MRU: Oricine are sanse reale in fata lui Antonescu la Presedintie Interviu

Luni, 05 August 2013, ora 15:02
6050 citiri
MRU: Oricine are sanse reale in fata lui Antonescu la Presedintie Interviu

Presedintele Partidului Forta Civica, Mihai Razvan Ungureanu, a vorbit intr-un interviu pentru Ziare.com despre sansele dreptei in Romania, despre privatizarea CFR Marfa si despre guvernarea Ponta.

De curand, Traian Basescu l-a numit pe Mihai Razvan Ungureanu ca fiind unul dintre posibilii sai succesori la Presedintie. Intrebat despre sansele candidatului "teoretic" al USL, Crin Antonescu, MRU considera ca "oricine are sanse reale in fata unui personaj care se pateaza moral si politic".

Din perspectiva alegerilor prezidentiale, cum ar trebui sa fie un candidat care sa aiba sanse reale in fata lui Crin Antonescu, cel care este teoretic candidatul USL-ului?

Nu cred ca o presupusa candidatura a domnului Antonescu va fi adevarata provocare pentru alti candidati la alegerile prezidentiale. Oricine are sanse reale in fata unui personaj care se pateaza moral si politic, care adopta metoda discursului nationalist si si-o asuma ca identitate politica. Domnul Antonescu trebuie sa inteleaga ca, pentru functia de presedinte al acestei tari, nu trebuie sa devii dusmanul UE.

Crin Antonescu se pregateste pentru aceasta candidatura de ani buni. In fiecare zi, insa, ne demonstreaza cat de nepregatit este pentru functia de presedinte al Romaniei. Declaratiile si actiunile sale repetate nu fac altceva decat sa demoleze soclul la care lucreaza, facand compromisuri rusinoase, de atata amar de vreme.

Credeti ca presedintele PNL Crin Antonescu va ramane candidatul USL-ului sau credeti ca va candida Victor Ponta?

O spun cifrele: Crin Antonescu scade. Si scade abrupt. Pare ca va pierde alegerile inainte de a intra in cursa. Cel mai probabil, scaderea in sondaje, dar nu numai, il va scoate din planurile pentru prezidentiale.

Cat despre o candidatura PSD, traim o perioada a scenariilor, nu una a certitudinilor. Domnul Ponta incepe sa imi aminteasca de niste rime din copilarie, legate de un catelus cu parul cret. Stiti, cele cu "el se jura ca nu fura, dar... " Cam asa se prezinta pozitia actuala a domnului Ponta fata de o posibila candidatura la prezidentiale. Lasand gluma deoparte, cred ca domnul Ponta trebuie mai intai sa isi dobandeasca galoanele de premier.

La ora actuala, asa cum de altfel s-a si vazut la ultimele alegeri, Dreapta din Romania si-a pierdut din forta. Ce sta in calea formarii unei opozitii puternice pentru USL? Ce sta in calea consolidarii unei Drepte puternice?

Va propun sa pornim de la fotografia politica a momentului: dreapta autentica are de infruntat o supermajoritate de stanga. Si, oricat de mult comenteaza unii sau altii, victoria va fi posibila doar in situatia in care vom fi uniti. Daca ceea ce asteptam este un miracol, o crestere peste noapte, in chip de feti frumosi, atunci nu facem dovada responsabilitatii noastre ca oameni politici. Cat timp ramanem divizati, separati de orgolii vechi si interese de partid noi, nu vom reusi. Pentru o opozitie puternica avem nevoie de unitate in dreapta romaneasca.

Puteti numi, din punctul dumneavoastra de vedere, cinci mari greseli pe care le face premierul Victor Ponta in guvernare? Aceasta, evident, daca dumneavoastra considerati ca face greseli.

Doar cinci? Credeti-ma, imi va fi greu sa fac o selectie, insa am sa incerc.

In primul rand, s-a aflat si se afla la sefia unor guverne care au suferit nenumarate remanieri, scandaluri de plagiat, incompatibilitati sau alte probleme cu legea ale ministrilor, pe care chiar domnia sa ii propune. Acest Guvern este primul care a inclus un ministru care risca sa execute o pedeapsa cu inchisoarea. Au avut loc 13 remanieri.

Incapacitatea Guvernului condus de domnia sa de a indeplini conditiile din acordul cu FMI, in ciuda derogarilor cerute, derogari pentru care Romania plateste facturi in plus, aduce prejudicii grave economiei.

Privatizarile, managementul privat, reducerea arieratelor sau atingerea tintelor de inflatie au ramas doar promisiuni pe hartie. Economia este la pamant: inflatia a crescut la 5%, datoria externa inregistreaza cea mai mare crestere din 2008 incoace, somajul ajunge la cel mai mare nivel din ultimii trei ani de zile, arieratele continua sa reprezinte 3% din PIB-ul care a scazut la 1% in 2013.

Victor Ponta si Guvernul sau nu se concentreaza pe realizarea de reforme structurale, pe cresterea numarului de investitii care produc locuri de munca ori pe reducerea sau scaderea taxelor. Statul nu-si mai permite sa duca astfel de cheltuieli, iar economia Romaniei abia-abia mai supravietuieste.

Sa vorbim si despre privatizarile esuate. Dupa scandalul privatizarii CFR Marfa, proces incomplet de altfel, ne trezim cu scandalul contractului cu Bechtel. Cum este posibil ca un reprezentant al Guvernului pe care il conduci sa se prezinte in fata natiunii si sa declare ca este de negasit contractul cu pricina? Cum a fost atunci posibila rezilierea unui contract care este astazi de negasit?

Repetatele implicari ale premierului Victor Ponta in treburile unor institutii precum Ministerul Public sau Ministerul Administratiei si Internelor sunt impardonabile. Statul de drept este pus in pericol in acest fel.

Premierul Ponta va ramane in istorie pentru expresia "nu sunt la curent". Balbele si declaratiile in contradictoriu cu propriii ministri sunt nu doar frecvente, ci si hilare.

Ce il determina pe Victor Ponta sa refuze finalizarea privatizarii CFR Marfa si sa paseze raspunderea in curtea CSAT?

Am atras atentia inca din ziua "marii privatizari" a CFR Marfa ca aceasta va fi una esuata. A fost facuta pe genunchi, de ochii FMI-ului. Privatizarea cu dedicatie era cu atat mai evidenta cu cat singura companie care a depus oferta a oferit un pret mai mare decat valoarea minima stabilita. Guvernul incearca sa fuga de raspundere si sa nu-si asume esecul unei privatizari dezastruoase.

Nu este treaba CSAT-ului sa aiba decizia finala asupra acestei privatizari.

Sunt foarte multi politicieni puternici care probabil inca isi imagineaza ca mai pot controla Justitia. Mai e posibil acum ca o forta politica sa preia controlul Justitiei, asa cum a fost in trecut?

Actiunile guvernelor USL au pus in pericol, nu de putine ori, statul de drept in Romania. Prim-ministrul Victor Ponta nu se poate abtine de la declaratii iresponsabile cu privire la desfasurarea actelor de justitie.

Putem declara insa, cu toata convingerea, ca justitia din Romania isi face treaba. Desi supusa presiunilor din sfera politica, justitia ramane independenta, iar preluarea controlului, ca in trecut, nu cred ca mai este posibila.

Cine se ocupa de conturile dumneavoastra de pe retelele de socializare? Aveti si dumneavoastra o echipa cum are domnul Ponta?

Imi face o mare placere sa interactionez in mod direct cu oamenii, atat "live", in deplasarile frecvente in intreaga tara, cat si in retelele de socializare. Asadar, intervin, postez si comentez cat pot de frecvent.

Judecand dupa postarile de pe Facebook, v-ati plimbat destul de mult in ultima luna. Ati fost in vacanta sa va relaxati, ati vizitat acele zone din motive istorice si culturale sau aceasta este o etapa a construirii electoratului?

Deplasarile in tara le fac alaturi de colegi din Forta Civica. Mergem sa cunoastem noii membri, sa ne intalnim cu simpatizantii si sa le multumim celor care ne sustin. Nu sunt putine momentele cand ma "imbrac" cu hainele mele de istoric si imi petrec ore bune vizitand monumente, locuri semnificative ale istoriei noastre.

Cati membri are acum partidul Forta Civica, la un an de la lansare? Cat ati reusit sa construiti din infrastructura de care are nevoie un partid? Ce statut au femeile in partidul Forta Civica?

Forta Civica are, in momentul de fata, dupa noua luni de activitate politica continua, peste 10.000 de membri. Avem 42 de filiale in tara. Nu cred ca suntem prea indrazneti daca vorbim despre cifra de 50.000 de membri pana la alegerile europarlamentare.

Ma bucur ca ma intrebati despre doamnele si domnisoarele din Forta Civica. La sfarsitul saptamanii trecute am participat la primul Colegiu National al Organizatiei de Femei a Fortei Civice.

Ati fost vreodata voluntar pentru un ONG? Ati donat vreodata bani pentru o cauza caritabila?

Raspunsul este da, la ambele intrebari. Insa prefer discretia in aceasta privinta si consider ca acestea sunt actiuni private, care tin de constiinta fiecaruia dintre noi. Nu trebuie sa asteptam recompense, recunoastere sau sa le transformam in capital public.

Cand ati mers ultima oara cu transportul in comun?

Cred ca la Arad, in colegiul unde sunt senator. Insa va pot marturisi cinstit ca, pentru a fi intre oameni, imi place cel mai mult sa merg pe jos - prin targuri si piete, prin parcuri, acolo unde romanii muncesc ori se relaxeaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Mihai Razvan Ungureanu interviu Antonescu prezidentiale, #Mihai Razvan Ungureanu atac guvern Ponta, #Ungureanu Forta Civica interviu , #Forta Civica
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
:)) mai ales tu ! daca organizeaza baconski alegerile,ca la Paris !
Poza ulivia
ulivia
rank 1