Vice PNL, despre finalistii prezidentialelor, o posibila dreapta unita si Mircea Diaconu Interviu

Luni, 14 Aprilie 2014, ora 07:48
7720 citiri
Vice PNL, despre finalistii prezidentialelor, o posibila dreapta unita si Mircea Diaconu Interviu
Foto: Ziare.com

Deputatul PNL Mihai Voicu este de parere ca ierarhia din primul tur al alegerilor prezidentiale este sigura si ca in turul 2 vor ajunge liderul social-democrat Victor Ponta si cel liberal, Crin Antonescu.

Mihai Voicu, vicepresedinte executiv al PNL cu atributii in domeniul comunicarii, spune, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca nu exclude o posibila dreapta unita la alegerile prezidentiale.

De asemenea, fostul purtator de cuvant al PNL vorbeste despre motiunea de cenzura pregatita de parlamentarii liberali, despre excluderea lui Radu Stroe si despre unda verde pentru candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare.

Va putea fi depusa motiunea de cenzura impotriva Guvernului, marti, veti reusi sa strangeti semnaturile necesare?

Strict teoretic, PNL are mai putin 4, ca sa fiu mai precis, numar de semnaturi necesare. Dupa cate stiu eu, nu va fi absolut nicio problema pentru indeplinirea numarului de semnaturi prevazute de Constitutie. Realmente nu va fi nicio problema. Sunt mai multi parlamentari din Opozitie care si-au afirmat disponibilitatea de a semna o motiune de cenzura, orice motiune de cenzura.

Primul pas este numarul de semnaturi, voturile pentru motiune reprezinta cu totul altceva, dar nu se pune problema, e departe de a fi la limita, nici vorba. Exista un numar consistent de parlamentari din Opozitie, peste numarul necesar de semnaturi.

Liberali putini, dar Antonescu e optimist: Sigur mai strangem 4 semnaturi

Cand spuneti Opozitie, ne gandim in primul rand la PDL si PMP?

La toate grupurile politice care nu fac parte din arcul guvernamental, inclusiv PP-DD, daca vreti, de ce nu? Exista probabil si la ei disponibilitatea de a semna sau de a sustine o motiune de cenzura.

PMP se aliaza cu PNL: Sustinem orice motiune de cenzura impotriva Guvernului

Subiectul economic pe care noi depunem aceasta motiune de cenzura este un subiect extrem de important pentru noi si consideram ca acest angajament trebuie respectat. Motiunea de cenzura are si un obiectiv constitutional, dar reprezinta si un mijloc politic al Opozitiei de a-si exprima apasat un punct de vedere pe un subiect sau pe mai multe.

Or, subiectul reducerii CAS si al scutirii de impozit al profitului reinvestit sunt doua subiecte economice la care noi tinem foarte mult si inclusiv depunerea acestei motiuni arata determinarea pe acest subiect din partea PNL.

Referitor la excluderea dl Radu Stroe din PNL, au fost cativa colegi care au votat impotriva. Puteti sa ne spuneti cine sau de ce a votat impotriva?

Cine cu siguranta nu va pot spune, pentru ca a fost vot secret. De ce este optiunea fiecaruia, nu se pune problema nici macar de a ne preocupa sa aflam cine a votat impotriva. Este dreptul fiecarui membru al BPN al PNL de a vota asa cum crede, pe baza argumentelor pe care le are fiecare.

Radu Stroe, exclus din PNL: Antonescu a dorit asta

(...) In interiorul partidului, optiunile se exprima liber, inclusiv prin intermediul votului, iar discutii despre sanctiuni apar numai cand exista pozitii publice flagrante de contrazicere a unor hotarari luate, ori in acest moment, indiferent de opinia pe care o are un coleg sau altul, in interior, sunt liberi sa o faca.

Deci nici vorba sa fie vreo idee, nici pe departe, de a sanctiona pe cineva pentru voturi sau pentru opinii exprimate in interiorul forurilor de conducere ale partidului.

Un alt fost liberal, Mircea Diaconu, a primit unda verde pentru a candida la europarlamentare. Cum este vazuta aceasta decizie in PNL?

Este foarte bine ca, in urma unei decizii a Justitiei, am clarificat un subiect care din punct de vedere legal era neclar. Noi nu ne-am indoit, PNL nu si-a pus problema, in decizia pe care a luat-o, nicidecum de dreptatea pe care o are Mircea Diaconu sau despre oportunitatea prezentei lui Mircea Diaconu pe lista.

Aproape in unanimitate, cu totii am considerat ca prezenta lui Mircea Diaconu pe lista PNL ar fi fost un beneficiu, un avantaj cert pentru PNL, dar pentru ca era o decizie a unei instante, intepretabila, dar fara posibilitate din partea noastra de a fi foarte siguri pe un verdict final, pur si simplu a fost o analiza de oportunitate si nu am asumat un risc.

Decizia luata putea fi foarte bine si invers, nu aveam de unde sa stim cum vor gandi judecatorii.

Mircea Diaconu poate candida la europarlamentare, a decis Curtea de Apel Bucuresti

Sunt acum pareri de rau in partid, pentru scoaterea dumnealui de pe lista? In sensul in care ar putea sa atraga si voturi din partea electoratului PNL.

N-am discutat cu cineva pe acest subiect, nu pot sa va raspund.

N-avem o analiza foarte stricta privinta potentialele surse de voturi ale lui Mircea Diaconu. Mai degraba, aceste voturi pot veni si din categoria nehotaratilor, segmente ale societatii civile, nu neaparat votanti ai PNL. E foarte greu de spus de unde vor veni aceste voturi si cate voturi vor fi.

Din nefericire, tocmai din cauza unor confuzii legale, este foarte posibil sa existe un fenomen paradoxal - Mircea Diaconu sa poata candida, dar sa nu poata ocupa mandatul. Pentru ca sunt doua lucruri diferite, ori comisia de validare din Parlamentul European ia decizii care nu mai pot fi atacate in instanta - valideaza sau nu valideaza, pe baza unor informatii pe care le are.

N-am de unde sa stiu care-i pozitia celor de acolo, cand vor lua in discutie o eventuala - daca va avea numarul de voturi necesare - validare a mandatului, ori din aceasta perspectiva se poate petrece fenomenul votului util, pentru ca e posibil ca un vot sa fie de fapt un vot pentru o persoana care n-ar putea ocupa mandatul. Lucrurile nu sunt foarte simple.

PNL il va sustine, chiar si in aceste conditii?

Nu, PNL isi va sustine lista proprie de candidati. Il privim cu simpatie, dar de sustinut ne sustinem candidatii proprii. Nu se poate pune problema altfel.

Cat de departe este o candidatura a lui Crin Antonescu la prezidentiale sau, dimpotriva, cat de aproape? In acest moment, cum se vede candidatura? Cat de sigura e?

Pot sa va raspund cu precizie si cat de departe e si cat de aproape e: Este in noiembrie!

De data aceasta, alegerile prezidentiale au un tur 1 cu un rezultat aproape sigur, pentru ca nici macar cei mai fistichii analisti nu pun in discutie ierarhia partidelor din Romania. Ierarhia partidelor e clara: Se stie cine e pe locul 1, se stie cine e pe locul 2.

Procentele pe care le va lua fiecare, asta e o discutie, dar ierarhia partidelor e un lucru cunoscut. Candidatii care vor accede in turul 2, iarasi, cu toata bunavointa pentru orice alt candidat, se cam stiu. E vorba de dl Ponta si de dl Antonescu.

Va candida Ponta la prezidentiale? Ezitare reala sau strategie? Dezbatere Ziare.com

Sigur, turul 2 va fi o batalie crancena, cu un scor strans, greu de anticipat, exista niste calcule care arata ca PSD are posibilitati reduse de a mai castiga vreun tur 2 de alegeri prezidentiale in Romania. Nu se stie, desigur, dar turul 1 are o ierarhie clara. De aceea, nu sunt foarte multe emotii, nici cu privire la candidatura, nici cu privire la accederea in turul 2.

Asta inseamna ca, in turul 2, dreapta isi va reorienta voturile catre Crin Antonescu?

Alegatorii care sustin dreapta, indiferent de modalitatea acesteia de a candida in turul 1, se vor indrepta catre un candidat de dreapta. Aproape fara niciun fel de nevoie, de negociere cu liderii partidelor respective.

Antonescu: Unii n-au nici candidat la Presedintie, in vreme ce eu am deja si prim-ministru

Dar o dreapta unita, PNL - PDL - PMP, cu dl Crin Antonescu candidat, este posibila?

Nu stiu daca este posibil sau nu, dar matematica si sistemul constitutional al alegerilor prezidentiale din Romania nu impune in mod necesar o unificare inainte de turul 1.

E foarte greu de castigat o alegere prezidentiala din primul tur, din cauza conditiei ca trebuie sa se intruneasca jumatate plus 1 nu din cei prezenti la vot, ci din cei inscrisi in listele electorale. Deci faptul ca va exista un tur 2 este o certitudine, nu un dubiu. Or, in aceste conditii, nu se impune, din punct de vedere al strategiei electorale, in mod necesar, o unificare inainte de turul 1. Daca ea va exista, mi-e greu sa anticipez.

Stolojan: PNL sa-l sustina pe Predoiu la prezidentiale

Liviu Dragnea spunea ca Crin Antonescu si-a compromis carierea politica, dupa ruperea USL si sansele la alegerile prezidentiale.

Suntem intr-o tara libera, dl Dragnea poate face orice fel de afirmatii doreste, nu cred insa ca exact dl Dragnea este in cea mai favorabila pozitie de a vorbi de cariera politica a cuiva. Nu l-am vazut prin sondajele de opinie ca un lider foarte popular, cu priza la public.

Dragnea: Crin Antonescu si-a compromis cariera politica

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Mihai Voicu alegeri prezidentiale, #Mihai Voicu dreapta unita, #Mihai Voicu excludere Radu Stroe, #Mihai Voicu candidatura Diaconu, #motiune cenzura PNL, #dreapta unita prezidentiale , #PNL