PDL vs MRU (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 30 Martie 2012, ora 13:32
7946 citiri
PDL vs MRU (Opinii)
Foto: Guvernul Romaniei

Ce credeti ca le va spune Emil Boc democrat liberalilor de la Resita? Ce le va spune celorlalti primari PDL despre care exista semnale, spune chiar Sever Voinescu, ca vor sa schimbe barca?

Le va rosti inlacrimat metafore cu vant, apa si pietre sau despre casa parinteasca? Ma indoiesc ca ar fi lasat sa-si termine macar fraza pentru ca oamenii aceia nu poezii asteapta. Ei asteapta bani. Si stiu si de unde ii asteapta. Din rezerva premierului, de acolo de unde i-au primit si pana acum, si nu numai ei, ci si primarii fostelor puteri de la fosti premieri.

E simplu si clar, iar Emil Boc stie foarte bine aceste lucruri. Le-a aflat macar in seara demisiei lui Sorin Frunzaverde de la vechea garda a partidului reunit ad-hoc in Modrogan care exact bani pentru primari i-a cerut. Iar domnia sa a promis ca banii vor veni. Atat doar ca Emil Boc nu mai este premier. Banii nu mai stau in varful stiloului domniei sale, ci al lui Mihai Razvan Ungureanu.

Iar Mihai Razvan Ungureanu se dovedeste un jucator cu mult mai dur decat pare la prima vedere. Este un jucator dur cu obiective politice precise, care depind insa exact de rezultatele mandatului sau si de masura in care se va dovedi altceva decat Emil Boc si, in general, altceva decat premierii de pana acum. Cum anume? In primul rand, prin diminuarea pradarii banului public, cel putin a celui care depinde strict de penita domniei sale.

De aici conflictul aspru dintre cele doua parti, recunoscut in cele din urma de chiar Mircea Toader, care le-a dat dreptate primarilor flamanzi ai puterii si s-a aratat optimist ca finantarile vor fi deschise. Cezar Preda a fost mai contondent, punandu-i in spinare lui MRU "cataclismul din PDL":

"Eu il fac si pe domnia sa responsabil la ceea ce se intampla in PDL in ultimele doua zile. Si aici este vorba de o maturitate politica de care nu ai voie sa nu dai dovada, nu ai voie sa te asezi pe o functie. O asemenea atitudine, o asemenea reactie a condus in spatiul pedelist romanesc, mai ales in zona celor 1.160 de primari, un cataclism(...) Pozitia asta ca eu nu fac cadouri electorale, ca eu imi iau ministru de Finante care iarasi e independent si noi ne gandim la binele tarii si nu ne intereseaza are o contributie in reactiile pe care le au liderii de partid. Si asta e un lucru firesc." Si opina lui Cezar Preda este foarte larg impartasita in PDL.

O minima logica politica ar trebui sa le dicteze democrat liberalilor ca daca mai au o sansa de a recupera ceva din handicapul urias cu care se indreapta catre alegeri tine se succesul guvernarii Ungureanu. Dupa cum un minim realism ar trebui sa le dicteze ca deconteaza electoral masiv nu atat masurile de austeritate, cat coruptia institutionalizata si clientelismul monstruos. Asa ca succesul sau insuccesul Cabinetului Ungureanu la aceste coordonate se va raporta cu mult mai mult decat la reintregirea salariilor bugetarilor. Este ceea ce a inteles, se pare, premierul si de aceea se si arata foarte ferm pe pozitii.

Este ceea ce nu poate intelege PDL. Si nu numai PDL, ci niciun partid din Romania. In politica romaneasca este de neconceput o campanie in care puterea sa nu beneficieze de o finantare masiva de la buget. Banul public a fost si este singurul motor electoral in politica romaneasca. Daca il opresti pe acela, asa cum ameninta sa faca MRU, ce mai ramane. Viziune, proiecte, credibilitate, principii? Asa ar trebui. Dar adevarul este ca fara banul public politica romaneasca e pustie si daca nu te poti infrunta din el, mai bine treci in opozitie precum Sorin Frunzaverde.

Este asadar de inteles de ce, dincolo de poeziile sale de consum extern, Emil Boc infrunta in partid o presiune teribila. Si este de asteptat sa exercite, la randul sau, aceeasi presiune asupra lui Mihai Razvan Ungureanu, pentru ca nu prea mai are de ales.

Premierul se poate astepta asadar la o perioada teribila. Si in cele din urma ar putea fi nevoit sa aleaga, dupa cum anticipam recent, intre propriul prestigiu si, implicit, cariera politica, pe de-o parte, si demitere, de cealalta. Pentru ca PDL este atat de disperat sa puna mana pe bani pentru campanie si clientela incat este, ma tem, dispus chiar si la aceasta masura sinucigasa din punct de vedere politic, chiar cu pretul infruntarii lui Traian Basescu.

Este, pana la urma, o proba de rezistenta, un test care va arata cat tine la tavaleala MRU si daca domnia sa este politicianul apt sa coaguleze o autentica reforma a clasei politice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#Mihai Razvan Ungureanu PDL, #Ungureanu bani primari PDL, #Ungureanu Frunzaverde demisie PDL , #premier