MRU: Legea lui Ponta mizeaza pe moartea proprietarilor inainte de a fi despagubiti

Miercuri, 13 Martie 2013, ora 17:36
2529 citiri
MRU: Legea lui Ponta mizeaza pe moartea proprietarilor inainte de a fi despagubiti
Foto: Arhiva

Mihai Razvan Ungureanu, presedintele partidului Forta Civica, a atacat dur Legea retrocedarilor formulata de Guvernul lui Victor Ponta, sustinand ca acul normativ este facut special ca proprietarii sa decedeze inainte de a-si primi drepturile, in bani sau in natura.

"Victor Ponta spune ca nu sunt bani si inventeaza un sistem prin care proprietarii sa nu primeasca despagubiri, ci puncte, care nu pot fi valorificate pana in anul 2017. Vrea ca efectele reglementarii sa fie resimtite cand el nu va mai fi la guvernare. Legea exclude persoanele in varsta, care au avut deja rabdare 20 de ani, acestea nu vor mai apuca despagubirile daca proiectul de lege va fi aprobat", a declarat fostul premier.

Ponta, despre legea retrocedarilor: Samsarii au oamenii lor in Parlament

Mai mult, Ungureanu a precizat ca legea lui Ponta nu este transparenta si ca asociatiile de proprietari sunt excluse din comisie, incurajand "samsarii" pe care isi propunea sa ii elimine.

Fostul prim-ministru a mai adaugat ca procedurile de restituire sunt prea complicate. Acesta a explicat ca, dupa ce depui dosarul, poti astepta si patru ani pana acesta va fi aprobat, iar rezolvarea lui ar dura intre sase si noua ani, la care se adauga inca doi ani in care astepti primirea banilor sau a proprietatii. "Ponta mizeaza pe moartea proprietarilor de drept, astfel incat despagubirile sa nu se petreaca pe parcursul vietii", a afirmat Ungureanu.

Guvernul Ponta, la prima angajare de raspundere - Legea retrocedarilor, in prima lectura

In plus, acesta a completat ca, si daca proprietarii ar fi despagubiti cat sunt in viata, imobilul si-ar pierde doua treimi din valoare pe perioada evaluarii, care poate ajunge la peste 20 de ani, pentru ca nu se tine cont de valoare de piata in momentul retrocedarii, ci de punctele obtinute cand a fost depus dosarul. "Il invit pe Ponta sa plagieze proiectul de lege pe care l-am inaintat la Senat, pentru ca stie cum sa o faca. Il salvam de la o rusine", l-a ironizat Ungureanu pe premier.

Proiectul de lege initiat de Forta Civica presupune aplicare imediata, iar legea nu infiinteaza noi organisme birocratice, ci include asociatiile de proprietari in comisie, fiind o lege europeana. Acestea sunt avantajele pe care le-a subliniat Ungureanu in cadrul conferintei de presa.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#legea retrocedarilor Victor Ponta, #legea retrocedarilor MRU, #legea retrocedarilor Ungureanu, #Legea retrocedarilor , #Forta Civica