MRU: Ponta, Rus si Dobre sa demisioneze pentru organizarea proasta a referendumului

Joi, 02 August 2012, ora 20:58
4752 citiri
MRU: Ponta, Rus si Dobre sa demisioneze pentru organizarea proasta a referendumului
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu cere "demisia de urgenta" a premierului Victor Ponta, a ministrului de Interne, Ioan Rus, si a ministrului delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre, "pentru organizarea proasta a proceselor electorale".

Intr-o declaratie pentru Mediafax, preluta de Romania Libera, Ungureanu a precizat ca "ar trebui avansate plangeri penale la adresa tuturor factorilor responsabili de vicierea listelor electorale, incepand cu primarii si terminand cu autoritatile responsabile la nivel central".

"Cerem demisia de urgenta a primului ministru Victor Ponta, a ministrului Internelor, Ioan Rus, a ministrului delegat pentru Administratie, Victor Dobre, pentru neorganizarea in conditii legale a proceselor electorale din ultimele doua luni, pentru organizarea proasta a proceselor electorale. Acest guvern nu este capabil sau nu vrea sa organizeze alegeri corecte.

Domnul prim-ministru Ponta imi da dreptate, pentru ca el considera ca decizia CC de amanare este corecta, explicata pe seama deficientelor inregistrate in listele electorale. Deci admite, Curtea avand dreptate, ca nu a organizat cum trebuie alegerile si este responsabil de acest lucru", a adaugat Mihai Razvan Ungureanu.

Referendum 2012: CCR decide pe 12 septembrie - Antonescu ramane interimar

Acesta a apreciat ca decizia CCR de a amana un verdict in privinta referendumului arata ca "exista o problema majora la nivelul MAI".

"In mod evident, cineva nu si-a facut treaba sau a avut interese, pentru ca a purtat discutia pe numar de persoane care au drept de vot in Romania, in conditiile in care mai multe institutii au raspunsuri diferite, iar CCR, ale carei atributii nu sunt de a verifica listele electorale, isi amana raspunsul, ceea ce creeaza urmatoarea situatie: MAI nu a organizat in mod corect referendumul si procesul aferent", a comentat fostul premier.

"Nici alegerile locale nu sunt valide"

Conform acestuia, amanarea CCR conduce si la faptul ca nici alegerile locale nu mai pot fi considerate valide, "in mod logic, de vreme ce organizarea referendumului s-a facut pe listele electorale permanente utilizate la alegerile locale".

"Asta inseamna ca alegerile locale nu au fost organizate corect, ceea ce inseamna ca Guvernul, care a promis ca va organiza alegeri corecte din toate punctele de vedere, formal, material si statistic, nu si-a facut treaba", a completat MRU.

Totodata, fostul premier a respins argumentele USL, conform carora ar trebui sa se tina cont de recensamantul din 2011 la referendum.

"Eu, de exemplu, nu am fost chestionat de recenzori. Nu exista nicio legatura intre cei stabiliti sau plecati in strainatate si stergerea lor de pe lista. Daca sunt cetateni ai Romaniei, au drept de vot, deci trebuie sa fie pe lista. Daca se constata ca suntem mai putini cu un numar semnificativ de electori, atunci alegerile locale, consilierii locali, primarii ar trebui implicit redusi ca numar retroactiv? Daca suntem mai putini cu numar semnificativ de electori, atunci evident ar trebui redus si numarul de parlamentari si ramane intrebarea cum se intampla ca listele au fost corecte pe 10 iunie si incorecte pe 24 iulie, cand s-a petrecut ultima reactualizare", a conchis Ungureanu.

Curtea Constitutionala a amanat luarea unei decizii in cazul referendumului pentru demiterea presedintelui pana pe 12 septembrie, urmand ca listele electorale judetene sa fie reverificate.

Pana atunci, Crin Antonescu ramane presedinte interimar.

Conform comunicatului CCR, toate sesizarile depuse de USL, presedintii camerelor si ceilalti cetateni au fost respinse cu unanimitate, dar magistratii nu s-au putut pronunta asupra primului punct discutat, si anume "confirmarea rezultatelor referendumului" pentru ca li s-au oferit informatii contradictorii din partea institutiilor statului in ceea ce priveste numarul de alegatori din Romania.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#reactie MRU amanare CCR, #Ungureanu cere demisie Ponta Rus, #CCR amanare referendum Basescu , #stiri Mihai Razvan Ungureanu