Guvernul MRU pica (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 19:01
11816 citiri
Guvernul MRU pica (Opinii)
Foto: gov.ro

Sa luam in calcul aceasta varianta. Nu stiu de ce, nu pot indica exact ce inflexiune din tonul lui Ponta, ce nerv din retorica lui Antonescu, dar ceva ma face sa cred ca USL nu ia deloc ca ipoteza de lucru varianta in care propria motiune trece si Guvernul Mihai Razvan Ungureanu pica. Pe cine ar avantaja asta?

MRU risca sa devina abia cu aceasta ocazie un simbol, un nume cunoscut in piata - liderul care inca nu este, dar in jurul caruia sa se poata initia emulatio intellectualis.

PDL se salveaza de la moarte in extremis - o perioada pe margine il poate revigora mai mult decat descarcarea fondului de rezerva a Guvernului in primariile controlate de baroni tradatori. Traian Basescu are din nou apa la moara - poate din nou sa cheme partidele la el, se poate juca iarasi cu desemnarile si i se ofera o buna sansa de a lua pe nepregatite USL prin cine stie ce nominalizare trasnita.

USL? Ce ar castiga tot mai voluminoasa Uniune Social Liberala ingrasata pe zi ce trece cu tot felul de traseisti disperati? Deja perspectiva ca motiunea sa aiba succes si Guvernul sa pice i-a cam aruncat in balbaiala pe cei doi lideri.

Crin Antonescu spune ca Ponta e pregatit sa devina prim ministru, presedintele PSD se mai gandeste, mai analizeaza. Pe langa plecaciunile pe care trebuie sa le faca din nou la Cotroceni in fata lui Traian Basescu, cum, necum, inca presedintele Romaniei, USL risca sa se vada chiar instalata la guvernare inainte de a-i suna sorocul.

Sau o varianta si mai nefericita - USL sa fie fortata sa refuze ("din nou", vor avea grija sa sublinieze intreg aparatul de propaganda - de la presedinte la Evenimentul Zilei) preluarea guvernarii si a functiei de prim ministru al Guvernului Romaniei.

Intr-un fel e de minim bun simt ca, daca tot vrei sa pici Executivul pentru ca este nefast, inseamna ca tu deja ai solutiile pentru a indrepta raul facut. O a doua desemnare a lui Victor Ponta ca premier ar fi practic imposibil de refuzat, cu atat mai mult cu cat ea ar fi facuta in ochii intregii natiuni.

E un lucru care nici macar nu are nevoie de cine stie ce analiza docta: daca USL vine la guvernare in mai, cu Victor Ponta premier sub Traian Basescu pana in noiembrie, exista timp berechet pentru o compromitere totala a imaginii bune pe care o are in prezent Uniunea.

La fel de bine stiu insa si pedelistii ca a pierde controlul butoanelor in prag de alegeri ar putea deveni o catastrofa si mai mare, tocmai pentru ca nu mai detin parghiile pomenilor electorale, controlul resurselor si al propagandei de stat.

E un joc de poker, unde fiecare dintre participanti are sanse egale de a termina invingator in functie de riscurile pe care si le asuma intr-un joc oblige. Cu singura diferenta ca, in scenariul nostru, PDL pierde oricum. Insa a te lupta in plin proces de refacere si a fi invins in timp ce te dezintegrezi e o diferenta esentiala.

Oricat ar mima curajul de a prelua puterea, in tonurile celor doi lideri ai USL se simte nesiguranta, frica de necunoscut si spaima in fata unui esec accelerat fortat impus.

De cealalta parte, MRU are de castigat la fel de mult pe cat are si de pierdut. Mandatul neterminat devine in timp o sursa de mistificare si mistificare. Asa cum mandatul lui Isarescu a devenit un reper pentru sfarsitul guvernarii CDR, la fel MRU ar putea sa intruchipeze toate sperantele neimplinite si visurile nostalgice ale unei clase educate.

Nici el probabil nu isi face iluzii - pregatirea de pe margini a unei noi formatiuni politice nu se compara cu metoda construirii imaginii publice de pe pozitia functiei de premier.

Singurul care ar putea avea doar de castigat este cel care nu mai are nimic de pierdut - Traian Basescu. Cu o armata de tradatori infiltrata deja in USL, presedintele poate sa spere ca mercenarii isi vor face treaba si vor intoarce spatele Uniunii taman cand voturile lor vor conta in dreptul USL. Planul seamana atat de bine cu intentia generala a presedintelui de a spulbera clasa politica, incat doar implinirea lui ar mai surprinde cu adeverat.

Altfel, din ipoteza daramarii Guvernului MRU, singurul care sa aiba cel mai mult de riscat este USL. Exista desigur si un potential castig, insa comparativ cu ceea ce are deja, e total nesemnificativ. Pe de alta parte, posibilile pierderi sunt atat de mari, incat orice retractare este usor de inteles.

Nu m-ar mira ca o parte dintre cei mai de vaza membri ai USL sa devina pentru o zi tradatori, la schimb pentru PDL, doar pentru ca motiunea sa nu treaca.

Este mult prea specific politicii romanesti ca sa nu fie adevarat. Sa nu subestimam insa niciodata resursele nebanuite ale clasei politice autohtone.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Mihai Razvan Ungureanu guvern, #motiune cenzura demisie Ungureanu, #PDL alegeri 2012, #Ungureanu miscare dreapta alegeri , #guvern