Justitie 15% (Opinii)

Luni, 16 Aprilie 2012, ora 20:02
4328 citiri
Justitie 15% (Opinii)

Recenta propunere de a limita nivelul despagubirilor acordate fostilor proprietari ai imobilelor nationalizate de catre regimul comunist a starnit in chip inevitabil o mica furtuna de proteste. Mai mult de-atat, ea a devenit o noua fila in propaganda indreptata contra actualei guvernari, cu adresa mai exacta la Mihai Razvan Ungureanu.

Cum adica isi permite noul prim-ministru sa nedreptateasca inca o data pe bietii proprietari oropsiti de vechiul regim, diminuandu-le in chip odios drepturile stipulate de legea in vigoare. "O a doua nationalizare, ce mai..., chiar mai odioasa decat cea dintai, o noua infamie a stim noi cui, care trebuie musai oprita si indreptata de o noua administratie, pe care o asteptam deopotriva cu sufletul la gura".

Imprejurarea ca statul actual chiar nu are resursele pentru a asigura recuperarea integrala a prejudiciilor generate de cateva decenii de comunism nu pare sa aiba importanta. Si nu e vorba de sume mici, ci, conform lui Bogdan Dragoi, ministrul Finantelor, de aproape 3 miliarde de euro, adica o pilula prea grea pentru a fi digerata de economia noastra in plina convalescenta.

Nici macar faptul ca asemenea limitari s-au produs si in unele dintre fostele state zise socialiste, cu care Romania a impartasit un destin comun si un sistem identic bazat pe dispretul la notiunea de proprietate privata nu pare sa conteze. Si nici ca noi am excelat si in aceasta privinta, pentru ca niciunde, cu exceptia poate a fostei Uniuni Sovietice, aceste rapturi n-au fost atat de generalizate si, in consecinta, si debitele potentiale sunt cu atat mai consistente..

Protestatarii tind sa uite (interesat) si faptul ca fenomenul a fost neglijat sau mai degraba boicotat timp de vreo doua decenii, cu concursul generos al tuturor celor care au profitat de respectivele proprietati, fie in calitate de chiriasi pe bani foarte marunti, fie in aceea de cumparatori, tot pe bani de nimic, ai unor proprietati pe care statul post-socialist le-a vandut mai ales privilegiatilor fostului regim. Adica fostilor nomenclaturisti, securisti, cu oamenii lor de casa cu tot, la care s-au adaugat in chip firesc profitorii Revolutiei de la 1989 si reprezentantii noii nomenclaturi.

Ceea ce tulbura in chip deosebit incercarile, fie si bine intentionate, de reglementare a chestiunii si de restabilire a unei idei de justitie este chiar imixtiunea Statului in problema, inclusiv pretentia si angajamentul legal al acestuia de a despagubi pe fostii proprietari in virtutea faptului ca pe vremuri statul roman din acea perioada a procedat la exproprieri ilegale si imorale din perspectiva dreptului comun. Caci e evident ca statul actual nu va putea in veci sa repare toate abuzurile si nedreptatile comise fata de romani de toate regimurile trecute. Poate doar sa ofere unele paliative.

Dificultatea consta nu numai in ceea ce priveste cuantumul sumelor prevazute drept despagubiri, dar mai ales in privinta situatilor extraordinar de complicate pe care aplicarea unor legi injuste le-a produs de-a lungul timpurilor. Caci e vorba de imobile de lux, dar si de altele la limita auto-demolarii, de profitori sau de amarati fara capatai, de oameni de buna credinta sau de escroci sadea care vor sa speculeze imperfectiunile legilor, de persoane care au investit cu brio in locuinte sau de altii care le-au lasat prada degradarii.

Ca sa nu mai vorbim de succesiunea fireasca a generatiilor si mostenitorilor, care complica si mai mult lucrurile. Ori de fostele proprietati devenite cladiri de utilitate publica. Un ghem cumplit pe care nici Cel de Sus, in marea lui intelepciune, n-ar putea sa-l descalceasca.

Opinez de aceea ca Statul ar trebui incetul cu incetul sa se derobeze de misiunea pe care a asumat-o poate cu prea mare grabire, transferand problema justitiei, singura care poate cumva sa distinga in acest amalgam de chestiuni greu decelabile, in care solutiile nu pot sa fie decat particularizate de la caz, la caz. Desigur rezida si de aici destule riscuri, dar asta e. Justitie deplina este numai undeva foarte sus, dincolo de instantele omenesti.

In situatia concreta a imobilelor confiscate si apoi cumparate abuziv de unii si altii solutia trebuie cautata intre cei doi actori cu concursul mamei-justitie si fara intermediul Statului.

Notiunea de cumparator de buna credinta nu se poate aplica oricum. Un cumparator de buna credinta e cel care a platit pentru marfa lui un pret real de piata si nu o fractiune din acesta. Un lucru daca e suspect de ieftin inseamna ca e de furat. Si atunci justitia trebuie sa-si faca lucrarea.

Dupa logica noastra comuna, bunul ar trebui restituit in natura proprietarului sau mostenitorilor sai de drept, iar cumparatorului ar trebui sa i se restituie echivalentul la zi, cu toate dobanzile si actualizarile firesti, a sumei platite in momentul achizitionarii acelui bun. Restituire operata desigur de acela care a incasat suma respectiva, adica in principiu statul.

Cei care se gasesc in alte situatii, chiriasi sau orice altceva, ar avea calea de a realiza intelegeri cu proprietarii de drept pentru revenirea sub o forma sau alta la ideea de drept si respect al principiului de proprietate privata, fie prin continuarea statutului de chirias, fie prin achizitia la pretul real a imobilului, fie prin eliberarea sa in termenul legal prevazut.

Statul, in masura in care poate, este liber sa construiasca locuinte sociale. Dar nu sa despagubeasca pe unii din banii publici, adica din banii nostri, ai tuturor, pentru ca altii sa se rasfete in case si vile luate pe daiboj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#retrocedari imobile, #retrocedari terenuri, #case nationalizate , #stiri Mihai Razvan Ungureanu