M.R. Ungureanu: Guvernul Ponta copiaza Guvernul Ungureanu in chestiunile strategice Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 12:15
133640 citiri
M.R. Ungureanu: Guvernul Ponta copiaza Guvernul Ungureanu in chestiunile strategice Interviu

Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu afirma ca toate punctele motiunii de cenzura cu care a fost daramat guvernul sau reprezinta masuri pe care Guvernul Ponta a ajuns sa si le asume.

"Guvernul Ponta are azi un program de guvernare care pe masuri legate de interese strategice ale statului roman copiaza paragrafe intregi, schimband mici nuante, din programul de guvernare al Guvernului Ungureanu", a declarat Mihai Razvan Ungureanu intr-un interviu acordat Ziare.com.

El a respins toate reprosurile potrivit carora ar fi avut o vina pentru caderea Cabinetului Ungureanu, pentru ca nu ar fi comunicat cu parlamentarii PDL si a plecat din tara in preziua motiunii de cenzura.

Fostul premier avertizeaza ca ambitia Romaniei de a-si asigura independenta energetica, in primul rand prin exploatarea gazelor de sist, nemultumeste titanii energiei din vecinatatea noastra. "Cand depinzi de gazul care vine dintr-o unica sursa, poti fi convins ca si autoritatea ta politica se afla sub aceeasi dependenta", a declarat Mihai Razvan Ungureanu.

Guvernul Ungureanu a cazut pentru ca era prea harnic

In urma Conventiei din 23 martie, PDL, fostul dvs. partener de alianta electorala, a ajuns in pragul sciziunii. Care credeti ca sunt cauzele acestei situatii?

Exista cauze aparente si profunde. Cauzele aparente tin de o mecanica interna, care s-a instalat in urma cu doi ani pe seama unor alegeri interne puternic contestate de infranti. Si apoi infrantii au dorit revansa, ea a creat revansa si tot asa. Un ciclu intern de autocanibalizare. Sunt lucruri pe care mi le spun altii si incerc sa fac o noima din ele.

Se intampla in partidele mari, cu traditie politica, care au trecut pe la guvernare si au crescut foarte mult, ca nu toate asteptarile interne sa fie satisfacute. Unele degenereaza in gesturi de rezistenta absoluta. Asta ar fi una dintre cauzele aparente. Ar fi si altele. Comunicarea defectuoasa catre populatie, explicarea rezumata a masurilor luate in guvernarile in care PDL era vioara intai.

Exista si cauze profunde care se instaleaza cand partidele trec prin perioade lungi la putere. Un gen de lipsa de transparenta in dialogul cu cetatenii. O politica de consum intern. Concentrarea excesiva asupra a ceea ce puterea ofera partidului, nu asupra a ceea ce partidul poate face pentru cetateni prin putere.

Sunt voci chiar din PDL care au acuzat tabara Blaga, acum invingatoare, ca nu ar fi sustinut Guvernul Ungureanu in momentul motiunii de cenzura.

Daca lucrurile ar sta asa de simplu, probabil ca nimic nu m-ar fi oprit sa arat cu degetul in primele zile dupa trecerea motiunii. Lucrurile sunt mai complicate. Guvernul Ungureanu a fost un guvern de la care, paradoxal, nu se astepta performanta, ci asigurarea unei tranzitii line, in linia vechiului program de guvernare, al guvernului precedent, pana la alegerile din decembrie.

Nu "se astepta", spuneti. Adica cine nu astepta performanta? PDL?

In general coalitia din acel moment. A fost proiectat ca guvern de supravietuire. Ce a iesit a fost cu totul altceva. A fost un guvern de oameni foarte tineri, resursa umana dinspre PDL nevalorificata decat la nivel inferior, local, iar politic nu insemna nume grele.

N-a fost un dezvantaj acest lucru?

S-a transformat in dezavantaj. Dar dupa saptamanile de inceput Guvernul a devenit coerent, foarte dedicat muncii administrative, ministeriatele erau frenetic sustinute prin munca ministrilor. Ceea ce a lasat in umbra activitatea politica. A fost un guvern care s-a concentrat mai mult pe activitatea guvernamentala decat pe raporturile altminteri naturale dintre Guvern si sustinerea politica.

Guvernul MRU a cazut pentru ca a fost prea frenetic, ca sa folosesc termenul dvs?

Prea harnic, prea dedicat, cred in continuare acest lucru. Am auzit apoi ca Guvernul a cazut pentru ca MRU nu s-a intalnit cu grupurile parlamentare...

Am comunicat cu parlamentarii PDL

Este un repros facut recent de Elena Udrea. La fel si faptul ca in preziua motiunii ati plecat din tara. Daca motiunea se dezbatea cu o zi mai devreme, Guvernul MRU nu cadea, a spus Elena Udrea.

Daca insasi Cleopatra ar fi avut nasul mai lung... Nu imi reprosez nimic din caderea Guvernului. Programul mi l-am asumat de la inceput, un program de reforma puternica a institutiilor bolnave din administratia centrala. Am anuntat acest lucru cu pasi inainte, putina lume a crezut. Comunicare cu parlamentarii PDL am avut intotdeauna.

E adevarat ca a existat o singura intalnire cu grupurile parlamentare la inceputul mandatului. Dar a fost singura data in istoria guvernelor Romaniei, cand primul ministru, nefiind membru de partid, ci sustinut de unul dintre marile partide ale Romaniei, nu a beneficiat de o intalnire a grupurilor parlamentare, cand s-a anuntat motiunea de cenzura.

Aceasta intalnire nu putea sa o convoace primul ministru. O convoaca presedintele partidului. Dl. Boc nu a convocat-o. De ce nu stiu. Nu banuiesc o intentie rea. Poate se astepta ca eu sa-i sugerez acest lucru. M-a oprit bunul simt. Nu mi se parea normal sa-i sugerez eu presedintelui celui mai important sustinator al Guvernului.

Regretati ca nu i-ati sugerat aceasta intalnire?

Da, desi nu cred ca a fost un element hotarator, dar ar fi fost prilejul unei discutii intr-un grup larg in care as fi putut sa explic ce era de explicat. Altminteri, cu parlamentari ai PDL si ai coalitiei m-am intalnit continuu. Grupul parlamentar PDL era foarte framantat, mi-am dat seama de acest lucru in ultima saptamana de activitate guvernamentala, cand am stat de vorba cu fiecare parlamentar in parte pentru a-l determina sa nu plece. Foarte putini au avut ceva de impartit cu mine.

In privinta deplasarii la Varsovia din preziua motiunii e o situatie interesanta. Invitatia era facuta de premierul polonez, cu ceva timp inainte. In plus, premierul chinez intentiona sa se intalneasca la Varsovia cu sase premieri din statele central si est-europene membre ale UE, pentru a oferi un deal economic.

Guvernul chinez venea cu cateva miliarde de dolari, partea de investitie chinezeasca in statele invitate atunci la Varsovia. Noua ne-ar fi revenit aproape 10 miliarde, la care am fi adaugat partea noastra. Despre proiect se vorbise si inainte, dar niciodata nu devenise palpabila realizarea.

Aceasta a fost miza plecarii din acea joi, inaintea motiunii?

Da. Am anuntat ca merg. Am vorbit si cu presedintele Traian Basescu, care a fost entuziast. In plus, eu nu aveam in agenda o vizitia in China si am zis ca e o ocazie care nu trebuie ratata. Bine am facut ca m-am dus. Am venit de acolo nu doar optimist, ci si cu notite despre ce urmeaza sa facem. Angajasem deja un calendar strict al intalnirilor cu responsabilii chinezi. M-am intors dupa 8 ore de la Varsovia.

Daca ramaneam la Bucuresti, ar fi trebuit sa prezint o scuza puternica, sa motivez si in interior, dar la fel de credibil in fata gazdei poloneze. In politica, atunci cand abandonezi un program confirmat si reconfirmat, mai ales in relatiile internationale, te astepti la o interpretare foarte severa de tipul in Romania se intampla ceva foarte grav, o criza politica de proportii. Ne puteam permite sa facem asa ceva? Nu, am raspuns si eu, si presedintele.

Motivele motiunii de cenzura sunt acum masuri asumate de Guvernul Ponta

A trecut aproape un an de la caderea Guvernului MRU. Ce s-a intamplat cu motivele motiunii? Din cate stiu, facultatea de medicina in limba maghiara de la Targu Mures exista in continuare, premierul Ponta a devenit un adept al exploatarii gazelor de sist...

Asta face ca motiunea sa fi fost de o ipocrizie totala. Toate punctele motiunii, dvs ati mentionat doar doua, dar sunt si altele, de fapt reprezinta astazi masuri internalizate de Guvernul Ponta. Guvernul Ponta are azi un program de guvernare care pe masuri legate de interese strategice ale statului roman copiaza paragrafe intregi, schimband mici nuante, din programul de guvernare al Guvernului Ungureanu.

Chestiunea gazelor de sist este absolut caraghioasa. Interesul statului roman este sa aiba asigurata independenta energetica. E un deziderat. Nu ajungi niciodata la 100% independenta energetica. Dar pentru Romania, la orizontul anilor 2020, exista sansa ca dependenta de importul de gaze pe perioadele reci sa scada dramatic pana ajunge nesemnificativa.

Doua sunt sursele acestei prosperitati energetice. Gazele de sist si zacamintele probabil enorme ascunse in subsolul profund al Marii Negre. Eram la Guvern cand Exxon si Petrom OMV au prezentat primele rezultate ale prospectiunilor din platoul continental al Marii Negre, iar rezultatele erau incurajatoare.

Daca lucrurile se verifica si exista tehnologie avansata pentru exploatare, romanii se pot astepta la o epoca de prosperitate economica reala. Poate nu ca in tarile arabe, dar rezervele sunt foarte mari.

Independenta energetica a Romaniei supara titanii energetici din vecinatate

In privinta gazelor de sist, ideea prospectarii unor zacaminte de gaze de sist nu e noua. In 2004, Guvernul Nastase concesiona un perimetru din zona Barladului pentru prospectare in vederea gasirii gazelor de sist. Acea licenta a fost cumparata de Chevron. Am discutat cu ei marirea numarului de prospectari, ei identificasera inca trei perimetre in Dobrogea.

Prospectarea nu presupune riscuri, e o teava subtire care se baga in pamant, atata tot. La aceasta a agreat Guvernul Ungureanu. Pentru a trece in program de exploatare, se fac acorduri majore, in care intra si conditiile de mediu, dar nu eram in faza aceasta.

Eram in situatia ideala a unui guvern care vrea sa vada cum sta, pentru ca succesul exploatarii gazelor de sist confera un orizont de independenta energetica pentru Polonia pentru 40-60 de ani, incepand cu 2015.

In toamna anului trecut, PE a avizat pozitiv doua rapoarte referitoare la exploatarea gazelor de sist, punand capat unei dezbateri interne europene, punand capat unor dezbateri interne. Daca primul guvern Ponta ar fi continuat, se afla in situatia de avea toate argumentele pentru dezvoltarea prospectarii si apoi trecerea la exploatare.

Si mai e ceva. Obiectivul strategic al asigurarii independentei energetice a Romaniei nu place multora dintre titanii energetici aflati in preajma tarii. Romania e singura tara din sud-estul european care are aceasta aspiratie, pe seama rezervelor proprii si pe seama raporturilor cu alte state din centrul si vestul Europei.

Cand depinzi de gazul dintr-o unica sursa, si autoritatea ta politica se afla sub aceeasi dependenta.

Sugerati cumva ca aceasta neplacere a titanilor energetici vecini ar fi fost una dintre cauzele caderii Guvernului Ungureanu?

N-as merge pana aici. Dar nu pot sa nu spun ca exista aceasta problema. Romania este singura tara est-europeana care are potential pentru asigurarea independentei energetice. In materie de gaz, Ungaria depinde 99% de gazul importat, Bulgaria 99%, Serbia 95%, Ucraina 67%, Polonia, pana la gazele de sist, 47%.

Noi eram diamantul coroanei care nu ajunge in mana nimanui. Cine are acces la parghiile principale de export de materie prima energetica isi proiecteaza puterea politica acolo unde are clienti. Cand depinzi de gazul care vine dintr-o unica sursa, poti fi convins ca si autoritatea ta politica se afla sub aceeasi dependenta.

Iar gazul nostru vine de la rusi.

Vorbim de o patrime din gaze care vine pe perioadele reci din sursa estica. Este motivul pentru care Romania de ani de zile face pledoarie pentru Nabucco, pentru trasee de gaz care sa traverseze toata Asia centrala, Turcia, Bulgaria, Romania si sa mearga spre centrul Europei, face pledoarie pentru transportul de gaz lichefiat in lungul Marii Negre, din estul georgian spre vestul romanesc.

Sunt trasee care vizeaza acelasi obiectiv. Sper ca nimeni nu are impresia ca South Stream care este un produs de laborator strategic rusesc nu a aparut ca raspuns la aceste proiecte energetice sustinute de Romania si de Uniunea Europeana. Joaca aceea politica cu gazele de sist, sa daramam un guvern invocand un pretext oarecare, eu am citit-o ca fiind un joc toxic la adresa intereselor nationale ale Romaniei.

Un joc voluntar sau involuntar?

Nu ma voi pronunta asupra acestei chestiuni. Nu inseamna ca nu stiu.

Citeste maine pe Ziare.com a doua parte a interviului cu Mihai Razvan Ungureanu, in care vorbeste despre noua Alianta DA si face un portret plastic al liderilor USL

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#MRU Ponta copiaza, #MRU gaze sist, #MRU motiune cenzura Udrea , #guvern