MAE risca sa ajunga in colaps. Am putea avea doar ambasadori pensionari - explicatiile lui MRU

Vineri, 01 Mai 2015, ora 08:47
6638 citiri
MAE risca sa ajunga in colaps. Am putea avea doar ambasadori pensionari - explicatiile lui MRU
Foto: Digi24

Fostul premier si ministru de Externe Mihai Razvan Ungureanu atrage atentia asupra situatiei nefavorabile in care se afla in prezent MAE, sustinand ca institutia "ameninta sa ajunga in colaps", iar "lista ambasadorilor se va constitui pe viitor din pensionari".

Consilierul presedintelui Klaus Iohannis a fost invitat joi seara, la Digi24, sa comenteze lista ambasadorilor numiti de seful statului.

"Era absolut necesara o redinamizare a revenirilor si plecarilor la post. Exista un ciclu, rutinier, de schimbare a reprezentantilor diplomatici, la patru, cinci ani, a reprezentantilor consulari la trei, patru ani, in asa fel incat generatiile sa se succeada, iar pozitiile importante din alte capitale sa fie acoperite de diplomati care fie se afla la inceput de cariera si trebuie sa treaca prin experienta postului extern, fie se afla undeva pe culmea carierei si isi adjudeca o pozitie de responsabilitate (...)

"Numirile sunt relativ interesante, nu neaparat surprinzatoare. Ma bucur ca intr-un numar apreciabil cei care urmeaza sa ocupe noi posturi diplomatice, chiar daca le leaga intre ele, sunt diplomati de cariera", a explicat Mihai Razvan Ungureanu.

Pe de alta parte, MRU a tras un semnal de alarma referitor la faptul ca nu se fac angajari in MAE din motive financiare, iar cariera diplomatica nu mai este atragatoare pentru tineri.

Capacitatea de reinnoire a corpului diplomatic "este dramatic scazuta si asta pe seama inghetarilor absorbtiilor de personal nou. Examenele de admitere in MAE, din considerente de ordin financiar, sunt rarisime, ceea ce duce la o inversare a piramidei varstelor si a aptitudinilor diplomatice subliniate de rangul ocupat.

Exista o paleta larga de ambasadori si un numar scazut de diplomati aflati la primii pasi in cariera", a subliniat fostul sef MAE in perioada Guvernului Tariceanu.

Un ambasador castiga 4.000 de euro, dar...

Mai mult, acesta arata ca exista un dezinteres vizavi de Ministerul de Externe si chiar cladirea in care se afla este una "improprie". MRU considera ca lista ambasadorilor se va constitui pe viitor din pensionari.

"Institutia ameninta sa ajunga in colaps. Cariera de diplomat nu este atat de bine remunerata pe cat s-ar putea crede. Este incarcata de servituti, e supusa tuturor batailor de cap administrative, iar variatia de confort personal ce inseamna salariu de exterior si ce inseamna salariu in tara nu e chiar atat de mare", a mai spus Mihai Razvan Ungureanu.

Salariul unui ambasador este de aproximativ 4.000 de euro, insa MRU crede ca dezinteresul pentru aceasta cariera are alte criterii.

"Totul se regleaza la nivelul unei repartitii a resursei umane. Poti sa ai un salariu foarte bun si sa ai un post extrem de dificil, intr-un loc de conflict, acolo unde viata iti este pusa in pericol. Riscurile sunt foarte mari in anumite zone", a explicat Mihai Razvan Ungureanu.

George Maior, numit ambasador in SUA, Emil Hurezeanu - in Germania, Adrian Cioroianu - la UNESCO

Presedintele Klaus Iohannis l-a numit joi pe fostul sef al SRI George Maior in functia de ambasador al Romaniei in Statele Unite.

Totodata, jurnalistul Emil Hurezeanu a fost numit ambasador al tarii noastre in Germania, iar fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu va fi ambasador si delegat permanent pe langa UNESCO, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Klaus Iohannis a aprobat joi, dupa consultari cu premierul Victor Ponta si ministrul de Externe Bogdan Aurescu, mai multe propuneri facute de MAE privind rechemarea unor ambasadori si numirea altora in locul lor.

Astfel, pe langa numirea lui George Maior ca ambasador in SUA si a lui Emil Hurezeanu in Germania, seful statului a aprobat inca 12 propuneri facute de Ministerul de Externe pentru functii de ambasador, dupa cum urmeaza:

Mihnea Ioan Motoc - ambasador in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord

Adrian Mihai Cioroianu - ambasador si delegat permanent pe langa UNESCO

Ion Jinga - ambasador si reprezentant permanent pe langa Oficiul ONU

Bogdan Mazuru - ambasador in Austria

Luminita Teodora Odobescu - ambasador si reprezentant permanent al Romaniei la Uniunea Europeana

Adrian Cosmin Vierita - reprezentant permanent pe langa Oficiul ONU Geneva

Carmen Liliana Podgorean - ambasador in Argentina si Paraguay

Iulian Buga - ambasador in Suedia

Mihai Constantin Coman - ambasador in Arabia Saudita

Constantin Mihail Grigorie - ambasador in Cehia

Viorel Mosanu - ambasador in Belarus

Adrian Davidoiu - ambasador in Norvegia

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#MRU MAE pensionari ambasadori, #MRU lista ambasadori Iohannis, #Mihai Ungureanu colaps MAE , #premier