Ce reprezinta demisia lui Mihai Razvan Ungureanu?

Miercuri, 28 Septembrie 2016, ora 15:018020 citiri
Ce reprezinta demisia lui Mihai Razvan Ungureanu?

Oricat s-ar incerca salvarea aparentelor, la nivelul agentiilor de informatii, urmarirea Laurei Codruta Kovesi, sefa DNA, de catre fosti agenti ai unui serviciu de informatii strain cred ca reprezinta o criza imensa.

Si in opinia mea demisia lui Mihai Razvan Ungureanu are legatura cu aceasta criza. Era de competenta Serviciului de Informatii Externe sa-l informeze pe seful statului despre derularea unei astfel de operatiuni care-l viza pe seful directiei anticoruptie din Romania.

Un astfel de esec nu poate fi trecut cu vederea, iar el cred ca va cantari enorm in evolutia institutiei. Problema e ca astfel de fisuri in scutul de protectie pot afecta pe oricine daca s-a putut ajunge la sefa DNA.

Presedintele, premierul, membri ai Guvernului pot fi expusi operatiunilor de spionaj si de strangere de informatii care pot sa-i compromita sau sa-i transforme in persoane santajabile.

Black Cube este o agentie formata "dintr-un grup select de veterani ce provin din elita serviciilor de informatii israeliene specializati in gasirea de solutii pentru provocarile complexe din domeniul afacerilor si litigiilor", scrie pe site-ul companiei.

E greu de presupus ca o persoana din Romania putea angaja o astfel de firma. Nu intri pe Google si cauti, apoi dai un telefon si spui ca "vrei s-o distrugi pe Codruta Kovesi".

Nimeni de aici nu are provocari atat de complexe "in domeniul afacerilor si litigiilor" incat sa poata apela la serviciile Black Cube. Dupa parerea mea, daca era atat de usor, oameni ca Dan Voiculescu sau ca Viorel Hrebenciuc ar fi facut-o demult, iar astazi sintagma "lupta impotriva coruptiei" n-ar mai fi existat in limbajul popular.

Mihai Razvan Ungureanu este primul oficial cazut in inclestarea dintre oameni de afaceri straini si autoritatile din Romania.

Toata afacerea se invarte in jurul dosarului retrocedarilor proprietatilor imobiliare ale printului Paul:

"Incepand cu luna noiembrie 2006, inculpatul Truica Remus impreuna cu inculpatii Tal Silberstein, Shimon Sheves, Benjamin "Benny" Steinmetz, Moshe Agavi (care a aderat ulterior) si alte persoane, au constituit un grup infractional care a avut ca scop dobandirea intregii averi revendicate nelegal de inculpatul Al Romaniei Paul Philippe, prin oferirea de bani/bunuri persoanelor din cadrul autoritatilor/institutiilor detinatoare a acestor proprietati, instigarea si complicitatea la savarsirea, de catre aceste persoane, a infractiunii de abuz in serviciu, prin punerea la dispozitie si semnarea inscrisurilor necesare si prin traficarea influentei reale asupra functionarilor publici", se precizeaza intr-un comunicat al DNA din data de 10 martie 2016.

Eu cred ca Mihai Razvan Ungureanu va trebui sa raspunda in urmatoarea perioada la intrebari legate de activitatea acestor cetateni straini care aveau puternice interese de afaceri pe teritoriul Romaniei.

E greu de crezut ca o persoana din Romania ar fi avut acces la serviciile unei firme exclusiviste cum e Black Cube, dar un miliardar ca Benny Steinmetz sau o persoana ca Shimon Sheves, fost sef de cabinet al primului ministru Ytzhak Rabin, ar fi putut ajunge la firma cu mai multa usurinta.

Presedintele Klaus Iohannis a procedat corect cerandu-i demisia lui Mihai Razvan Ungureanu neoficial, dar in mod repetat.

In opinia mea, vor urma si alte schimbari la nivelul agentiilor de informatii pentru ca un astfel de esec institutional nu are cum sa nu provoace groaza in spatele usilor inchise.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News