M. R. Ungureanu, despre candidatura la Cotroceni si Basescu premier Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 07 Martie 2014, ora 12:48
11887 citiri
M. R. Ungureanu, despre candidatura la Cotroceni si Basescu premier Interviu

Relatiile institutionale nu functioneaza, legea fundamentala este interpretata dupa bunul plac, iar Romania a ajuns sa fie guvernata prin intelegeri verbale si pacte de coabitare, afirma fostul premier Mihai Razvan Ungureanu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, MRU a aratat ca nu este de acord cu programul prezentat de "un premier care nu intelege Constitutia", document care "nu este un program de guvernare si care oricum este inspirat aproape in totalitate din vechiul acord". Mihai Razvan Ungureanu a comentat in interviu si razgandirea presedintelui Basescu in chestiunea Guvernului Ponta 3.

Candidatul FC la prezidentiale a spus ca isi doreste sustinerea lui Traian Basescu la alegeri si a raspuns la intrebarea daca, din pozitia de presedinte, l-ar desemna premier pe actualul sef al statului.

MRU este convins ca viitorul presedinte al Romaniei nu poate fi dat decat de o asociere de partide care va aparea cel mai probabil dupa europarlamentare in jurul unui candidat. Deocamdata insa "nu avem o prezenta evidenta a personajului care sa culeaga sustinerea tuturor partidelor".

Este multumitoare solutia de completare a programului de guvernare adoptata de premier?

Cu un program adoptat de un premier care nu intelege Constitutia Romaniei nu pot fi de acord. Eu, in calitate de senator in Parlamentul Romaniei, va trebui sa-mi dau un vot pe un program, dar care in realitate nu este un program de guvernare si care oricum este inspirat aproape in totalitate din vechiul acord.

Dvs si cititorii dvs ce ar face in locul meu? Conform articolului 114 din Constitutie, pe care il tot invoca premierul, noul guvern este validat de Parlamentul Romaniei cu conditia ca programul de guvernare adoptat de Parlament in 2012 sa nu sufere nicio modificare. Prin cooptarea noilor membri si aducerea in discutie a unor noi puncte in planul de guvernare, inseamna ca programul de guvernare din 2012 sufera modificari.

Asadar, domnul Ponta este obligat sa se prezinta in fata parlamentarilor cu noul proiect. Mi-as dori sa prezinte un nou program de guvernare, asa cum este firesc, nu o hartie cu cateva prioritati mazgalite in graba de noul guvern. Sunt de acord cu motiunea de cenzura impotriva Guvernului si voi fi unul dintre semnatari.

Cum comentati razgandirea presedintelui in chestiunea noului guvern Ponta 3, al carui juramant l-a primit in baza unei intelegeri verbale, pe cuvant de onoare?

Eu vad lucrurile cat se poate de simplu si evit sa gandesc in termeni de intelegeri sau strategii ascunse. Presedintele incearca sa evite situatia in care Romania ramane fara un guvern pana se pronunta Curtea Constitutionala. Cand vezi interesul Romaniei, ajungi sa ai incredere si in cuvantul de onoare al unui premier care in doi ani de zile a dovedit ca nu cunoaste ce inseamna o intelegere bazata pe cuvant de onoare.

Nu pot sa nu constat, cu mare tristete, ca Romania a ajuns sa fie guvernata prin intelegeri verbale si pacte de coabitare, intr-o tara in care relatiile institutionale nu mai functioneaza sau in care legea fundamentala este interpretata dupa bunul plac.

Scena politica a fost resetata prin ruperea USL. Cine e la putere, cine e in Opozitie?

In opozitie sunt PDL, FC si PMP. PNL nu poate fi in Opozitie pentru ca traieste amfibiu. La centru si-au dat demisia ministrii si secretarii de stat. In teritoriu, potentatii locali isi mentin relatiile de subordonare fata de organizatiile PSD puternice. De la directori de deconcentrate, la conslieri locali PNL, USL nu s-a stricat. Nu mai e mariaj, e concubinaj, dar partajul nu e facut.

Va asteptati ca Victor Ponta sa inceapa epurarea?

Tactic, va prefera sa se agate de acest pseudo-echilibru, astfel incat sa poata atrage si prelua structuri intregi din teritoriu catre PSD. PNL nu s-a recredibilizat. Isi cauta cale de supravietuire, a fost dramatic lovit, iar, daca votul pentru iesirea de la guvernare ar fi fost dat in Conventia nationala a PNL, nu ar fi avut acelasi rezultat ca in Delegatia Permanenta.

Primarii sunt sensibili la relatia cu consiliile judetene si de aceea PNL isi numara acum ranile la nivel teritorial. Si vor mai fi, pentru ca PSD e in cautare de structuri. USL s-a rupt in mod real numai acolo unde PNL are organizatii locale cu adevarat puternice.

Spre ce scor se indreapta in aceste conditii PNL?

Se retranseaza spre electoratul fidel, 12-14%. Mai jos e greu sa scada.

Care este situatia lui Crin Antonescu? A devenit liderul Opozitiei?

El a jucat prin demisia de la presedintia Senatului in modul cel mai teatral si mai superficial cu putinta. Daca Antonescu ar fi fost cu adevarat serios in optiunea sa de a rupe USL, si-ar fi dat demisia odata cu ministrii si secretarii de stat. Discutia aceasta au si avut-o in Delegatia permanenta, cand unii i-au si reprosat ca ramane in functie.

A asteptat, a cantarit, devenise clar ca PSD va incepe procedura de dislocare, a avut de ales intre a monta un spectacol al victimizarii sau a utiliza momentul care i s-a parut propice.

In sedinta de suspendare a presedintelui in 2012, Crin Antonescu a declarat ca in cazul esecului referendumului se va retrage din viata politica. N-a facut-o. Invocand acest moment si punanadu-l in paralel cu "demisia de 5 minute" a lui Traian Basescu, Victor Ponta l-a atras pe liderul PNL intr-o capcana?

A fost un schimb de retorici, de mesaje agresive intre cei doi, iar cel care a cedat a fost Antonescu. Dar gestul a fost de o teatralitate caraghioasa. Poti sa ai un efect de imagine care sa te faca interesant pe moment, dar in spate nu se afla o logica superioara.

Era al doilea om al statului. Si nu poti ca din aceasta pozitie sa joci functia in felul acesta pentru un avantaj personal de imagine. El nu avantajeaza PNL in niciun fel. Partidul il vede pe seful sau cedand o functie in urma unui schimb de replici. Prima intrebare e: de ce? Iar a doua: ce facem mai departe? Este seful care abdica. Mai e sef? Autoritatea lui e acum doar autoritatea de sef de partid, iar partidul e slab.

Destul de probabila alegere a lui Calin Popescu Tariceanu in functia de presedinte al Senatului ce efect va avea asupra PNL?

Fragilizeaza foarte mult partidul. Este un branci pe care PSD il da PNL pe povarnisul politic. Crin Antonescu nu poate sa fie liderul Opozitiei cand credibilitatea lui e contestata de tot ce inseamna opozitie in acest moment. Crin Antonescu are de ales intre doua drumuri: a mentine partidul, a-l recompune PNL sau a merge mai departe catre prezidentiale. PNL nu mai poate sustine un candidat pentru prezidentiale, pentru ca structurile incep sa ezite, sa evalueze consecintele.

Sansele lui Crin Antonescu la prezidentiale sunt reduse pentru ca in Romania niciodata un presedinte nu a fost dat de un partid, ci de o asociere de partide. PNL azi nu mai are atractivitate, este dezlanat, devine prada si vulturii vor incepe sa muste din trupul sau, PSD, partidele de dreapta....

Ce asociere de partide ar putea sa dea presedintele in toamna acestui an?

Vad o asociere posibila cu sanse mari de castig PDL-FC-PMP.

Cand?

Teoretic se poate si inainte de europarlamentare. Sansele de a avea o intelegere sunt insa mai mari dupa europarlamentare. Daca vom ajunge la un moment dat la o criza guvernamentala reala, presiunea realitatii ar impune o asemenea intelegere mai repede. Iar daca Victor Ponta ar fi dislocat de la putere, am putea ajunge la alegeri anticipate, ceea ce ar zadarnici insa aceasta coagulare, pentru ca ar incepe o lupta corp la corp intre partide pentru o pozitie cat mai buna.

Victor Ponta are totusi o majoritate confortabila. Peste 60% conform votului de marti.

Dati-mi voie sa nu mai cred in soliditatea votului din Parlament daca mizele se ridica foarte mult.

Dar primul pas spre aceasta asociere era perceput a fi apropierea, fuziunea FC cu PMP. A fost un inceput ratat.

Eu am tot predicat in 2013 pentru unificare. Am vorbit pietrelor pentru ca fiecare lider avea un proiect personal. Retransarea in propria fortareata politica. Toate incercarile au fost ratate.

Nimeni nu a luat in considerare pericolul PSD - partid stat, nimeni nu a anticipat derapajele USL, care au culminat cu martea neagra. Si dreapta s-a asezat intr-un confort paradoxal in acceptarea unui esec. Partidele si-au pus in gand sa castige in 2016.

Dar acum se creeaza o mare oportunitate, inclusiv ca partidele de dreapta sa vina la putere. Lumea incepe sa inteleaga ca un proiect de succes al candidatului unic pentru prezidentiale reechilibreaza scena politica si creeaza o sansa mare pentru 2016, poate chiar pentru o noua guvernare in 2015, prin rearanajarea majoritatii.

Cine sa fie candidatul unic pentru proiectul prezidential de succes?

Identificarea personajului nu se va face fara discutii ample si negoieri. Pentru ca nu avem o prezenta evidenta a personajului care sa culeaga sustinerea tuturor partidelor. Antonescu a declarat primul ca va candida, al doilea am fost eu, sustinut de FC, si al treilea Catalin Pedoiu, pe sustinerea PDL. Aici suntem si probabil nu vor candida alte nume. Daca pana la europarlamentare vorbim de partide, dupa ele vom vorbi de persoane, ceea ce usureaza discutia.

Se va vorbi pe procente?

Nu doar. Cred ca va conta o formula mai complexa in care intra antecedentele profesionale, experienta in materie de atribute constitutionale ale presedintelui, capacitatea de reprezentare si credibilitate. Crin Antonescu nu a condus niciodata o structura care sa fie similara cumva sau sa se suprapuna pe atributiile constitutionale ale presedintelui, iar in materie de credibilitate, a lui e coborata. Prea s-a ridicat pe varfuri si a tras de urechi pe toata lumea, a dat doua palme Departamentului de Stat, n-a scapat nici d-na Merkel. Sunt maruntisuri, dar in cancelariile occidentale, ele sunt contabilizate.

Un alt element va fi determinarea in a continua proiecte sustinute cu obstinatie de Traian Basescu, iar unul dintre ele e fundamental important: independenta Justitiei. Si asta nu doar la nivelul retoricii, ci si in gest, in fapt.

Mizati pe o sustinere a lui Traian Basescu pentru candidatura dvs.?

Mi-as dori sustinerea presedintelui.

Aveti motive sa credeti ca o veti avea?

Mizez pe sustinerea a cinci milioane de voturi. Sigur, presedintele are si el un vot, dar e un aspect despre care nu s-a vorbit, dar trebuie exprimat. Cand vorbim despre Traian Basescu, ne referim la un om politic foarte puternic si foarte bine profilat, a carui experienta trebuie valorificata. Din acest punct de vedere, sustinerea sa e mai mult decat dezirabila.

Daca Emil Boc ar fi presedinte, eu as putea fi premier, a spus presedintele Basescu. Eu va intreb: cu M.R. Ungureanu presedinte, Traian Basescu poate fi premier? E o speta prezidentiala, daca vreti.

Evident, daca ar avea sustinerea unei majoritati. Doua lucruri nu voi putea accepta la desemnarea oricarui premier: sa nu stie care sunt limitele puterilor si competentelor sale si sa aiba probleme juridice.

Intra Traian Basescu in acest tipar, cunoasterea limitelor puterii constitutionale si lipsa problemelor penale?

Nu stiu, nu m-am gandit inca.

Candidati la europalamentare pe lista FC?

Este destul de posibil.

Si daca intrati in PE?

Daca eu voi intra, ar insemna ca FC ar trebui sa aiba 10 procente.

Omul vede numele Mihai Razvan Ungureanu pe lista si pune stampila pentru ca il vrea in PE. Dar MRU nu vrea in Parlamentul European, de fapt?

Nu poti sa fii si cu dorinta de a intra in PE si cu proiectul prezidential. Efortul pe care il voi face va fi acela de a explica de ce numele se afla pe lista. Acela de a asuma si valorifica lista din punct de vedere electoral. De a o gira si de a o ridica in atentia si preferintele cetatenilor.

Ce-i spuneti omului, totusi? Pune stampila acolo, dar eu nu intentionez sa respect votul tau?

Ii spun ca e o lista cu care il provoc, fara clienti politici, fara penali, pe care eu o girez.

Puteti sa o girati si din afara listei.

De aceea, ma mai si gandesc daca voi fi sau nu pe lista. Va fi o lista de oameni cu notorietate scazuta, dar foarte capabili, iar eu o voi gira inclusiv prin prezenta mea pe lista. Intentia mea e sa fiu presedintele Romaniei, iar votul dat acestei liste este si un vot premergator si semnificativ pentru alegerile prezidentiale.

Nu se amesteca putin lucrurile? Sunt scrutine complet diferite.

Filosofia mea e diferita. Europarlamentarele sunt parte a campaniei prezidentiale, sunt un antrenament de lupta. Ele vor dovedi in ce masura structurile FC vor reusi sa se mobilizeze, care este sensul unui partid nou si curat in perceptia electoratului, e un modul de incercare a tariei si capacitatii de convingere a Fortei Civice.

Liderii PNL din întreaga țară au fost convocați de Nicolae Ciucă într-o ședință online
Liderii PNL din întreaga țară au fost convocați de Nicolae Ciucă într-o ședință online
Consiliul Politic Naţional al PNL se va reuni duminică în şedinţă, de la ora 18,00, întâlnire care se va desfăşura online, anunţă Biroul de presă al PNL. ''Astăzi, începând cu...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#Mihai Razvan Ungureanu candidat prezidentiale, #program Ponta 3, #PNL opozitie, #europarlamentare , #Forta Civica