M.R.Ungureanu: Guvernul Ponta nu a renegociat absolut nimic cu RMGC Interviu

Luni, 28 Octombrie 2013, ora 07:32
4790 citiri
M.R.Ungureanu: Guvernul Ponta nu a renegociat absolut nimic cu RMGC Interviu
Foto: cugetliber.ro

Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu afirma ca Guvernul Ponta nu a obtinut nimic in plus in urma negocierilor purtate cu compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), promovand in Parlament o formula a contractului pe care el a refuzat sa o semneze.

Mihai Razvan Ungureanu mai spune, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca Guvernul Boc a fost cel care a obtinut cresterea redeventei de la 4 la 6%, iar Guvernul Ponta avea datoria sa continue negocierile in favoarea statului roman, nu a RMGC.

De asemenea, fostul premier, in prezent senator si presedinte al partidului Forta Civica, reaminteste ca el a fost cel care, prin hotarare de Guvern, a transformat acest proiect in unul de interes public, astfel incat sa poata fi dezbatut la nivel national.

Saptamana trecuta, intr-o emisiune realizata de jurnalistii de la Adevarul, ministrul Dan Sova a declarat, printre altele, ca transferul de licenta de la Minvest la RMGC a fost cercetat de trei ori de DNA pentru ca "cedarea cu titlu gratuit a licentei este o greseala majora din punct de vedere patrimonial", dar si ca RMGC are licenta pana in 2019 si o poate prelungi cate cinci ani de o suta de ori, fara ca cineva sa poata "da afara" aceasta companie.

Mihai Razvan Ungureanu comenteaza declaratiile ministrului Sova, afirmand ca ele sunt intortocheate si lipsite de logica, fiind menite sa ascunda "incompetenta si lipsa de intelegere fara de anumite chestiuni".

Ati fost premier. Ce stiti despre modul in care a fost acordata licenta pentru RMGC? Ministrul Sova a declarat ca va fi sesizat Parchetul in legatura cu acest aspect.

Totul a inceput acum 14 ani, in Guvernul condus de Radu Vasile. Licenta propriu-zisa de exploatare a fost data de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si aprobata printr-o Hotarare de Guvern, in urma careia s-a incheiat un contract partial secretizat. Au urmat apoi 14 ani de amanari, timp in care nu au fost date avize pentru continuarea sau stoparea exploatarii de la Rosia Montana.

Aceasta este situatia in care am gasit proiectul la momentul numirii mele in functia de premier. Ceea ce este insa limpede pentru noi toti este faptul ca decizia asupra unui proiect de o asemenea avengura si cu un asemenea impact socio-economic si asupra mediului a fost tergiversata si aruncata in mod absolut iresponsabil de la o guvernare la alta, fara a se face o consultare transparenta a tuturor celor interesati si fara a se pune pe masa toate informatiile legate de aceasta investitie majora.

Cu alte cuvinte, actuala clasa politica a incercat sa se spele pe maini si sa arunce responsabilitatea si decizia finala mereu in sarcina altui si altui Executiv. Nu este singurul caz de acest fel, sunt multe astfel de exemple, iar eu cred ca acesta este un fenomen foarte ingrijorator.

In ce stadiu ati lasat negocierile cu RMCG? Ce a obtinut Guvernul Ponta in plus?

In timpul mandatului meu de premier, am inceput discutii care vizau o mai mare participatie a statului in proiect, mai multe investitii de mediu si beneficii mai mari de ordin economic si social.

Cresterea redeventei de la 4 la 6% fusese anterior negociata de guvernul Boc si nicidecum de guvernul Ponta, care avea datoria sa continue aceste negocieri in favoarea statului roman. Cifrele pe care le-a aruncat premierul Ponta sunt aceleasi pe care le-a lasat guvernul Ungureanu. Actualul guvern nu a mai renegociat absolut nimic.

Guvernul meu a negociat intens conditii mai favorabile, iar eu, in calitate de premier, am refuzat sa semnez contractul in formula respectiva. Aceeasi formula cu care a venit astazi Guvernul Ponta.

Am cerut la vremea aceea ministrilor Economiei, Culturii si Finantelor ca, pe baza unei informari corecte, sa se pronunte clar asupra unui aviz. Guvernul a cazut mai repede decat ne-am fi asteptat, iar aceste avize nu au mai putut fi date.

Intre timp, prin Hotarare de Guvern, am transformat proiectul in unul de interes public, astfel incat sa se poata purta dezbatere nationala pe el. Astazi "dezbaterea publica" se face in strada. Oamenii protesteaza impotriva unor decizii abuzive ale actualei puteri.

In calitate de senator, cunoasteti proiectul trimis de guvernul Ponta la Parlament. Ministrul Dan Sova, initiatorul proiectului, a sustinut ca aceasta lege este "numai in favoarea statului", nicidecum in favoarea RMGC.

Avem, se pare, imagini diferite in ceea ce priveste notiunea de interes al statului roman. Legea trimisa initial in Parlament, de catre actualul Guvern, completa legea minelor cu doua articole. Primul se referea la proiectele miniere declarate de utilitate si interes public national deosebit, in cazul carora se permiteau exproprierile conform legilor in vigoare. Al doilea mentiona clar ca expropriator este statul roman, care actiona prin titularii licentelor.

Legea creeaza un precedent periculos: Cand declari "anumite proiecte" de interes public national deosebit, obligi proprietarii sa accepte exproprierea. Cand un proiect minier ajunge sa fie pus la acelasi nivel cu un proiect de constructie de autostrada, spre exemplu, atunci avem o problema. Maine, poimaine, ne trezim cu alte astfel de modificari, iar terenurile si bunurile proprietarilor pot face oricand obiectul unor exproprieri.

De asemenea, RMGC primeste dreptul de a face exproprieri - este absolut neconstitutional ca o firma privata sa faca expropieri de interes public. Termenii contractuali in care Guvernul inchide aceasta investitie sunt total gresiti.

Articolul 1.4 din Constitutie nu permite ca Parlamentul sa ia decizii personalizate prin legi, acesta fiind un atribut exclusiv al Guvernului. Nu se poate sa transferi catre Parlament deciziile pentru care tu ai competenta directa sa le iei. Fac referire bineinteles la Guvernul Romaniei.

In proiect se modifica licenta, ceea ce e un atribut al Executivului, si nu al Parlamentului. Este o derobare nemaivazuta de la obligatia guvernamentala.

De asemenea, prin lege se permite ca ANRM sa prelungeasca licenta pana la 20 de ani, desi in momentul de fata legea permite prelungiri de licenta pana la maxim cinci ani.

Sunt si alte afirmatii facute de ministrul Sova referitor la acest proiect de lege cu care nu sunteti de acord?

Domnul Sova nu stie ce vorbeste cand spune ca licenta de exploatare ii permite RMGC-ului sa faca exploatarea fara sa aiba grija de mediu. Licenta este una, negocierile pe care statul roman este obligat sa le poarte cu aceasta companie sunt altceva.

Domnul ministru incearca sa ne convinga ca nu RMCG are nevoie de o lege, cand este cat se poate de evident ca legea trimisa in Parlament se refera strict la proiectul minier Rosia Montana.

De asemenea, nu inteleg la ce se refera domnul ministru cand spune ca licenta se poate prelungi din cinci in cinci ani de o suta de ori. Aceasta licenta nu trebuie acordata in primul rand de statul roman?

Legea trimisa in Parlament nu este pentru RMCG, ne spune domnul ministru, dar in acelasi discurs ne aminteste ca fara aceasta lege compania ar fi putut cere prelungirea contractului din cinci in cinci ani. Observ aici o contradictie. Ca sa nu mai vorbim ca nu vad obligatia de a prelungi aceasta licenta. Domnul Sova ne confirma, in declaratia sa haotica, ca cele doua amendamente sunt cu dedicatie.

De altfel, de ce ne-ar mai mira astfel de comentarii ale domnului Sova - nu e nici prima oara si nu va fi, cu siguranta, nici ultima oara cand domnul ministru, ca si alti reprezentanti ai USL, face declaratii nu doar intortocheate, ci si lipsite de logica, doar de dragul de a-si ascunde incompetenta si lipsa de intelegere fara de anumite chestiuni.

Care este pozitia dvs si a partidului pe care il conduceti fata de exploatarea aurului la Rosia Montana de catre RMGC? Dar fata de proteste?

In primul rand, trebuie subliniat faptul ca noi nu ne pronuntam asupra investitiei ca atare, ci asupra modului in care actualul guvern a decis sa trateze acest acord. Investitiile sunt binevenite, insa ele trebuie negociate in termeni acceptati de ambele parti - investitorii si statul roman. In acest caz, noi nu putem fi de acord cu termenii contractuali in care Guvernul inchide aceasta investitie.

In al doilea rand, cerem responsabilitate si transparenta. Asa cum spuneam si mai devreme, guvernul actual nu face decat sa perpetueze atitudini pe care le-am mai vazut si in trecut, incercand sa "plimbe" cat mai mult acest proiect, doar-doar nu va fi nevoit sa transeze chestiunea.

Din pacate pentru domnul Ponta si colegii sai, funia a ajuns la par, cum spune o vorba romaneasca, iar acesta este momentul decisiv pentru investitia de la Rosia Montana. Oricat ar incerca guvernul USL sa impinga in viitor responsabilitatea, nici romanii si nici investitorii nu mai vor si nu mai pot sa astepte un raspuns limpede.

Guvernul Ponta da acum un examen de maturitate politica pentru care nu este nici apt si nici pregatit - din pacate, consecintele vor fi unele pe care le suportam noi toti.

In ceea ce ne priveste, suntem de parere ca trebuie cautat un echilibru intre realizarea unor investitii strategice si considerentele de ordin ecologic sau de prezervare la nivel local, iar singura cale ramane dezbaterea publica transparenta, cu implicarea tuturor celor interesati. Vrem astfel de investitii, dar vrem sa ne asiguram ca ele sunt urmarite si realizate corect, in folosul tuturor.

Sunt prea multe in joc, mai ales viitorul nostru, din multe puncte de vedere. Vorbim aici despre ceea ce lasam generatiilor urmatoare, despre patrimoniul pe care il mostenesc si mediul in care vor trai copiii nostri.

Sunt istoric si sunt parinte, nu pot si nu vreau sa gandesc doar prin filtrele politice. De aceea, Forta Civica a propus si va sustine o dezbatere nationala a acestui caz. Pentru a functiona corect si eficient ca societate, avem nevoie de dezbatere, iar dezbaterea pe proiectul Rosia Montana este un exercitiu major in acest sens. Nu putem evita si nu putem amana aceasta dezbatere - ar fi iresponsabil si lipsit de curaj sa alegem orice alta cale decat cea a dialogului.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Ungureanu licenta Rosia Montana, #premier Ungureanu Rosia Montana, #lege Ponta Rosia Montana , #Forta Civica