Ziua „Z” pentru Mihai Necolaiciuc. „Țarul CFR” află dacă merge sau nu din nou la pușcărie pentru achiziții supraevaluate

Vineri, 06 Ianuarie 2023, ora 03:04
6490 citiri
Ziua „Z” pentru Mihai Necolaiciuc. „Țarul CFR” află dacă merge sau nu din nou la pușcărie pentru achiziții supraevaluate
Mihai Necolaiciuc la ieșirea din Curtea de Apel București. FOTO: Ionuț Mureșan

Mihai Necolaiciuc – supranumit „țarul CFR” din cauza achizițiilor supraevaluate făcute pe vremea când era director – află pe data de 25 ianuarie 2023 dacă scapă sau nu de dosarul în care este vizat de peste 20 de ani. Problema pe care judecătorii o au de rezolvat este de când anume curge termenul de prescripție a faptelor.

Mihai Necolaiciuc este un fost director general al CFR ajuns celebru după ce, în anii 2000, a „dotat” compania cu tot felul de bunuri despre care anchetatorii au spus că erau scumpe, inutile și luate fără licitație: wc-uri ecologice la preț dublu, șuruburi, trandafiri, costume de scafandru. Mai mult, într-un dosar mai vechi Necolaiciuc a fost acuzat de procurori că ar fi vândut la fier vechi mii de vagoane și de locomotive.

Când a simțit că se „îngroașă gluma” – fiind vizat în mai multe dosare penale – fostul director CFR a fugit din țară în februarie 2005 și a fost prins în SUA, Florida, abia în 2009.

Țarul CFR, în galeria „fugarilor VIP”

Așa a intrat Necolaiciuc în galeria „fugarilor celebri”, alături de Nicolae Popa (FNI), Dinel Staicu (Banca Internațională a Religiilor), Omar Hayssam (răpirea jurnaliștilor români în Irak) sau Gregorian Bivolaru (MISA).

„Țarul CFR” a fost adus în țară în 2011, însă cu aplicarea „regulii specialității”, care prevede că nu poate fi anchetat sau judecat decât pentru faptele descrise în cererea de extrădare.

Necolaiciuc a ispășit o parte din condamnarea de 8 ani de închisoare pentru achizițiile supraevaluate pe care le-a făcut pe vremea când era în funcție și a fost liberat condiționat după numai 2 ani executați, în 2018.

Numai că fostul director general al CFR mai avea un dosar deschis de la Parchet, cel legat de achiziția a 1.016 bucăți toalete ecologice și elemente euro wc (din care 289 cu o singură cabină și 727 cu două cabine), în valoare totală de 1.702.593 USD (echivalent în lei 55.644.361.385 lei, respectiv 1.850.722 Euro).

La un simplu calcul, un asemenea WC ecologic a fost cumpărat de Necolaiciuc, în 2002-2003, cu 1.821 de euro.

Condamnat după 20 de ani de la comiterea faptelor

Acesta este dosarul în care Tribunalul București l-a condamnat din nou pe Mihai Necolaiciuc, pe data de 7 iunie 2022, de data asta la o pedeapsă de 9 ani și 6 luni pentru abuz în serviciu. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, unde va fi pronunțată decizia definitivă pe data de 25 ianuarie 2023.

În prezent, Mihai Necolaiciuc invocă decizia CCR din data de 26 mai 2022 pe tema prescripției.

Numai că, în cazul „Țarului CFR”, cursul prescripției a fost întrerupt pe perioada în care acesta s-a ascuns în SUA, a fost repatriat cu mențiunea că nu poate fi judecat pentru alte fapte decât cele din hotărârea de extrădare, iar abia în 2018 americanii și-au dat acordul pentru anchetarea lui în noul dosar.

Prescripția în cazul lui Necolaiciuc a făcut obiectul unor discuții înainte de decizia CCR.

Inițial, pe data de 25.06.2021, Tribunalul București a dispus încetarea procesului penal cu privire la fostul director general al CFR ca urmare a intervenției prescripției.

Ulterior, Curtea de Apel București a hotărât, pe data de 17.12.2021, să trimită cauza la rejudecare la Tribunalul București.

În al doilea ciclu procesual, instanța de fond l-a condamnat pe Necolaiciuc, pe data de 7 iunie 2022, la 9 ani și 6 luni de închisoare.

Cum se calculează prescripția în cazul lui Necolaiciuc

La proces, procurorii au explicat că, în cazul lui Necolaiciuc, nu se ia în calcul pentru stabilirea prescripţiei speciale perioada cuprinsă între data solicitării acordului în SUA pentru umrărirea penală a lui Necolaiciuc, adică 02.09.2013, şi data la care s-a luat la cunoştinţă de parchet a exprimării acordului, 26.11.2018, ceea ce înseamnă o perioadă de 5 ani, 2 luni şi 24 zile.

Iată ce a reține instanța de judecată:

  • „Curtea constată că în prezenta cauză nu s-a formulat o cerere de extrădare, ci Ministerul Justiției a solicitat, la data de 02.09.2013, autorităților americane acordul pentru urmărirea penală a inculpatului (Necolaiciuc Mihai – n.r.), care se afla deja pe teritoriul României, fiind extrădat anterior într-o altă cauză penală, în cursul anului 2011.
  • Lipsa acestui acord pentru urmărirea penală a inculpatului (Necolaiciuc Mihai – n.r.) în prezenta cauză, a reprezentat o împrejurare de neînlăturat care a împiedicat punerea în mișcare a acțiunii penale, determinând suspendarea prescripției răspunderii penale până la data de 26.11.2018, dată la care Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București a luat cunoștință de acordul autorităților americane.
  • Relativ la cererea de solicitare a consimțământului pentru urmărirea persoanei solicitate, deși, în esență, scopul acesteia este același ca și al cererii de extrădare, efectele acesteia sunt diferite. Astfel, transmiterea unei cereri de solicitare a consimțământului pentru urmărirea persoanei solicitate pentru alte fapte anterioare predării nu întrerupe cursul prescripției răspunderii penale, ci reprezintă o cauză de suspendare a acestuia.
  • De asemenea, în așteptarea pronunțării asupra cererii de către statul solicitat, organele de urmărire penală nu pot efectua acte de urmărire care să implice prezența inculpatului, aspect care constituie o împrejurare de neînlăturat ce împiedică continuarea procesului penal.
  • Prin urmare, având în vedere faptul că perioada de timp în care termenul de prescripție a răspunderii penale a fost suspendat nu se ia în calcul pentru stabilirea prescripției speciale (perioada cuprinsă între 02.09.2013 și 26.11.2018, respectiv 5 ani 2 luni și 24 zile), reținând doar această cauză, termenul de prescripție specială s-ar împlini la data de 12.09.2022”, se arată în documentul citat.

Ancheta este instrumentată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București (PTB). În trecut, Mihai Necolaiciuc a mai fost deferit justiției de către procurorii DNA și condamnat definitiv, tot pentru fapte comise în timpul în care a ocupat funcția de director general al CFR.

Necolaiciuc a lăsat CFR fără 2.300 de vagoane şi 1.059 locomotive

Potrivit procurorilor DNA, între 17 iulie 2000 şi 21 octombrie 2003, Necolaiciuc, ajutat de Mihail Gabriel Misir şi Viorica Olăeru, a traficat resursele financiare şi activele companiei în folosul unor societăţi comerciale private.

Toate produsele de care vorbesc anchetatorii au fost vândute în octombrie 2003 către trei firme, vânzare făcută cu condiţia ca marfa să fie achitată de către cumpărători la momentul revânzării de către aceştia.

În realitate, aceste bunuri nu au fost revândute şi astfel nu au fost achitate de către cumpărători. Mai mult, CFR a cumpărat în acea perioadă trandafiri în valoare de 50.000 lei, la preţuri supraevaluate.

„De asemenea, în perioada 2002 - 2004, inculpatul Necolaiciuc Mihai a scos nelegal din funcţiune şi a valorificat prin vânzare 2.300 de vagoane şi 1.059 locomotive necasate şi neevaluate, care au fost vândute către diverse firme la preţ de fier vechi. În acest mod patrimoniul companiei a fost prejudiciat cu suma de 17.659.042,4 de lei”, potrivit DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Deputatul mușcat de ploșnițe la vagonul de dormit: ”Sunt uzate moral și fizic”
Deputatul mușcat de ploșnițe la vagonul de dormit: ”Sunt uzate moral și fizic”
Deputatul Ovidiu Ganț de la FDGR (Forumul Democrat al Germanilor din România), care s-a plâns în septembrie 2023 că a fost mușcat de ploșnite într-un tren cu care călătorea de la...
Cine este mecanicul de locomotivă care a evitat o tragedie, după ce o autospecială ISU a forțat trecerea de cale ferată în Brașov FOTO/VIDEO
Cine este mecanicul de locomotivă care a evitat o tragedie, după ce o autospecială ISU a forțat trecerea de cale ferată în Brașov FOTO/VIDEO
Un mecanic de la Depoul Brașov-Secția Teiuș a fost felicitat de CFR, după ce a reușit să evite la limită o mașină de pompieri care a forțat trecerea de cale ferată. Șoferul...
#Mihai Necolaiciuc, #prescriptie, #abuz in serviciu, #achizitii publice, #CFR , #justitie