Directorul SIE: Europa trebuie sa fie mai unita ca sa faca fata provocarilor viitoare

Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 18:00
1536 citiri
Directorul SIE: Europa trebuie sa fie mai unita ca sa faca fata provocarilor viitoare
Foto: Arhiva Ziare.com

Uniunea Europeana trebuie sa fie mai unita, puternica in interior si mai atragatoare, pentru a face fata unui sir de provocari cu care se va confrunta in viitor, a afirmat, vineri, directorul Serviciului de Informatii Externe, Mihai-Razvan Ungureanu.

"Pe termen mediu si lung, UE se va confrunta cu trei mari provocari politice si strategice. Rusia va profita de instabilitatea de la granitele UE. Majoritatea tarilor din vecinatate sunt instabile politic, pe punctul de a se fragmenta. Exista provocari legate de cresterea demografica si disparitatile intre sectele religioase. Apoi, declinul economic al Rusiei ar putea deveni una dintre principalele provocari pentru UE", a declarat directorul SIE in discursul sustinut la Bucharest Forum 2015.

Mihai-Razvan Ungureanu s-a referit si la potentialul Chinei si la faptul ca aceasta tara este un partener indispensabil pentru UE, mai ales cand se discuta despre liberalizarea comertului international.

"Statele Unite ale Americii vor continua sa fie cel mai important actor pe scena internationala, dar pentru a asigura o stabilitate a intregii lumi, singura, este o provocare foarte mare pentru SUA. UE ar trebui sa fie pregatita, indiferent de rolul pe care il va juca SUA pe scena internationala, UE trebuie sa intervina si ea, pentru ca securitatea Uniunii depinde si de interventia ei", a mai spus directorul SIE.

Ce a inteles Iohannis despre problema migratiei si ce le-a explicat colegilor la Consiliul European

Potrivit lui Ungureanu, desi resursele combinate ale Uniunii Europene si ale tarilor membre creeaza una dinte cele mai puternice economii din lume, UE nu poate sa actioneze intotdeauna ca o putere globala, ci este privita ca un grup fragmentat.

"UE trebuie sa fie mai unita, sa fie puternica in interior si, conform cuvintelor presedintelui Juncker (Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene - n.red.), sa fie mai sexy, mai atragatoare. Trebuie sa investeasca in institutii internationale eficiente", a afirmat directorul SIE.

Mihai-Razvan Ungureanu a adaugat ca "Uniunea Europeana poate aborda relatiile comerciale nu doar ca sursa de prosperitate, ci si ca sursa de politica externa". "Accesul pe piata economica presupune si consolidarea unor alte obiective ale politicii externe, cum ar fi stabilitatea si reforma politica", a sustinut directorul SIE.

Macovei ii cere explicatii lui Juncker: Nu vom permite sa reintram sub influenta Rusiei!

In opinia sa, "procesul de reformare trebuie dus la bun sfarsit in zona Balcanilor, trebuie stranse relatiile cu Turcia ca partener strategic si tara candidata". "In acelasi timp, individualizarea relatiilor cu fiecare stat in detrimentul abordarii la pachet s-ar putea sa fie mai folositoare, pentru a ajuta acele state care se afla intr-un proces de tranzitie, cum ar fi cazul Moldovei, Ucrainei", a aratat Ungureanu.

Seful SIE a spus ca "SUA va continua sa fie cel mai important partener al UE, dar este nevoie ca relatiile sa devina mai permisive, atragand si alte state". "Cred ca stabilirea unor parteneriate cu alte democratii, cum ar fi Brazilia, Australia, Japonia, Coreea de Sud, promoveaza o abordare regionalista, iar UE promoveaza ideea de a crea forumuri la nivel regional", a afirmat Ungureanu.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Mihai Razvan Ungureanu UE securitate, #director SIE armata SUA , #SIE