Primarul Iașului Mihai Chirica a fost trimis în judecată pentru ilegalități imobiliare

Joi, 14 Iulie 2022, ora 14:54
3131 citiri
Primarul Iașului Mihai Chirica a fost trimis în judecată pentru ilegalități imobiliare
Primarul Iașiului Mihai Chirica mai este implicat într-un dosar FOTO Facebook Mihai Chirica

Primarul Iaşului Mihai Chirica, un fost viceprimar, precum şi mai mulți angajaţi ai primăriei au fost trimişi în judecată joi, 14 iulie, de DNA Iaşi într-un dosar privind ilegalităţi în domeniul imobiliar.

Conform unui comunicat transmis joi de DNA, Chirica este acuzat de complicitate la fals intelectual şi complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit şi fals intelectual în formă continuată (două acte materiale).

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Gabriel Vasile Harabagiu, la data faptelor viceprimar al municipiului Iaşi, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual şi abuz în serviciu, Anca-Nora Brânduşescu, arhitect şef al municipiului şi şefă a Direcţiei de Arhitectură şi Urbanism, acuzată de fals intelectual şi abuz în serviciu, Mariana Popa, registrator în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, pentru abuz în serviciu, şi SC Flux SRL şi administratorul societăţii, fiecare pentru infracţiunile de complicitate la fals intelectual şi complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu.

Anchetatorii arată că acuzaţiile au legătură cu nereguli în domeniul imobiliar.

"În exercitarea atribuţiilor de înlocuitor al primarului, inculpatul Harabagiu Gabriel Vasile, la acea dată viceprimar al municipiului Iaşi, beneficiind de ajutorul primarului Chirica Mihai, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii şi prin atestarea unor împrejurări contrare realităţii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iaşi. Concret, blocul ar fi fost construit şi intabulat ilegal de către SC Flux SRL, cu mai multe niveluri faţă de cele prevăzute în autorizaţie, iar suprafaţa imobilului este mai mare decât cea din autorizaţie fiind încălcat planul urbanistic zonal. La emiterea documentelor în condiţii de nelegalitate ar fi participat şi inculpata Brânduşescu Anca-Nora, la acea vreme arhitect şef al municipiului Iaşi", arată DNA.

Potrivit sursei citate, intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi efectuat în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcţiei, datat 10.10.2018, emis de municipiul Iaşi.

"Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existenţa, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcţiei, a 3 (trei) variante diferite din punct de vedere al conţinutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având acelaşi număr de înregistrare şi aceeaşi dată. Pe baza certificatului emis de primărie, inculpata Popa Mariana, în calitate de registrator în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, ar fi admis cererea de intabulare (la data de 27 decembrie 2018) cunoscând că documentele care o însoţeau nu reflectă situaţia reală a imobilului şi că, în mod legal, această cerere ar fi trebuit respinsă, aşa cum aceeaşi inculpată o făcuse de altfel făcut-o anterior (la data de 23 octombrie 2018). Emiterea certificatului de atestare a creat, pentru societatea beneficiară SC Flux SRL, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară şi de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil, cu obţinerea de foloase necuvenite", spun procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iaşi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de influenţă după ce a fost prins când primea 20.000 de euro de la o rudă a unei persoane trimise în judecată, în schimbul promisiunii că poate...
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Tribunalul Vaslui a decis luni, 15 aprilie, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui....
#mihai chirica, #dosar chirica, #primarul iasiului, #DNA , #Stiri Mihai Chirica