Una dintre puținele fotografii cu Mihai Eminescu, vândută cu 6.000 de euro. Cum arată poetul nepereche în ultima poză care i-a fost făcută

Miercuri, 20 Iulie 2022, ora 08:37
9351 citiri
Una dintre puținele fotografii cu Mihai Eminescu, vândută cu 6.000 de euro. Cum arată poetul nepereche în ultima poză care i-a fost făcută
Ultima fotografie cunoscută a poetului Mihai Eminescu a fost vândută cu 6000 de euro

Ultima fotografie cunoscută a poetului Mihai Eminescu, realizată după clişeul lui Jean Bielig, Galaţi, 1887-1888, piesă extrem de rară, de colecţie, a fost vândută marţi seară, în cadrul Licitaţiei de Carte, inclusiv o Colecţie de Fotografie, organizate de Artmark, la preţul de 6.000 de euro.

Lotul a avut un preţ de pornire de 800 de euro.

Până la această dată sunt cunoscute şi certificate doar patru fotografii ale poetului Mihai Eminescu. Acestea sunt: cea din tinereţe, făcută la 20 de ani, la Praga, în 1869, de fotograful Jan Tomás; cea extrasă din tabloul Societăţii “Junimea”, datând din 1878 fiind realizată de Franz Duschek la Bucureşti, în studioul său; cea de a treia, realizată de Nestor Heck în studioul de la Iaşi în 1884; şi ultima, cea realizată de fotograful Jean Bielig la Botoşani, în 1887, cu Eminescu în vârstă 37 de ani.

Ultima fotografie cunoscută a poetului Mihai Eminescu FOTO news.ro

Cel mai bun preţ a fost înregistrat de Uric (hrisov de împroprietărire), emis de Alexandru cel Bun, voievodul Moldovei, în al doisprezecelea an al domniei sale, Suceava, 19 februarie 6920 (1412), piesă muzeală de colecţie, care a fost adjudecat la 31.000 de euro.

Uricul s-a aflat dintotdeauna în proprietate privată, aparţinând actualmente unui colecţionar din Iaşi, ce l-a dobândit prin succesiune notarială, conform certificatului de moştenitor notarizat. Anterior acestuia, începând cu 1970, documentul s-a aflat în colecţia profesorului ieşean I.A., colecţionar de carte, unul dintre iniţiatorii Muzeului de Literatură din Iaşi, precum şi iniţiator al altor muzee şi case memoriale din Iaşi.

De asemenea, "Îndreptarea legii", cel mai important codice de legi apărut în Ţările Române în Evul Mediu, Târgovişte, 1652, exemplar foarte rar, a fost vândut în final la 9.500 de euro. Lotul a avut un preţ de pornire de 2.500 de euro.

"Mihai Eminescu - Opere complecte", ediţia A.C. Cuza, Iaşi, 1914, ediţie interzisă în 1948, şi-a găsit proprietar la 2.750 de euro. Cartea a avut un preţ de pornire de 50 de euro.

"Noaptea de sânziene", de Mircea Eliade, ediţie princeps în limba română, două volume, Paris, 1971, a fost adjudecată la 1.600 de euro.

Fotografia "Visează. Îndrăzneşte. Înfăptuieşte. Fii." de Alexandru Găvan a fost adjudecată la 700 de euro.

Fotografia a fost realizată la 6400 de metri altitudine pe muntele Gashebrum 2 - 8035m, ilustrând vârful himalayan Gasherbrum 1 - 8068m pe care Alex Găvan l-a escaladat în premieră românească în 2007.

Instantaneul a fost surprins cu Leica CM, film Fuji Provia.

Performer de top al României în alpinismul de altitudine extremă, Alex Găvan a escaladat şapte vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya prin mijloace corecte, fără oxigen suplimentar şi fără porteri de altitudine. De două ori sportivul anului şi de două ori nominalizat pentru aceeaşi distincţie de către Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă, Medalia de Aur pentru Merit Sportiv (Spania).

În aceeaşi sesiune, o fotografie ilustrându-l pe George Topîrceanu, la Brăila, martie 19[2]1, cu semnătura olografă a poetului, piesă rară, de colecţie, a fost vândută la 500 de euro.

În Paris, în Piaţa Furstenberg, în anul 1977, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil Cioran, au fost fotografiaţi de Louis Monier în timp ce discutau relaxaţi. Mircea Eliade este convins de editorul lui să vină la Paris pentru a realiza o sesiune foto, cu care să-şi promoveze noul volum. Ajuns în capitala Franţei, acesta se întâlneşte cu Louis Monier şi aşa apare şi ideea să fie făcută o poză cu cei trei scriitori. Zona unde a fost realizată fotografia nu este una vizitată de turişti. Cei mai mulţi care aleg să exploreze această regiune sunt cunoscători ai picturii, care vin în mod special pentru a vedea muzeul Eugène Delacroix. Fotografia lui Louis Monier a fost adjudecată la 450 de euro.

Portretul lui Ilie Năstase, fotografiat în 2013 de Alexandru Gâlmeanu, a fost vândut la 250 de euro.

Fotograf, artist vizual şi director de imagine, Alex Gâlmeanu este specializat în fotografie editorială, publicitară, de modă sau experimentală.

Au mai fost adjudecate loturi formate din fotografii cu Nichita Stănescu, Tudor Arghezi, Geo Bogza, Cezar Petrescu, Constantin Piliuţă, Marin Preda, Nicolae Ceauşescu, John Lennon, astronautul american Richard F. Gordon Jr.

Artmark scoate la licitație sculptura "Hidra", opera care a stârnit controverse când a fost amplasată la Iași
Artmark scoate la licitație sculptura "Hidra", opera care a stârnit controverse când a fost amplasată la Iași
Sculptura "Hidra" realizată de Costin Ioniţă se va afla în prima Licitaţie de sculptură de anul acesta, care va avea loc joi, de la ora 19,00, atât la sediul Galeriilor Artmark, cât şi...
Imagini cu atacul de la Moscova, filmate de atacatori, au fost difuzate de agenția de ştiri afiliată ISIS - VIDEO
Imagini cu atacul de la Moscova, filmate de atacatori, au fost difuzate de agenția de ştiri afiliată ISIS - VIDEO
Agenţia de ştiri afiliată ISIS Amaq a publicat fotografia celor patru atacatori și o filmare explicită care pretinde că înfăţişează atacul de la vineri de la o sală de concerte din...
#Mihai Eminescu, #fotografie, #licitatie, #vanzare , #stiri cultura
Comentarii