MRU, secuilor: Autonomia nu e medicamentul perfect al tuturor lucrurilor rele

Sambata, 27 Iulie 2013, ora 23:37
2892 citiri
MRU, secuilor: Autonomia nu e medicamentul perfect al tuturor lucrurilor rele

Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu spune ca cererea pe care Laslo Tokes i-a adresat-o premierului Ungariei, ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, nu intra "evident" in cadrul constitutional

Presedintele Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, sambata, la Festivalul "Sighisoara Medievala", ca cererea de "protectorat" asupra Transilvaniei, adresata de europarlamentarul Laslo Tokes premierului ungar Viktor Orban, la Baile Tusnad, nu reprezinta "nicio noutate politica", intrucat "o mai vehiculeaza si altii".

El a subliniat ca ideea ca premierul ungar sa construiasca, impreuna cu Guvernul pe care il conduce, "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud", nu are nicio legatura cu cadrul constitutional existent.

"Am mai auzit de chestiunea aceasta si nu e nicio noutate politica, nicio idee de moment. Si n-o vehiculeaza doar un singur om, o mai vehiculeaza si altii. Noi ramanem la ceea ce Constitutia Romaniei spune: este un stat national unitar, formulele de descentralizare trebuie sa functioneze bine peste tot si in asa fel incat comunitatile locale sa beneficieze de pe urma descentralizarii.

Descentralizarea nu este un proces simplu, comporta timp, comporta resurse - nu poti face descentralizarea fara resurse - si in primul si in primul rand o buna aliniere la interesul national, la interesul comunitatilor locale, la interesul national. Iata deci si raspunsul meu. Multe idei, realitatea sta altundeva", a spus Ungureanu.

Intrebat daca o cerere precum cea formulata de Laszlo Tokes intra in vreun cadru constitutional, fostul premier a raspuns: "Nu, evident ca nu, si aici practic si discutia se inchide".

El a atatat ca nu stie daca "se poate realiza asa ceva", intrucat "nu se pune problema".

"Nu stiu daca se poate realiza asa ceva, nu se pune problema, pentru ca nu acesta este interesul nostru", a spus Mihai Razvan Ungureanu.

Europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, sambata, la Baile Tusnad, ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

"Trebuie sa vedem ce pret platim pentru aceasta unitate (unitatea maghiarilor - n. r.). Il rugam pe premierul Viktor Orban si Guvernul condus de el sa construiasca un sistem de cooperare nationala, in asa fel incat sa oferiti protectorat Transilvaniei, cum a facut Austria cu Tirolul de Sud", a declarat Laszlo Tokes, in prezenta premierului Ungariei.

El a mai spus ca trebuie sa fie selectati specialisti care sa realizeze un drapel al Transilvaniei, pentru ca "secuimea are un steag", si impreuna, prin cele doua, maghiarimea sa mearga mai departe "pe aceasta cale a autonomiei, a autonomiei secuimii".

Liderul Fortei Civice a adaugat ca actiunile de nesupunere civica cu care liderii secui ameninta in cazul regionalizarii nu sunt raspunsul corect si ca regionalizarea sau autonomia administrativ-teritoriala nu este neaparat "medicamentul perfect al tuturor lucrurilor rele".

"Mie mi se pare ca nici pe departe nu este acesta raspunsul (actiunile de nesupunere civica, n.r.). Eu cred ca in niciun fel nu trebuie inteleasa regionalizarea sau autonomia administrativ-teritoriala ca fiind neaparat medicamentul perfect al tuturor lucrurilor rele. Am mers des in judetele cu majoritate de cetateni romani de etnie maghiara si va spun care sunt, de fapt, problemele la firul ierbii. Prima - asigurarea locurilor de munca si este ceea ce reclama si cetateanul roman din Caracal, si cetateanul roman din nordul Moldovei, si cel din Arad, de peste tot.

Doi, o stabilitate legislativa capabila sa avantajeze initiativa economica, de oriunde ar fi ea, ca e mica, medie, mare, sa existe un teren propice pentru investitii, locuri de munca si implicit dezvoltare economica pe orizontala. Trei - servicii publice onorabile, pe masura a ceea ce fiecare cetatean primeste, ca este vorba de ghiseul de la administratia financiara, ca este vorba de asigurarea asistentei spitalicesti sau de asigurarea educatiei', a aratat Ungureanu.

Laszlo Tokes a mai spus ca Baile Tusnad, unde se desfasoara Universitatea de Vara "Balvanyos", reprezinta o zona autonoma a Tinutului Secuiesc.

"Ne-am adunat pe un pamant autonom din Baile Tusnad, intr-o zona autonoma a Bailor Tusnad, adica zona in care se desfasoara Universitatea de Vara. Daca sunteti de acord, as vrea sa mai spun ca suntem intr-o locatie din Tinutul Secuiesc autonom", a precizat Tokes.

Tokes a mai spus ca exista divergente la nivelul comunitatii maghiare din afara granitelor Ungariei, care se datoreaza, in principal, regimurilor comuniste.

"Din pacate, statele care au aparut dupa tratatele de pace au reusit sa divida comunitatea maghiara, natiunea maghiara, si regimul comunist a contribuit. Din pacate, nu exista acea unitate in pluritate, de care am avea nevoie si nu exista forta de coeziune, care ar tine laolalta comunitati mai mici sau mai mari", a spus Tokes.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#Mihai Razvan Ungureanu autonomie secui, #Transilvania protectorat Ungaria , #Forta Civica