MRU, nominalizat la sefia SIE: Luni se decid pocedura si calendarul numirii sale

Luni, 29 Iunie 2015, ora 07:35
2428 citiri
MRU, nominalizat la sefia SIE: Luni se decid pocedura si calendarul numirii sale
Foto: Facebook/Mihai Razvan Ungureanu

Conducerile celor doua Camere ale Parlamentului sunt convocate luni pentru procedura de numire a lui Mihai Razvan Ungureanu, nominalizat de presedintele Iohannis, la conducerea SIE, in conditiile in care reprezentantii PSD si cei ai ALDE se opun numirii acestuia, iar UNPR, PNL si UDMR o sustin.

Sedinta este programata pentru ora 13.30, fiind penultima zi a sesiunii parlamentare.

Cum se asteapta PNL sa decurga votul in cazul lui MRU si pe cati parlamentari conteaza

Birourile Permanente vor stabili procedura si calendarul pentru numirea lui Mihai Razvan Ungureanu, care, conform Constitutiei, presupune ca MRU sa fie audiat in comisia parlamentara de control al Serviciului de Informatii Externe (SIE) si supus aprobarii plenului Parlamentului.

Scorul in Parlament este destul de strans. Pentru numirea lui Ungureanu la SIE este nevoie de voturile favorabile din partea a 278 de parlamentari.

Oprea ii da peste nas lui Dragnea: Il sprijina pe MRU la sefia SIE

Parlamentarii PSD si cei ai ALDE condusi de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si de Daniel Constantin, care sunt in numar de 240 de deputati si senatori, au anuntat ca nu vor sustine numirea lui Ungureanu, in timp ce UNPR, PNL si UDMR, care numara 256 parlamentari, sustin aceasta nominalizare. Mai sunt, insa, 57 de parlamentari neafiliati, independenti, ai minoritatilor nationale sau ai grupului democrat popular, care pot sa voteze unii de o parte, iar altii de cealalta parte.

UDMR, de partea lui Iohannis: Nu avem motiv sa nu-l sustinem pe MRU la sefia SIE

Presedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a anuntat ca Biroul Politic al PSD, care va avea loc luni, inaintea sedintei conducerilor celor doua Camere ale Parlamentului, va adopta o decizie privind votul din Parlament pentru numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la conducerea SIE, dar ca, din discutiile deja avute in partid pe aceasta tema, rezulta foarte clar ca parlamentarii PSD nu vor vota in favoarea acestei numiri.

PSD nu poate vota in favoarea numirii lui Ungureanu la conducerea SIE in conditiile in care presedintele Klaus Iohannis nu a consultat pe nimeni din partea acestui partid, incalcandu-si, necinstit, cuvantul dat in acest sens, a afirmat si liderul PSD, premierul Victor Ponta. Si Calin Popescu Tariceanu a criticat aceasta nominalizare.

Cum ar putea reveni Ungureanu la sefia SIE - calculele parlamentare ale PNL si PSD

Liderul UNPR, premierul interimar Gabriel Oprea, a declarat, insa, ca nu a stiut in prealabil de nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu la SIE, dar ca, atunci cand a aflat, a anuntat "sec" ca in aceasta desemnare il spijina pe presedinte, aratand ca l-a informat si pe liderul PSD, Victor Ponta, de acest lucru.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca nominalizarea lui Mihai Razvan Ungureanu ca director al SIE este "oportuna" si a anuntat ca Uniunea sustine propunerea facuta de presedintele Klaus Iohannis.

Dragnea ameninta iar: Daca UNPR va vota pentru MRU la SIE, intram intr-o alta etapa de colaborare (Video)

Este posibil ca reprezentantii PSD si ALDE sa invoce lipsa timpului desfasurarii acestei proceduri, avand in vedere ca sesiunea parlamentara se incheie marti, 30 iunie.

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a anuntat ca, daca cei de la PSD au o reticenta de a convoca plenul pentru acest lucru, PNL nu are nicio rezerva sa convoace o sesiune extraordinara.

Din punct de vedere procedural, unii lideri ai PSD, printre care senatorul Ilie Sarbu, au contestat decizia sefului statului de a trimite Parlamentului nominalizarea lui Ungureanu la SIE, sustinand ca decizia trebuia luata in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), la propunerea presedintelui.

Constitutia si Legea de functionare a Serviciului de Informatii Externe au prevederi diferite privind numirea directorului acestui serviciu de informatii. Constitutia prevede ca directorul SIE este votat de Parlament, la propunerea presedintelui, iar Legea SIE arata ca numirea este facuta de CSAT.

Administratia prezidentiala a anuntat, miercuri, ca presedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pentru functia de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE) pe Mihai-Razvan Ungureanu.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Mihai Razvan Ungureanu SIE, #MRU SIE , #SIE