M.R. Ungureanu, despre problemele economiei si desecretizarea dosarului "Dunarea Operativ"- Interviu

Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 13:26
7785 citiri
M.R. Ungureanu, despre problemele economiei si desecretizarea dosarului "Dunarea Operativ"- Interviu
Foto: Realitatea TV

Senatorul Mihai Razvan Ungureanu, fost premier al Romaniei, considera ca asistam la un exces de putere exercitat de "supermajoritatea USL" care "guverneaza si legifereaza dupa principiul bunului plac".

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, Mihai Razvan Ungureanu trece in revista urgentele de care ar trebui sa se ocupe Guvernul si Parlamentul Romaniei, in contextul in care atat premierul, cat si ceilalti lideri ai coalitiei de guvernare au decis infiintarea a doua comisii parlamentare de ancheta care il au in vizor pe presedintele Traian Basescu.

In ceea ce priveste desecretizarea dosarului "Dunarea Operativ", fostul director SIE spune ca asteapta ca premierul Ponta sa explice de ce a refuzat sa semneze hotararea CSAT.

Care sunt principalele probleme cu care se confrunta cetatenii/economia romaneasca si pe care Guvernul ar trebui sa le rezolve de urgenta?

In primul rand plecam de la problema taxelor mult prea mari. Asistam la o majorare de taxe care permit cheltuielile publice nejustificat de mari.

Avem un aparat bugetar supradimensionat, cu mult prea multi angajati la stat, iar cheltuielile publice cu salarii, asistenta, pensii, bunuri si servicii, ajung sa stoarca mai bine de 70% din buget. Suntem doar la un mic pas in a ne transforma intr-o tara de asistati sociali.

O economie traumatizata precum cea a Romaniei nu poate fi ajutata decat prin reducerea numarului de taxe si impozite si prin degrevarea mediului privat de unele obligatii care nu fac decat sa puna piedici oricarei tentative de dezvoltare. Cum sa reechilibram sectorul privat, cum sa mentinem si sa cream noi locuri de munca care sa aduca profit, cum sa ne asteptam la cresterea PIB-ului si reducerea nivelului inflatiei, daca nu asiguram si scaderea taxelor si impozitelor?

Reamintesc ca statul este cel care nu-si plateste contributiile fixate, pe cand privatul este obligat sa acopere si aceste datorii.

Ajungem astfel la o a doua problema - lipsa investitiilor, care se datoreaza in mare parte problemei taxarii si reglementarii din Romania.

Intram asadar intr-un cerc vicios. Lipsa investitiilor nu permite crearea de noi locuri de munca care ar scuti bugetul statului de o suma consistenta pe care o rezerva asistentei sociale, de exemplu.

Practic actualul guvern controleaza singurul sector care ar permite cresterea economica de care are nevoie Romania. Statul intervine prea mult in economie, iar lipsa unei economii de piata, a unei piete libere, cat si negarantarea dreptului la proprietate, inhiba orice initiativa de dezvoltare a unei investitii in Romania.

Absenta competitiei in economia romaneasca este o problema serioasa pentru tara noastra. Dovedim ca nu dispunem de libertatea economica de care are nevoie orice investitor privat, fie el autohton sau strain, care vine sa dezvolte un sector in Romania. Nu exista incredere in economia Romaniei. In lipsa oricarei predictibilitati in decizii si legislatie, mediul investional are de suferit.

22 de ordonante intr-o zi, semnate de Guvernul Ponta, nu sunt un semn bun pentru investitori. De altfel, acordarea unei licente in tara noastra este o poveste de roman. Cuplata cu instabilitatea politica generata de actualul guvern, avem un rezultat catastrofal. Imi vin in minte exemple ca Rosia Montana sau exploatarea gazelor de sist. Incapacitatea acestui guvern de a gestiona aceste chestiuni au dus la un blocaj nu atat politic, cat si economic. Astfel de ezitari si transferuri de puteri, de la guvern la parlament, arata dezastrul politic in care se afla tara noastra.

Nu in ultimul rand, incapacitatea de a dezvolta economia aduce saracie printre romani. Suntem o tara saraca, cea mai saraca din UE, cu o cerere interna scazuta. Politicile fiscale socialiste vor mentine mereu acest trend.

Care sunt urgentele la Senat? Cate legi stau in asteptare sau trec prin adoptare tacita?

Asa cum este de asteptat, ordinea de zi este asaltata de proiectele legislative depuse de parlamentarii USL. Nu ar fi nimic de comentat daca cele depuse de opozitie nu ar fi amanate in mod repetat, sau neadoptate in cea mai mare parte. De asemenea, se amana cu anii proiecte, ca apoi sa apara pe ordinea de zi in functie de interesele alesilor din Parlament sau a reprezentantilor Guvernului.

In ambele cazuri ne lovim de un exces de putere a super majoritatii USL, care guverneaza si legifereaza dupa principiul bunului plac.

De cand am fost numit senator, am constatat cu ingrijorare ca majoritatea legilor adoptate in Parlament nici macar nu sunt proiecte depuse de parlamentari, ci ordonantele sau proiectele legislative ale Guvernului.

Din toate legile adoptate in Parlament, daca 10% dintre acestea apartin parlamentarilor. Restul sunt proiecte trimise de Guvern. In cele mai multe cazuri, timpul oferit pentru dezbatere publica, pentru a permite societatii civile sa intervina in procesul legislativ, nu este respectat.

Practic Guvernul ia din atributiile Parlamentului. Avem o separatie a puterilor, se pare ca actuala putere nu mai tine cont de reguli, legi, de stat de drept. Acelasi lucru se intampla si cu asumarea raspunderii in Parlament. Asistam la un abuz al Guvernului.

Doua comisii pentru Basescu! Nume grele audiate in "cea mica", nu si fiica presedintelui

Cum comentati faptul ca, in aceste conditii, premierul si Parlamentul se preocupa atat de mult de o afacere privata (cazul Ioana Basescu)? Se substituie Parlamentul altor institutii ale statului, cum ar fi Ministerul de Finante sau chiar Parchetul?

Este un alt exemplu de decizie politica a Guvernului transferata Parlamentului. A fost instituita o comisie la insistentele obsesive ale Guvernului Ponta. Rolul acestei comisii va fi cu atat mai ridicol cu cat aceasta asa-zisa ancheta nu se va extinde la toate bancile cu capital de stat, inclusiv Eximbank, care se afla in mainile clientelei politice a PSD-ului.

Intuiesc ca CEC Bank se vrea a fi adusa in mainile clientelei politice a PNL-ului. Insa infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta, care sa investigheze o ipotetica ilegalitate a unui om politic, transcede cu mult atributiile Parlamentului si intra peste cele ale institutiilor in masura sa ancheteze astfel de conflicte.

Aceasta legislatura a inregistrat o activitate parlamentara mult mai redusa decat in anii precedenti, si asta tocmai din cauza suspendarii atributiilor Parlamentului de catre actualul Guvern, prin impunerea unor decizii si activitati care nu au nicio legatura cu responsabilitatile parlamentarilor.

Basescu, prima reactie in scandalul comisiilor: Terenul - achizitionat cinstit, creditul e luat corect. USL face joc politic (Video)

In context, presedintele Traian Basescu a facut referire la desecretizarea dosarului "Dunarea Operativ". In calitate de fost director SIE, cum comentati aceasta actiune si cine credeti ca ar trebui sa se teama de ea? Ce motive credeti ca a avut premierul Ponta sa refuze semnarea hotararii CSAT de desecretizare a dosarului?

Desecretizarea unui dosar operativ se face in conformitate cu legea si cu interesele operative ale institutiilor care au produs clasificarea. Decizia declasificarii totale sau partiale apartine in totalitate institutiei in cauza, in speta SIE - decizie care tine cont si de efectele asupra indeplinirii atributiilor serviciului.

Deciziile in CSAT se iau pe baza de consens; membrii CSAT sunt liberi sa justifice sau nu calitatea votului - pozitiv sau negativ.

Si eu astept ca prim-ministrul sa justifice refuzul. Asa ne vom da seama si daca exista motive ascunse care l-au determinat sa refuze declasificarea.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Ungureanu desecretizare Dunarea operativ, #Ungureanu comisie ancheta Basescu, #comisii ancheta Basescu parlament , #Forta Civica
Comentarii
Poza anty virus
anty virus
rank 5
Poza bum
bum
rank 5
george 2 , vino repede cu pozitia rezervataaaaaaaaaaaaaaaa !