MRU - salt in gol, fara parasuta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 31 Mai 2014, ora 09:04
12764 citiri
MRU - salt in gol, fara parasuta (Opinii)

Pentru Mihai Razvan Ungureanu alegerile europarlamentare au fost o catastrofa autentica. Nu ca vreun actor de pe dreapta ar fi iesit bine din aceste alegeri, dar Mihai Razvan Ungureanu este posibil sa-si fi rupt picioarele politice.

Oricum ai lua-o, oricum ai da-o, un scor de 2,6% pentru lista pe care o conduci, mai ales dupa ce tu insuti ai facut din acest scrutin in mod explicit testul pentru prezidentiale, este tragic si complet descalificant in perspectiva alegerilor din toamna.

MRU pare in acest moment complet iesit din marele joc politic, incercand sa se bage si el in seama sub privirile ironice ale actorilor principali, care il evita cu mai multa sau mai putina eleganta, dar cu multe zambete amuzate.

Cred ca Mihai Razvan Ungureanu a ajuns in aceasta situatie mai mult decat dificila in urma unor erori repetate, provenite dintr-o doza de aroganta si una si mai mare de lipsa de simt politic.

Premisa de la care a plecat a fost un mare capital de incredere individual care il califica in mod real pentru presedintia Romaniei. Dar, in politica romaneasca, independentii autentici nu au nicio sansa. Pe autostrada nu prea poti sa mergi pe jos, indiferent cat de atletic esti. Iti trebuie un vehicul, niste roti, mai mici mai mari, de autocar sau de Trabant, dar care sa se invarta.

MRU putea sa isi valorifice acest capital in doua feluri: fie urcandu-se intr-un vehicul mare, deja in miscare, adica solutia mai sigura, fie creandu-l pe al lui de la prima piulita, solutia foarte dificila. MRU nu a ales-o de fapt pe niciuna.

Cand spui unui partid mare, ca PDL, "fiti ungurenii mei!", dupa ce nu ai reusit sa ii fidelizezi nici cat sa iti tii mandatul de premier in picioare, nu faci decat sa ii enervezi. Cat esti tu de promitator ca prezidentiabil, incepi prin a spune "eu sunt al vostru", ca sa devina mai apoi ei ai tai. Doar asa intri in logica unui partid mare, o logica pe care MRU nu a inteles-o.

Dupa cum, pe fond, probabil ca a avut dreptate acuzand PMP de tentativa de viol, dar felul in care s-a exprimat a fost cu mult prea plastic pentru a lasa loc prea multor amabilitati ulterioare. Mai ales cand dupa alegeri ramai fata batrana.

Dar, daca tot s-a dus pe cont propriu, MRU ar fi trebuit sa munceasca cu disperare la crearea propriului partid, pentru ca rotile acestuia sa se puna in miscare, intelegand ca, dincolo de lider, un partid inseamna echipa si structuri. A esuat, in ipoteza ca a incercat, in ambele directii.

S-a inconjurat initial de personaje ciudate si controversate, precum Liga si Pirpiliu, dar a demoblizat oameni de autentica valoare, precum Gabriel Biris, retras din prima linie a partidului inca de anul trecut din cauza lipsei de strategie si viziune a FC.

Asa ca, in opinia mea, Forta Civica nu a ajuns nici macar un partid de lider, pentru simplul motiv ca nu prea e partid, ci un fel de prelungire neviabila a unui lider izolat si prea sigur de el.

Asa se prezenta FC in fata europarlamentarelor, scrutin in care aparatul de partid joaca un rol covarsitor. In mod normal, MRU ar fi trebuit sa inteleaga ca nu are nicio sansa. Si, totusi, in loc sa fie prudent si lucid, a plusat, definind explicit, apasat, repetat, acest scrutin drept un test al prezidentialelor si chiar provocand si alti posibili prezidentiabili sa ii urmeze exemplul intr-o intrecere a capilor de lista.

Fara structuri in teritoriu, fara cine stie ce sustinere financiara si mediatica, mi-e imposibil sa inteleg pe ce s-a bazat. Si cand mai si anunti ca tu oricum nu vei fi europarlamentar, deci votul dat tie va fi practic deturnat, la ce sa te astepti? Practic MRU s-a urcat in avion fara parasuta pentru un salt care nu avea cum sa fie decat fatal in evaluarea oricarui om care intelege cat de cat politica.

Iar dupa aterizarea extrem de traumatizanta a continuat sa-si expuna lipsa de simt politic cu declaratii cel putin neinspirate. A indemnat liderii dreptei la iertare. Iertarea cui de catre cine? Si-a cerut iertare pentru felul in care i-a respins pe toti pana acum? S-a aratat dispus sa ii ierte pentru ca nu i-au inteles geniul politic? Liderii sa ierte electoratul ingrat? Iar cand tu ai 2,6%, ar fi bine sa te abtii de la a califica drept infrangere scorul unui partid, PSD, care a luat de "doar" 12 ori mai mare.

Nu stiu daca MRU mai are solutii de redresare, mai ales cu aceeasi pricepere politica pe care o afiseaza cu perseverenta.

Problema cea mare este ca aceasta evidenta carenta este un defect esential pentru un viitor presedinte, care, pentru a-si indeplini mandatul, trebuie sa fie in primul rand un jucator politic inteligent. Altfel ajunge o floare in glastra la Cotroceni, izolat si irelevant, pasionat de silogisme.

E pacat, pentru ca, daca isi juca bine cartea, dl Ungureanu chiar putea deveni viitorul presedinte al Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Mihai Razvan Ungureanu candidat prezidentiale FC , #Forta Civica