MRU: Nu s-a renegociat nimic intre statul roman si RMGC Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 07:31
5941 citiri
MRU: Nu s-a renegociat nimic intre statul roman si RMGC Interviu

Fostul premier, senatorul FC Mihai Razvan Ungureanu, il acuza pe primul ministru Victor Ponta de minciuna in cazul Rosia Montana.

Aspectele pe care Victor Ponta pretinde ca le-a renegociat cu RMGC au fost negociate de Guvernul Boc, in frunte cu majorarea redeventei de la 4 la 6%, iar "concluzia e una singura: nu s-a renegociat nimic intre statul roman si RMGC", afirma Mihai Razvan Ungureanu intr-un interviu acrodat Ziare.com.

Fostul premier afirma ca in mandatul sau a negociat intens conditii mai favorabile si ca a refuzat sa semneze contractul in formula pe care o prezinta acum Guvernul Ponta, pentru ca Romania poate obtine mai mult.

MRU afirma ca proiectul de la Rosia Montana a trenat din vina tuturor premierilor care au condus executive succesive vreme de 14 ani. Fostul premier avertizeaza Victor Ponta va da socoteala si pentru finalul negocierii cu partea kazaha din Rompetrol care a adus prejudicii statului roman.

Intr-o declaratie acordata recent Ziare.com spuneati ca nu va puteti pronunta in privinta proiectului Rosia Montana fara a avea datele concrete ale intelegerii. Ministerul Marilor Proiecte a pus pe site-ul sau conventia cu RMGC. Cum le apreciati?

La inceputul lunii, premierul Ponta spunea ca, spre deosebire de guvernele precedente, actualul guvern a renegociat trei aspecte suplimentare: investitii suplimentare la mediu, marirea participatiei statului pana la 25% si cresterea redeventei la 6%.

E un mare fals. Oferta pe care RMGC a facut-o Guvernului Boc in 26 ianuarie 2012 contine exact aceste aspecte. Deci ceea ce anunta astazi guvernul ca a facut nu reprezinta nimic in plus fata de ultima oferta a RMCG din ianuarie anul trecut. Concluzia e una singura: nu s-a renegociat nimic intre statul roman si RMGC.

Este oferta pe care ati gasit-o pe masa cand ati devenit premier. Ce ati facut cu ea?

Am privit proiectul foarte tehnic, din punctul de vedere al castigurilor statului roman si al locurilor de munca. Ca sa ma pot lamuri si sa stiu ce semnez, am intrebat ministrii de resort - economie, cultura si mediu - doua lucruri: "De ce a trenat proiectul vreme de aproape 14 ani? De ce sunt intarziate avizele de descarcare arheologica si de mediu?"

Intre timp, prin hotarare de guvern am transformat proiectul intr-unul de interes public, astfel incat sa se poata purta dezbatere nationala pe el.

Ce v-au raspuns ministrii de resort?

Proiectul a trenat din vina tuturor premierilor care au condus executive succesive vreme de 14 ani. De vina e frica de raspundere. Proiectul a inceput in 1999 cand s-a incheiat primul acord intre stat prin MinInvest si compania de resort. A fost si anul unui accident ecologic la Baia Mare, care a inhibat intr-un fel decizia guvernamentala.

Dar clasa politica romaneasca fuge de raspundere si atat premierii cat si ministrii de resort au fugit si ei de raspundere. Teama ca proiectul poate sa atraga consecinte politice negative, deci lipsa de voturi, i-a facut sa nu ia decizia.

Mai mult, e vorba si despre superficialitatea clasei politice, despre incapacitatea de a cunoaste proiectul pe baza studiilor de impact a prognozelor economice, a tot ce te ajuta sa iei decizia. Din pacate, Guvernul Ungureanu a cazut si ministrii nu au apucat sa-si duca analiza pana la capat.

Dar nu au existat si interese obscure, contradictorii in privinta proiectului?

De la distanta se vede ca da. Este motivul pentru care solicit formal sa aflam, guvernul poate sa afle, o lista, un catalog al persoanele fizice, cetateni romani sau cu rezidenta in Romania, si persoane juridice din Romania care detin actiuni in acest proiect. Atunci ne-am lamuri daca este doar lipsa de responsabilitate si ignoranta sau si altceva.

Aveti suspiciuni, capete de informatie?

Nu pot sa neg ca am. Da, am anumite suspiciuni.

In ce zona duc ele?

Vom vedea.

Ce ati facut cu oferta primita de Guvernul Boc in ianuarie. Ati lasat-o in asteptare?

Am inceput discutiile care vizau tocmai o si mai mare participatie a statului, investitii sporite de mediu si alte beneficii de ordin economic si social. Cresterea redeventei de la 4 la 6 % fusese negociata deja inainte, de Guvernul Boc. Este un rezultat bun de negociere, este un merit clar al Guvernului Boc. Este a doua cota de redeventa din Europa, dupa cea din Rusia, tot de 6%. Rusii au reusit prima oara aceasta cota, apoi romanii.

Este realist sa ceri o redeventa mai mare?

Nu. Si participatia statului este tot meritul Guvernului Boc. Eu am vrut chiar mai mult decat atat. Pe cifre Ponta a ajuns asadar la rezultatele negocierilor Guvernului Boc si ar fi putut beneficia de rezultatele Guvernului Ungureanu, daca tinea cont de ele. Cert e ca n-a mai facut absolut nimic in privinta aceasta.

Au ajuns, pierzand un an de guvernare, exact la momentul instalarii Guvernului Ungureanu.

Si nu poti sa nu constati o uriasa ipocrizie. Unul dintre motivele pentru care a cazut Guvernul Ungureanu a fost exact Rosia Montana. Astazi proiectul atacat vehement de USL, e sustinut de USL, chiar in varianta asta schizoida in care Ponta spune ca sustine proiectul ca prim-ministru si il combate in calitate de deputat.

Oferta aceasta concreta e de acceptat? In calitate de premier ati acceptat-o?

N-as negocia mai departe, pana cand ating maximul de beneficiu posibil.

Si care ar fi acest maxim?

Sa va dau un exemplu. Cotele de profit direct pentru stat din subprodusele metale feroase si neferoase rezultate din exploatarea zacamintelor de aur si argint. In haldele de steril, in pamantul mort se ascund si foarte multe alte elemente chimice importante. As cere un studiu asupra compozitiei haldei de steril, pentru ca si ea trebuie exploatata. Tehnologia la care s-a ajuns astazi permite asa ceva.

Exista la Rosia Montana si un patrimoniu istoric si cultural major. Ca istoric, aveti o tresarire speciala in aceasta privinta?

Evident ca sunt de partea celor care sustin prezervarea patriomoniului cultural. Rosia Montana poate seta un standard pentru orice investitie de asemenea anvergura si asemenea continuitate. Vorbim de aproape 140 de milioande de dolari investiti in recuperarea patrimoniului istoric.

Documentul pus pe site-ul guvernului vorbeste despre doar 100 de milioane de dolari pentru prezervarea patrimoniului.

In datele din aprilie anul trecut vorbeam de 140 de milioane de dolari.

Deci e vorba despre o scadere in acest domeniu.

Important este ca recuperarea patriomoniului cultural este posibila in masura foarte mare, 80%.

Deci exploatarea si prezervarea patrimoniului cultural nu se exclud?

Nu.

Pledati pentru dezbaterea publica in privinta proiectului Rosia Montana si totusi ati cerut guvernului sa isi asume raspunderea pentru acest proiect. Asumarea este o procedura care eludeaza tocmai dezbaterea.

Asumarea raspunderii se leaga de felul in care se raporteaza premierul la acest proiect, intr-un mod neintalnit in viata politica romaneasca. Este nevoie de o motiune de cenzura care sa dovedeasca faptul ca premierul nu guverneaza, ci se pliaza electoral pe ceea ce reprezinta interesul sau si al propriului partid.

Dar motiunea e posibila si fara asumarea raspunderii.

Da, numai ca asumarea l-ar forta pe premier sa devina ferm pe una dintre cele doua optiuni contradictorii pe care le are in acest moment.

Dati vreo sansa acestui proiect intr-o perspectiva medie?

Eu da. Sunt in principiu in favoarea oricarei investitii care aduce profit si locuri de munca pentru statul roman. Daca va fi ingropat proiectul, va fi ingropat politic. Guvernul cauta sa se descarce de responsabilitate. Probabil ca dl. Ponta regreta ca nu a facut la fel si cu CFR Marfa si cu datoriile Rompetrol.

Negocierea cu partea kazaha din Rompetrol se va intoarce rau de tot impotriva d-lui Ponta la un moment dat, cand dosarul va fi reanalizat. Sunt oameni politici care sigur nu se vor simti bine. Pentru ca finalul negocierii cu partea kazaha arata complet diferit de etapa la care se ajunsese in negociere in urma cu un an de zile.

Cat, ce s-a pierdut?

Foarte mult din ceea ce statul roman putea sa obtina. Au fost facuti pasi inapoi pe o intentie pe care o pot explica doar prin lipsa de atentie fata de interesul national.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Rosia Montana impact, #Rosia Montana redeventa, #rosia montana Ponta, #Rosia Montana Ungureanu , #premier
Comentarii
Poza grizzly
grizzly
rank 5
Fără oxigen, Ponta poate trăi 5 minute, dar fără minciună nici o