MRU: Fir direct presedinte-ambasadatori, absolut normal

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 09:55
2172 citiri
MRU: Fir direct presedinte-ambasadatori, absolut normal

Mihai Razvan Ungureanu a declarat miercuri ca ar fi "absolut firesc" ca presedintele tarii sa poata comunica direct cu ambasadele romane din strainatate si ca aceasta tehnica nu ar diminua "in niciun fel" rolul Ministerului Afacerilor Externe.

"Fir direct (intre Palatul Cotroceni si Ambasadele Romane din strainatate n.red.).... Nu vreau sa ma lansez in interpretare pentru ca nu sunt abilitat sa o fac, dar fir direct inseamna o comunicare directa, nemediata intre ambasadori si presedinte, lucru care este absolut firesc, presedintele fiind termenul activ al politicii externe romanesti", a spus fostul sef SIE.

"Fir direct este, zic probabil, pentru ca nu pot interpreta acest lucru eu, dar este o formula de a spune ca exista o comunicare si se accentueaza o comunicare directa. Nu neaparat secretizata sau nesecretizata, vorbim in termeni figurati, intre presedinte si ambasadori. Lucru care este absolut natural, firesc", a intarit Mihai Razvan Ungureanu.

Intrebat de jurnalisti daca acest mod de comunicare diminueaza rolul MAE, fostul premier a spus ca "in nici un fel" deoarece este o chestiune "de ordin strict tehnic".

"In niciun fel (nu este diminuat rolul MAE - n.red.) este o chestiune de ordin strict tehnic si in nici un fel nu diminueaza rolul Ministerului Afacerilor Externe. E o complementaritate naturala fireasca. Deci, nu suntem in niciun fel intr-o situatie aparte fata de ceea ce s-a intamplat pana acum in comunicatiile diplomatice sau in raportul dintre termeni constitutionali ai politicii externe romanesti, presedinte, Executiv si reprezentantele noastre diplomatice din strainatate. Presedintele este indreptatit sa comunice cu ambasadorii, cu personalul diplomatic al Romaniei", a sustinut Ungureanu.

Fostul ministru de Externe a mai spus ca aproape toate reprezentantele noastre diplomatice din strainatate comunica prin intermediul "sistemului national de cifru" cu centrala de la Bucuresti.

"Reprezentantele noastre au capacitatea de a convorbi telefonic intr-o maniera criptata, dar probabil ca stiti acest lucru, aproape toate reprezentantele noastre diplomatice in strainatate utilizeaza sistemul national de cifru care asigura o securitate cvasi absoluta a comunicatiilor confidentiale, diplomatice sau de alta natura", a punctat presedintele ICCD.

"Inca o data, aproape toate reprezentantele noastre diplomatice in strainatate comunica prin intermediului sistemului national de cifru cu centrala de Bucuresti", a intarit fostul sef SIE. El a explicat ca "sistemul national de cifru" este o componenta a organigramei SIE, si administreaza tehnic atat capacitatea de cifrare, cat si transmisia propriu zisa.

"Sistemul national de cifru este o componenta a organigramei Serviciului de Informatii Externe. Se afla in administrarea SIE, este parte integranta a SIE. El administreaza tehnic, atat capacitatea de cifrare, cat si transmisia popriu-zisa. Continutul este alcatuit de reprezentantii nostri diplomatici si el este cifrat in momentul in care porneste spre tara si descifrat in momentul in care ajunge la Bucuresti. Aceasta este calea naturala sa spunem, clasica, prin care circula informatia cu grad ridicat de confidentialitate", a conchis Mihai Razvan Ungureanu.

Traian Basescu a sustinut marti ca ia in considerare ca in viitor sa instaleze la Palatul Cotroceni un sistem de comunicatii cu care sa tina o legatura directa cu ambasadele Romaniei din strainatate si sa nu mai existe problema ca mesajul acestuia sa nu ajunga catre misiunile diplomatice.

Ministrul de externe, Titus Corlatean, a declarat ca instalarea unei linii telefonice directe intre ambasade si Cotroceni ar fi un semnal politic foarte prost in exterior, o masura "fara precedent", cu care el nu este de acord.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#MRU fir direct ambasador, #presedinte ambasadori fir rosu , #stiri Mihai Razvan Ungureanu