Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu, s-a măritat la 14 ani cu un profesor mult mai în vârstă. Ea i-a fost prezentată poetului chiar de soțul ei

Joi, 20 Aprilie 2023, ora 08:28
27053 citiri
Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu, s-a măritat la 14 ani cu un profesor mult mai în vârstă. Ea i-a fost prezentată poetului chiar de soțul ei
Veronica Micle

Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu, s-a născut în urmă cu 173 de ani, pe 22 aprilie 1850.

Numele Veronicăi Micle la naștere a fost Ana Câmpan. Ea provenea dintr-o familie cunoscută în Năsăud: bunicul austriac fusese subchirurg de regiment habsburgic de grăniceri, iar bunica moasă districtuală.

Ana Câmpan și mama ei (care preluase și ea meseria de moașă) au plecat de la Năsăud la Iași după decesul lui Ilie Câmpan, tatăl Anei, și a lui Radu, fratele acesteia.

Ana Câmpan își ia numele Veronica în școala primară, iar în 1963 absolvă Școala Centrală de fete, având calificativul Eminent. Cu ocazia examenului de absolvire, ea îi atrage atenția profesorului Ștefan Micle.

La insistențele mamei, Veronica se căsătorește în 1864 cu Ștefan Micle: avea doar 14 ani, iar profesorul universitar avea 47 de ani. Peste doi ani se naște prima fată a cuplului, Valeria, iar în 1968 vine pe lume și Virgina.

Ștefan Micle, devenit mai târziu rector universitar, s-a ocupat de educația Veronicăi - poreclită Bălăuca la acea vreme - ea lua lecții de canto, de franceză și de pian.

Veronica Micle și Mihai Eminescu s-au cunoscut în 1872 la Viena

În 1872, cuplul merge la Viena, unde Ștefan Micle avea întâlniri în mediul universitar, ocazie cu care Veronicăi îi este prezentat studentul Mihai Eminescu (amândoi aveau în jur 22 de ani la acea vreme). Ștefan Micle se întoarce în țară, iar Veronica rămâne la Viena pentru a se trata de pzoriazis. Eminescu îi devine partener de plimbări îndelungi prin parcuri și muzee și confident.

Criticul literar Costin Tuchilă descrie întâlnirea dintre cei doi: "Îl cunoscuse la Viena, în 1872, unde plecase pentru a-și trata o eczemă. Tânăra doamnă blondă, cu părul foarte lung, ușor ciufulit, ridicat într-un coc aproape ireal, din care scăpau cu blândețe două șuvițe transparente, atrăgea atenția mediat. Naturalețea ei dovedea inteligență, știa să fie spirituală cu grație. La Viena, Eminescu o conduce prin parcuri și muzee, pe bulevarde, în împrejurimi".

Peste doi ani, în 1874, Eminescu era numit director al Bibliotecii Centrale din Iași. El participă la ședințele societății Junimea și la întrunirile literare din saloanele poetelor Veronica Micle și Matilda Cugler-Poni și va locui în acest oraș până în 1877. În acest timp, decurge relația tumultoasă cu Veronica, iar lirica eminesciană a anilor 1874 - 1877 este numită de unii istorici literari perioada veroniană.

Venit la București, Mihai Eminescu continuă să țină legătura cu Veronica Micle prin intermediul scrisorilor. Ștefan Micle moare pe 4 august 1879, iar Veronica vine în București și petrece "o lună de miere" alături de Mihai Eminescu. Apoi, poetul merge la Iași și apare ideea căsătoriei, care nu s-a concretizat niciodată, poetul invocând că este prea sărac: el spune că unirea lor oficială poate avea loc numai după ce este cât de cât asigurat.

Eminescu și poeta minoră au reluat legătura și în 1882, iar Momoțelul, cum era alintat Mihai de Veronica, a mai locuit în Iași din 1884 și până în 1886, când a petrecut din nou timp în compania iubitei sale, însă era tot mai măcinat de boală și dezordonat.

După o perioadă petrecută la Mănăstirea Neamț și la Botoșani, sub îngrijirea surorii Harieta, la 6 aprilie 1888, Eminescu îi scrie Veronicăi Micle și îl roagă să o viziteze, iar aceasta vine în fugă. Cei doi decid să se mute la București, unde Veronica se stabilise.

În 1889, Eminescu moare la Sanatoriul Caritatea, pe 15 iunie. În luna august a aceluiași an, Veronica Micle își ia viața la Mănăstirea Văratec.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Mihai Eminescu, #veronica micle, #stefan micle, #iubirile lui eminescu , #stiri cultura