaza in comisiile parlamentare. Daca totul merge bine, joi, noul Executiv va fi supus votului in plenul reunit al Parlamentului.

Minoritatile il tin in suspans pe premierul Ungureanu

USL a anuntat deja ca nu va vota noul Guvern, chiar daca Mihai Razvan Ungureanu l-a contactat telefonic pe Victor Ponta pentru a-i cere sa accepte o discutie pe acesta tema.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#guvern Ungureanu, #ministri Ungureanu, #Mihai Razvan Ungureanu, #Andreea Paul Vass , #premier