Cum a ajuns „Țarul CFR” să fie condamnat pentru fapte de acum două decenii. Mihai Necolaiciuc nu scapă de WC-urile supraevaluate MOTIVARE

Joi, 14 Iulie 2022, ora 21:30
9444 citiri
Cum a ajuns „Țarul CFR” să fie condamnat pentru fapte de acum două decenii. Mihai Necolaiciuc nu scapă de WC-urile supraevaluate MOTIVARE
Mihai Necolaiciuc, supranumit „Țarul CFR”, la Curtea de Apel București, joi, 14 iulie. FOTO: Ionuț Mureșan

Fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc – supranumit „Țarul CFR” din cauza achizițiilor supraevaluate din 2001-2003 – a primit o nouă condamnare pentru faptele de acum două decenii, deoarece cursul prescripției a fost întrerupt pe perioada în care acesta s-a ascuns în SUA, a fost repatriat cu mențiunea că nu poate fi judecat pentru alte fapte decât cele din hotărârea de extrădare, iar abia în 2018 americanii și-au dat acordul pentru anchetarea lui în noul dosar.

Așa s-a ales Mihai Necolaciuc cu un nou dosar în instanță pentru un contract de 780.000 de euro pentru achiziționarea unor toalete ecologice, precum și cu o nouă condamnare pe fond la 9 ani și 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, pronunțată pe 7 iunie 2022.

În motivarea deciziei de condamnare consultată de Ziare.com judecătorul fondului notează că i-a aplicat lui Mihai Necolaiciuc prevederile mai favorabile ale vechiului Cod penal, altfel pedeapsa ar fi fost mult mai mare.

„Astfel, inculpatul a mai fost condamnat anterior prin două sentințe penale definitive, la o pedeapsă de 8 ani închisoare, una de 6 ani închisoare și alta de 4 ani și 6 luni închisoare, infracțiunile pentru care au fost aplicate aceste pedepse fiind concurente cu infracțiunea dedusă judecății. Doar ținând cont de aceste pedepse (fără a lua în calcul pedeapsa aplicată prin prezenta), ar rezulta, potrivit Codului penal intrat în vigoare la 01.02.2014, o pedeapsă de minim 11 ani și 6 luni închisoare (8 ani pedeapsa cea mai grea și 3 ani și 6 luni sporul fix și obligatoriu la care s-ar adăuga o treime din pedeapsa ce s-ar aplica în cazul acesta). Potrivit Codului penal din 1969 însă, instanța urmează să aplice o pedeapsă rezultantă de 9 ani și 6 luni închisoare, care este mult mai mică decât cea care s-ar stabili potrivit Codului penal”, se arată în documentul citat.

Acum, cauza a ajuns pe rolul Curții de Apel București, care a și suspendat procesul, joi, 14 iulie, până la soluționarea de către Înalta Curte a chestiunii de drept cu privire la decizia CCR din 26 mai.

Procesul lui Necolaiciuc, suspendat din oficiu

Reamintim că instanța de control constituțional a decis că România nu a avut legislație care să întrerupă cursul prescripției între data de 26 aprilie 2018 când CCR a pronunțat prima decizie de neconstituționalitate a prevederilor art 155 și 26 mai 2022, când a constatat că Legiuitorul nu a făcut nimic pentru a pune în acord normele de drept cu decizia instanței de control constituțional.

La termenul de joi, judecătorii Bogdan Florin Voinescu (președinte de complet) și Alina Petronela Moșneagu au ridicat din oficiu problema suspendării procesului „țarului CFR”, cel puțin până pe data de 24 octombrie, când Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la ICCJ va lua în discuție cum anume se aplică hotărârea CCR pe tema prescripției.

„În baza art. 476 alin. 4 C.proc.pen. suspendă judecarea cauzei până la soluţionarea sesizării ce face obiectul dosarului nr. 1341/1/2022 aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Definitivă. Pronunţată conform art. 407 alin. 1 C.proc.pen. prin punerea copiei minutei la dispoziţia părţilor şi procurorului prin mijlocirea grefei instanţei azi, 14.07.2022”, se arată în minuta CAB.

Necolaiciuc nu scapă nici după 20 de ani de veceurile luate în 2003

„Țarul CFR” a ispășit o parte din condamnarea de 8 ani de închisoare pentru achizițiile supraevaluate pe care le-a făcut pe vremea când era în funcție și a fost liberat condiționat după numai 2 ani executați, în 2018.

Pe data de 7 iunie 2022, Tribunalul București l-a condamnat din nou pe Mihai Necolaiciuc, de data asta la o pedeapsă de 9 ani și 6 luni pentru achiziția frauduloasă a unor toalete ecologice pentru CFR între anii 2002-2003.

Ziare.com prezintă extrase din motivarea instanței, din care rezultă atât premisele pe care s-au bazat acuzațiile, cât și resorturile juridice pentru care Necolaiciuc a putut și condamnat după două decenii.

„Prin actul de sesizare a instanţei, cu privire la inculpatul (n.r. - Necolaiciuc Mihai), s-a reţinut următoarea situaţie de fapt: în calitate de director general al CNCF CFR S.A., în cadrul aceleiași rezoluții infracționale, cu încălcarea prevederilor legale din domeniul achizițiilor publice (…) a semnat contractele de vânzare cumpărare nr. 310178/17.07.2001, nr. 1/2663/19.06.2002 și (…).06.2002 prin care CNCF CFR S.A. a achiziționat de la S.C. (…) & FLORID SHOP S.R.L un număr de 472 toalete ecologice, prin aceste fapte creând un prejudiciu în dauna CNCF „CFR” S.A. în valoare de 788.620 euro, fapte ce constituie infracțiunea de abuz în serviciu, în formă continuată, cu două acte materiale (un act comis în data de 17.07.2001 și unul comis în data de 19.06.2002)”, se arată în actele de la dosar.

Potrivit procurorilor, termenul de prescripție specială s-ar fi împlinit la data de 19.06.2017.

Anchetatorii citează motivarea Curții de Apel București prin care magistrații au trimis spre rejudecare cauza lui Necolaiciuc privind achiziția veceurilor, după ce Tribunalul București a dispus încetarea procesului penal ca urmare a împlinirii termenului de prescripție.

S-a reținut de instanța ierarhic superioară că, în cazul lui Necolaiciuc, cursul termenului prescripției este suspendat pe timpul cât o dispoziție legală sau o împrejurare de neprevăzut ori de neînlăturat împiedică punerea în mișcare a acțiunii penale sau continuarea procesului penal. Prescripția își reia cursul din ziua în care a încetat cauza de suspendare.

„Curtea a constatat că în prezenta cauză nu s-a formulat o cerere de extrădare, ci Ministerul Justiției a solicitat, la data de 02.09.2013, autorităților americane acordul pentru urmărirea penală a inculpatului (n.r. - Necolaiciuc Mihai), care se afla deja pe teritoriul României, fiind extrădat anterior într-o altă cauză penală, în cursul anului 2011.Lipsa acestui acord pentru urmărirea penală a inculpatului (n.r. - Necolaiciuc Mihai) în prezenta cauză a reprezentat o împrejurare de neînlăturat care a împiedicat punerea în mișcare a acțiunii penale, determinând suspendarea prescripției răspunderii penale până la data de 26.11.2018, dată la care Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București a luat cunoștință de acordul autorităților americane. Relativ la cererea de solicitare a consimțământului pentru urmărirea persoanei solicitate, deși, în esență, scopul acesteia este același ca și al cererii de extrădare, efectele acesteia sunt diferite. Astfel, transmiterea unei cereri de solicitare a consimțământului pentru urmărirea persoanei solicitate pentru alte fapte anterioare predării nu întrerupe cursul prescripției răspunderii penale, ci reprezintă o cauză de suspendare a acestuia”, se arată în documentul citat.

Acuzațiile procurorilor pentru Mihai Necolaiciuc

În acest dosar al lui Mihai Necolaiciuc este vorba despre achiziția a 1.016 bucăți toalete ecologice și elemente euro wc (din care 289 cu o singură cabină și 727 cu două cabine), în valoare totală (incluzând TVA) de 1.702.593 USD (echivalent în lei 55.644.361.385 lei, respectiv 1.850.722 Euro).

La un simplu calcul, un asemenea WC ecologic a fost cumpărat de Necolaiciuc în 2002-2003 cu 1.821 de euro.

Deși facturile emise de furnizor sunt în sumă de 2.953.984,23 lei, în realitate plățile efectuate (prin compensare și ordin de plată) se ridică la suma de 5.230.217,9038 lei întrucât CNCF „CFR” SA a început plata în baza contractelor, fără a fi comandate și livrate bunurile respective.

„Bunurile achiziționate şi livrate, deși nu au fost solicitate de beneficiarii finali ai acestora (Sucursalele/Regionalele CFR), au fost transferate către aceștia pe bază de avize de însoțire a mărfii (avize de însoțire a mărfii emise de Baza de Aprovizionare care însă nu deținea un spațiu corespunzător pentru depozitarea acestora, astfel că, după recepția acestora, bunurile erau trimise imediat către regionale/sucursale) în fapt, ulterior primirii, ele nefiind vreodată utilizate. Astfel, la finele anului 2007, mare parte din toaletele achiziționate încă se mai aflau ambalate pe elemente componente, nu erau puse în funcțiune și nici nu se putea proceda la utilizarea lor curentă, nefiind create condițiile necesare utilizării acestora (contracte de prestări servicii pentru vidanjarea acestor, achiziții de materiale dezinfectante şi de întreținere etc., conform specificațiilor produselor achiziționate detaliate chiar de către furnizor)”, rețin procurorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Hannah Gutierrez, armuriera de la filmările pentru westernul "Rust", a fost condamnată luni la un an şi jumătate de închisoare pentru moartea cineastei Halyna Hutchins, care a fost...
Zelenski, după atacul asupra Israelului: ”Noi cunoaştem foarte bine oroarea atacurilor similare ale Rusiei, cu aceleaşi drone Shahed”
Zelenski, după atacul asupra Israelului: ”Noi cunoaştem foarte bine oroarea atacurilor similare ale Rusiei, cu aceleaşi drone Shahed”
Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a condamnat atacul Iranului asupra Israelului, arătând că ţara sa înţelege "oroarea" dronelor iraniene, folosite şi de Rusia în invazia din Ucraina....
#Mihai Necolaiciuc, #prescriptie, #extradare SUA, #CCR, #motivare, #condamnare, #CFR, #achizitii inutile , #justitie