Cine e Mihai Razvan Ungureanu, noul premier

Luni, 06 Februarie 2012, ora 22:18
12496 citiri
Cine e Mihai Razvan Ungureanu, noul premier
Foto: B1Tv

Mihai Razvan Ungureanu, noul premier anuntat luni de presedintele Traian Basescu dupa ce Emil Boc a prezentat demisia sa si a guvernului pe care l-a condus, este istoric si diplomat de cariera, care a ocupat, din 2007 si pana acum, functia de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE).

Ungureanu a ocupat si functia de ministru de Externe in Cabinetul Tariceanu, insa a demisionat in urma unui scandal legat de doi muncitori romani arestati in Irak sub acuzatia de spionaj.

Mihai Razvan Ungureanu, premierul desemnat de Basescu

Ieseanul UTC-ist, elev eminent

Mihai Razvan Ungureanu s-a nascut la data de 22 septembrie 1968 in municipiul Iasi, fiind fiul prof. dr. Stefan Ungureanu, fost viceprimar al municipiului Iasi (1996-2000).

In perioada studiilor efectuate la Liceul de matematica-fizica "Costache Negruzzi" din Iasi (pe care l-a absolvit ca sef de promotie in anul 1987), din 1985 si pana la Revolutia din 1989 a fost membru supleant in Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist (CCUTC).

In anul 1988, a devenit student la Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi. Presa a scris, ulterior, ca in timpul evenimentelor de la Iasi, din 14 decembrie 1989, a monitorizat studentii care aruncau manifeste in incercarea declansarii unei revolte anticomuniste in camine.

Consultari la Cotroceni: PDL - un nume de premier, USL - anticipate

Ungureanu a absolvit in anul 1992 Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza" din Iasi. In anul 1993 a sustinut masteratul in Studii Ebraice la Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies din cadrul Universitatii Oxford, iar la 27 martie 2004 a obtinut doctoratul in istorie moderna la Facultatea de Istorie a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, cu o teza cu tema "Convertire si integrare in societatea romaneasca la inceputul epocii moderne", avandu-l ca indrumator stiintific pe acad. prof. dr. Alexandru Zub.

Demisie cu scandal de la Externe

Dupa o scurta perioada in care a activat ca profesor, s-a axat pe cariera diplomatica, ocupand numeroase functii, printre care mentionam secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe (1998-2001), director general - emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003) si coordonator-adjunct al Initiativei de Cooperare Sud-Est Europeana (SECI) (2003-2004).

In paralel cu aceste atributii, potrivit CV-ului sau, a fost ales ca presedinte al Institutului Roman pentru Studii Strategice din Bucuresti (din 2001), membru al board-ului administrativ al New Europe College din Bucuresti (din 2002) si membru al board-ului stiintific al Centrului pentru Politici de Securitate din Szeged, Ungaria (din 2003). Mihai Razvan Ungureanu detine gradul diplomatic de Ministru consilier (din 2003).

Emil Boc si tot Guvernul si-au dat demisia - Nu ma agat de putere!

In anul 2004, s-a inscris in Partidul National Liberal si, la sfarsitul acelui an, pe 9 decembrie, a fost numit in functia de ministru al Afacerilor Externe in Guvernul Tariceanu.

Pe 2 februarie 2007 premierul Calin Popescu Tariceanu ii cerea lui Ungureanu demisia din functia de ministru de Externe, in urma situatiei create de retinerea a doi muncitori romani in Irak, sub acuzatia de spionaj. Ungureanu s-a conformat si, 2 zile mai tarziu, pe 4 februarie, si-a inaintat demisia.

Cei doi muncitori, care lucrau la o baza militara americana in calitate de subcontractori, fusesera acuzati de spionaj, deoarece au facut fotografii fara aprobare in interiorul bazei.

Premierul a invocat in cererea de demisie adresata lui Ungureanu ca el a aflat din presa, dupa trei luni, de arestarea in Irak a muncitorilor romani, in timp ce presedintele Basescu fusese informat, la cateva zile dupa arestare. Mihai Razvan Ungureanu a recunoscut ca nu l-a informat pe primul ministru, intrucat s-a considerat ca problema cadea exclusiv in sarcina MAI, fiind un caz de interventie consulara.

El a declarat ca i-a raportat situatia presedintelui Traian Basescu, care era singurul in drept sa decida, in virtutea subordonarii institutionale, daca acestia erau o problema consulara sau de alta factura. El a afirmat ca decizia de a renunta la portofoliu este un gest de onoare, desi isi sustine punctul de vedere anterior.

Lazaroiu arunca bomba: Parlamentare si prezidentiale in 2013

Sef la SIE in locul lui Saftoiu

Dupa demisia de la Externe, Ungureanu s-a reintors la functia detinuta inainte de a fi ministru, aceea de coordonator adjunct la Initiativa de Cooperare in Sud-Estul Europei (SECI), cu sediul la Viena (martie - decembrie 2007).

La data de 26 noiembrie 2007, presedintele Romaniei, Traian Basescu a inaintat Parlamentului propunerea de numire a lui Ungureanu in functia de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE), ramasa vacanta din martie 2007, in urma demisiei lui Claudiu Saftoiu.

Atunci Ungureanu a fost votat cu o majoritate uimitoare - 295 de voturi pentru dintr-un numar de 318 parlamentari prezenti.

El a declarat inainte de votul pentru validarea sa in Parlament, ca, daca va fi numit in functie, nu concepe sa apere altceva decat interesele nationale.

A.S.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Mihai Razvan Ungureanu premier, #Emil Boc demisie Guvern, #Guvern Mihai Razvan Ungureanu, #Mihai Razvan Ungureanu biografie , #premier