Dreapta probasista si dreapta nonbasista (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 11 Mai 2013, ora 10:45
4234 citiri
Dreapta probasista si dreapta nonbasista (Opinii)

Mihai Razvan Ungureanu ne anunta ca vrea sa purceada la coagularea dreptei. Un obiectiv, desigur, legitim si necesar in actualul context politic romanesc.

Cat timp Puterea si Opozitia sunt, practic, tot in interiorul USL, o revigorare a dreptei ar fi mai curand o miscare de-a dreptul igienica din punct de vedere politic.

Ma intreb insa care este dreapta pe care vrea sa o colaguleze de fapt MRU, in fruntea caror osti vrea sa se plaseze?

Debusolat si degringolat, PDL este totusi cel mai mare partid al Opozitiei in acest moment. E greu de imaginat o constructie viabila pe zona de dreapta care sa nu-l includa. In acelasi timp, relatia dintre MRU si PDL nu este una care sa anunte o alianta, dimpotriva tensiunile sunt mari.

Vasile Blaga a afirmat cu subiect si predicat, inclusiv intr-un interviu acordat Ziare.com, ca PDL nu intentioneaza niciun fel de alianta inainte de europalamentare. La randul sau, prim-vicepresedintele Liviu Negoita a precizat ca PDL nu il are in vedere pe MRU drept candidat la presedintie. Deci nimic incurajator.

Pe de alta parte, nici fostul premier nu pare a-si da silinta sa se apropie de principalul partid al guvernului pe care l-a condus. Recenta sa declaratie privind "cartea neagra a Opozitiei" ar putea fi inclusa intr-un manual "Asa nu!" pentru un lider politic care-si doreste sa coaguleze, sa unifice.

Ma gandesc ca la fix un an de cand a fost demis din fruntea Guvernului printr-o motiune ale carei puncte principale au devenit puncte ale actualei guvernari, MRU ar fi putut sa-si indrepte criticile in acea directie, nu catre cei pe care vrea sa ii uneasca.

Sigur ca de la o anumita anvergura in sus, aplicarea unui dus rece, urmat de o mana intinsa, poate fi o buna strategie. Traian Basescu a recurs la aceasta strategie a parintelui intransigent de mai multe ori, cu succes, dar nu stiu daca MRU are deocamdata aceasta anvergura.

Realist vorbind, MRU cred ca nu se poate gandi decat la coagularea unei parti a dreptei. Care?

Exisa deja noua Alianta DA, care include Forta Civica si PNTCD Pavelescu, o formatiune punctiforma. Teoretic, s-ar putea asocia si Noua Republica, insa nu stiu cat de bine poate rima intransigenta lui Mihail Neamtu cu traseismul grav al lui Aurelian Pavelescu. Dar si sa fie facut acest pas, dreapta lui MRU nu trece de 5 procente.

Intamplator sau nu, chiar in timp ce MRU anunta inceperea demersurilor de coagulare, Traian Basescu vestea voalat aparitia, de asteptat dintr-un bun inceput, a partidului mosit de Fundatia Miscarea Populara: "Daca va avea succes, fundatia va trebui sa-si creeze si un vehicul de punere in aplicare a solutiilor, iar acest vehicul nu poate fi decat un partid de centru-dreapta asezat pe filiale distribuite pe tot teritoriul tarii".

Dupa cum nu prea exista dubii ca acest nou partid al Miscarii Populare o va avea in centru pe Elena Udrea, care, de altfel, nici nu-si ascunde disponibilitatea de a face pasul. Dar cum d-na Udrea nu prea poate fi un prezidentiabil cu sanse, MRU poate indeplini acest rol si pentru MP. E drept ca relatia dintre Elena Udrea si MRU nu a fost pana acum una cu adevarat armonioasa, insa sub obladuirea lui Traian Basescu totul devine posibil, nu-i asa?

Prin urmare, viitoarea coagulare a dreptei anunta, de fapt, o divizare certa: dreapta basista MRU-Udrea si dreapta nu neaparat anti, dar in mod cert non basista reprezentata de PDL. Ramane de vazut care va fi replica democrat liberala la aceasta miscare, daca PDL va gasi la randul sau o locomotiva cu care sa-i ia fata lui MRU. Daca nu, chiar daca sansele lui Mihai Razvan Ungureanu la prezidentiale sunt modeste, PDL ar putea pierde batalia din interiorul dreptei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#MRU prezidentiale, #candidat PDL prezidentiale, #alegeri prezidentiale PDL , #PDL