In cine loveste demisia lui MRU. Cateva clarificari

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 27 Septembrie 2016, ora 16:16
10484 citiri
In cine loveste demisia lui MRU. Cateva clarificari

Demisia lui Mihai Razvan Ungureanu de la sefia SIE, dupa luni de zvonuri care mai de care mai picante despre deteriorarea relatiei cu Cotroceniul, cred ca nu face decat sa confirme ceea ce gura lumii mesteca prin targul informatiilor pe surse.

Si anume, razboiul mut dintre Iohannis si MRU a fost castigat de presedinte. Dar ce fel de succes a obtinut Klaus Iohannis? O victorie cat o infrangere ar fi, desigur, exagerat si nedrept pentru miza scandalului in ochii publicului larg.

Dar chiar si asa, gestul final al sefului SIE ramane o bila neagra decontata tot de catre presedinte, nicidecum de un Mihai Razvan Ungureanu compromis in spatiul public inca dinainte de a fi numit a doua oara sef peste spioni.

Apoi, in lipsa unor explicatii credibile si ceva mai coerente decat balbele oferite de Iohannis si alba neagra livrata de MRU in legatura cu starea sa de sanatate - care, totusi, nu l-ar fi impiedicat sa se deplaseze la facultate - demisia sefului SIE face credibile, in opinia mea, zvonurile aparute pana acum in piata.

De la povestile ca seful SIE il sfida pe presedinte in declaratii cu iz razboinic si refuzul repetat de a-si da demisia la insistentele Cotroceniului, pana la teoriile conspiratiei supreme in afacerea cu spioni straini "scapati" de SIE in cazul Black Cube.

Cum evenimentul "demisiei" lui M. R. Ungureanu e inca in desfasurare, cel putin din punctul de vedere al explicatiilor pentru care a avut loc, sa zicem ca nimic din ceea ce gura lumii a insirat nu ar fi adevarat.

Ramane totusi faptul ca presedintele Klaus Iohannis a ramas fara un pion important, un om pentru a carui repunere in fruntea SIE si-a pierdut la momentul respectiv un capital politic semnificativ.

Parte din cauza modului in care a fost facuta numirea - a fost momentul in care Iohannis a batut palma cu (astazi) atat de hulitul general Gabriel Oprea si al sau UNPR, pentru ca altfel nu ar fi avut majoritatea necesara votului de investitura.

Parte din cauza imaginii deja compromise pe care Ungureanu o avea in momentul renumirii in fruntea SIE - un oportunist mostenit de la regimul lui Traian Basescu, gata sa faca aproape orice pentru a-si implini ambitiile si visurile de a fi mereu numit si niciodata ales in functii extrem de importante in care nu a demonstrat in fond nimic.

Pentru o astfel de alegere si zbatere, la un asemenea cost de imagine platit pentru a-l reinstala pe un MRU in fruntea SIE, te-ai fi asteptat ca presedintele care a platit atat de scump pentru un lucru "bine facut" sa beneficieze ceva mai mult decat o face in aceste momente.

In cuvinte ceva mai blande, s-ar putea spune ca Iohannis a platit extrem de scump pentru un lucru care s-a dovedit in final a fi cel putin mediocru. Cred ca o astfel de lipsa de inspiratie nu poate fi pusa pe seama consilierilor, ci doar in carca lipsei experientei politice sau a unei ambitii personale nefiresti de a-si numi in functiile cheie exclusiv persoanele din imediata apropiere.

O greseala a trecutului care ar putea fi accentuata de decizia riscanta de a lasa nominalizarea viitorului sef SIE dupa alegerile parlamentare din decembrie. Sau poate o mana intinsa viitoarei clase politice, impreuna cu asumarea lectiei in privinta dorintei de a-si instala peste tot doar apropiatii.

Asta nu are nimic de-a face nici cu vreun lucru bine facut, nici cu o altfel de politica. Dimpotriva.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Mihai Razvan Ungureanu demisie, #MRU demisie SIE, #Mihai Razvan Ungureanu bolnav demisie , #demis