Fostul deputat AUR Mihai Lasca, „scos din pepeni” după audierea primului martor: „E un dosar fabricat!” - REPORTAJ

Miercuri, 08 Iunie 2022, ora 03:20
6573 citiri
Fostul deputat AUR Mihai Lasca, „scos din pepeni” după audierea primului martor: „E un dosar fabricat!” - REPORTAJ
„Patriotul” Mihai Lasca este acuzat că lua bani de la migranți pentru a-i trece ilegal granița în Ungaria. FOTO: Ionuț Mureșan

Deputatul independent Mihai Lasca – exclus din AUR după ce a „omis” să vorbească despre problemele lui cu legea – a confundat marți, 7 iunie, Secția penală cu Parlamentul și a exclamat că dosarul lui de trafic de migranți e unul fabricat de procurorii DIICOT, dar a fost pus la punct de președinta completului de judecată.

Întâi de toate, trebuie spus că DIICOT l-a trimis în judecată pe Mihai Lasca în 2016, când acesta era un anonim, pentru constituire de grup infracțional organizat. Alți 13 inculpați erau judecați de atunci alături de Mihai Lasca pe rolul Tribunalului Bihor, asta până ce Lasca s-a înscris în AUR și a ajuns deputat. Conform legii, doar Înalta Curte în judecă pe parlamentari, așa că partea care îl privește pe Mihai Lasca se judecă la ICCJ.

Acuzațiile se referă la trecerea frauduloasă a frontierei în Ungaria a unor persoane de origine asiatică sau africană, iar Mihai Lasca a „picat pe interceptări” în timp ce îi numea pe migranți „oi” sau „mielușei negri”.

Ședința de marți a Secției penale a început de la ora 9.00, iar procesul lui Mihai Lască a fost strigat abia la ora 13.00. Înăuntru – sala plină, în afară – un meșter „alinta” o tablă cu un polizor unghiular.

Așa a început audierea unui martor venit de la Oradea, care a făcut pe drum 14 ore cu trenul și care n-avea chef de vorbă. Este primul martor audiat de ICCJ în acest dosar, deoarece ați trei au fost de negăsit pentru termenul de marți.

Președinta completului, judecătoarea Valerica Voica, i-a pus în vedere martorului să vorbească rar, pentru ca grefiera să poată consemna în timp real exact ceea ce spune.

Cum a decurs audierea unui martor ardelean

Ardelean fiind, martorul vorbea îndeajuns de rar, dar tot ce spunea amintea de personajul Marius Chicoș Rostogan, „pedagogul de școală nouă” al lui Caragiale. În plus de asta, martorul părea că aude doar partea din întrebare la care voia să răspundă.

Judecător: Să ne spuneți dacă în 2012 ați purtat discuții cu Lasca Mihai sau cu Murvai Floricel despre migranți.

Martor: Murvai m-o întrebat dacă îl știu pe unu’ din comuna mea, care să facă ceva, să ducă niște persoane peste graniță. Eu i-am zîs că îl știu. M-o luat (n.r. – Floricel Murvai) cu mașina și ne-am dus la el.

Judecător: Cum o cheamă pe persoana la care l-ați dus pe Murvai?

Martor: Florin. E de la mine din comună. Mi-o zis să merem la baru’ ăla din comună. I-am zis bine, merem acolo.

Judecător: Cumva Borman?

Martor: Da, Borman.

Judecător: Și nu ați asistat la discuțiile dintre ei doi?

Martor: Nu.

Judecător: Dar de ce v-a căutat Murvai pe tocmai pe dvs.?

Martor: Că el îl știam și pe Murvai, era de la mine din sat.

Judecător: Dar la întoarcere nu v-a spus? A rezolvat, nu a rezolvat?

Martor: La întoarcere nu mi-o mai zis nimic, nici că a rezolvat, nici că nu a rezolvat. Că el cu mine nu prea vorbește, e mai elegant, așa.

Procuror: A spus Murvai dacă voia să ducă persoane în Ungaria cu ajutorul lui Borman? Știați cu ce se ocupau?

Martor: Eu eram prieten cu ei, meream cu ei la bar. Dar nu știu cu ce se ocupau.

Avocat: Dacă în anul de referință 2012 îl cunoșteați pe Mihai Lasca și dacă îl recunoașteți acum în sală.

Martor (ridică din umeri): Nu, nu îl cunoșteam. Și nici Murvai nu mi-o spus despre el.

Avocat: Dar la urmărirea penală a spus că îl cunoștea! Să îl întrebați dacă i-a spus Murvai pe drum că nu a rezolvat cu Borman și că urmează să rezolve cu alți băieți.

Martor: Dacă așa am zîs, e posibil. Cred că mi-o fi spus…

Judecător: Dar ce ați spus la urmărirea penală este real?

Martor (repetă): Mi-o fi spus…El era mai elegant, avea mașină, noi eram mai săraci. El nu vorbea cu noi.

Avocat: Dar se ocupa Murvai cu trecerea unor persoane la frontieră? Erați prieten de 10 ani cu el!

Martor: Eram prietin, dar nu prea vorbeam…

Mihai Lască (intervine neîntrebat): Doamna președintă! Acești oameni sunt chemați după 10 ani să dea declarații!

Judecător: Este înregistrată o cauză pe rolul acestei instanțe și trebuie să îi dăm curs! Deocamdată, dumneavoastră sunteți inculpat!

Mihai Lasca: Procurorul ăsta l-a fabricat! E un dosar fabricat!

Cum se apără Mihai Lasca și când va vorbi în fața instanței

Mihai Lasca a fost trimis în judecată în 2016 de DIICOT Oradea alături de alți 13 inculpați, pentru constituire de grup infracțional organizat și alte 5 infracțiuni din sfera falsificării de instrumente de plată electronice.

Din comunicatul DIICOT am putea înțelege că și Mihai Lasca s-a implicat în complexa activitate de skimming a grupării care acționa peste hotare.

Skimming-ul presupune un anumit nivel de cunoștințe tehnice în așa fel încât să le permită membrilor să construiască dispozitive similare cu cele ale ATM-urilor, să le amplaseze pe bancomate în așa fel încât să nu atragă atenția nimănui, apoi să fure datele bancare ale clienților și să le „cloneze” pe carduri noi.

Dar nu acesta era rolul lui Mihai Lasca în cadrul grupării, ci acela de cărăuș de migranți.

„În esență, rechizitoriul reține că Lasca Mihai, în perioada august-septembrie 2012, în vederea obținerii de câștiguri materiale, alături de alți doi inculpați din grupul infracțional organizat, s-a implicat în identificarea unor persoane de origine africană sau asiatică pentru a le trece fraudulos granița în Ungaria, către Occident”, a declarat masgistratul-asistent de la ICCJ când a trecut în revistă acuzațiile ce-l privesc pe Mihai Lasca.

La rândul lui, Mihai Lasca a declarat: „Mă consider și sunt total nevinovat și foarte curând vom dovedi acest lucru”.

Întrebat dacă vrea să dea declarații în fața instanței cu privire al acuzațiile care i se aduc, Lasca a spus că dorește să vorbească doar după ce vor fi audiați toți martorii din dosar.

Instanța de judecată a admis proba cu testimonială, așa că la termenele următoare vor fi chemați la Înalta Curte martori care vor fi întrebați la ce se referea Mihai Lasca atunci când vorbea despre „mielușei” și „oi”. În dosarul lui Lasca va fi adus pentru audieri și Ioan Gheorghe Bejușcă, despre care procurorii rețin că era liderul grupării.

Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
ÎCCJ va judeca, marţi, 23 aprilie, conflictul între instanţe privind competenţa de soluţionare a cererii DNA de redeschidere a urmăririi penale în legătură cu modul în care...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Mihai Lasca, #deputat aur, #grup infractional organizat, #migranti, #DIICOT, #ICCJ , #justitie