Cum se apără Mihai Chirica, aflat sub control judiciar într-un dosar de fals intelectual. "Este o perioadă dificilă, nu pot nega asta”

Marti, 08 Februarie 2022, ora 12:15
1785 citiri
Cum se apără Mihai Chirica, aflat sub control judiciar într-un dosar de fals intelectual. "Este o perioadă dificilă, nu pot nega asta”
Mihai Chirica, primarul municipiului Iași FOTO Facebook/ Mihai Chirica

Primarul Mihai Chirica, pus sub control judiciar de procurorii DNA, a declarat marți, 8 februarie, că are încredere în actul de justiţie, efectuat cu celeritate şi fără patimă politică, dar care respectă prezumţia de nevinovăţie.

"Am încredere în actul de justiţie din România, efectuat cu celeritate şi fără patimă politică, care respectă prezumţia de nevinovăţie şi separaţia puterilor în stat. Este o perioadă dificilă, nu pot nega asta, dar care va fi depăşită, cu onoare şi corectitudine", a scris marţi pe Facebook, Mihai Chirica.

El susţine că ultimele zile nu au fost uşoare şi că s-a trezit pus într-o situaţie dificilă, atât personal, cât şi prin prisma îndatoririlor atribuite de ieşeni.

Totodată, Mihai Chirica afirmă că în ultimii ani a semnat zeci de mii de documente, sugerând că ar fi putut greşi, pentru că de fiecare dată se bazează pe expertiza şi legalitatea opiniilor subordonaţilor săi din primărie.

"Ca primar, eşti pus în situaţia de a semna zeci de mii de documente, pe parcursul anilor. Calitatea de demnitar public îţi cere să emiţi în termene legale miile de documente emise de autoritatea publică pe care o reprezinţi, bazându-te pe expertiza, veridicitatea şi legalitatea opiniilor şi formulărilor angajaţilor din instituţia publică pe care o conduci, aşa cum le impune fiecăruia fişa postului, pentru fiecare din cei peste 750 de angajaţi din Primăria Municipiului Iaşi. Expresia „semnezi ca primarul" a căpătat notorietate în spaţiul public tocmai din cauza volumului mare de documente care trebuie semnate, ca autoritate publică, în baza semnăturilor prealabile de legalitate şi corectitudine din partea reprezentaţilor departamentelor de resort pe fiecare speţă. În fiecare zi din cei 7 ani de mandat, am semnat peste 200 de documente zilnic", a explicat Mihai Chirica.

El a mai scris că este consecvent principiilor sale asumate deschis referitoare la respectarea Legii, la respectul faţă de Justiţie şi la dragostea faţă de Iaşi şi de valorile sale.

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost pus vineri sub control judiciar, pentru 60 de zile, de procurorii DNA pentru fals intelectual în formă continuată şi instigare la uzurparea funcţiei. Chirica şi fostul viceprimar, Gabriel Harabagiu, sunt suspectaţi că au semnat documente, cu încălcarea legii, legate de atestarea construirii şi extinderea unui bloc din Iaşi. Pe timpul controlului judiciar, Chirica nu poate desfăşura activitatea de primar.

Orașul unde vrea să candideze Diana Șoșoacă. ”Faţă de toate infracţiunile pe care primarul le face, mă gândesc foarte serios”
Orașul unde vrea să candideze Diana Șoșoacă. ”Faţă de toate infracţiunile pe care primarul le face, mă gândesc foarte serios”
Senatoarea Diana Şoşoacă a anunţat miercuri, 27 martie, că se gândeşte foarte serios să candideze la Primăria Iaşi, ea acuzându-l pe edilul Mihai Chirica de ”înaltă trădare”,...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#mihai chirica, #MIhai Chirica Iasi, #primar Iasi , #Stiri Mihai Chirica