Bulgaria arată Europei că luptă împotriva migrației ilegale. ”Grupuri importante de trafic au fost lovite”

Luni, 16 Ianuarie 2023, ora 17:37
2430 citiri
Bulgaria arată Europei că luptă împotriva migrației ilegale. ”Grupuri importante de trafic au fost lovite”
Spațiul Schengen FOTO: Arhivă Ziare.com

Bulgaria a lansat măsuri la nivel naţional de combatere a migraţiei ilegale, a declarat luni, 16 ianuarie, ministrul de interne Ivan Demergiev, la trei zile după ce Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) scria că această țară este principală poartă a migraţiei ilegale din Balcanii de Vest.

Ivan Demergiev a adăugat că această campanie a fost planificată cu mult timp în urmă, scrie Agerpres.

Autoritățile bulgare au sechestrat mașinile traficanților de migranți

Direcţia Generală pentru Combaterea Crimei Organizate şi Poliţia de Frontieră au raportat deja acţiuni de succes, a spus Demergiev. "Grupuri importante de trafic de migranţi au fost lovite. Operaţiunea va continua în zilele următoare în Turcia, precum şi în Bulgaria", a menţionat el.

Potrivit ministrului, acţiuni similare sunt planificate cu Grecia. "Interacţiunea este singura modalitate de a răspunde la criminalitatea transfrontalieră", a declarat el.

În mod similar, procurorul general Ivan Geşev a scris pe Twitter: "Munca în comun şi parteneriatul sunt singura modalitate de a proteja poporul şi interesele Bulgariei". Geşev a mulţumit procurorilor şi anchetatorilor din Bulgaria, conducerii Ministerului de Interne şi sutelor de poliţişti pentru munca desfăşurată în organizarea campaniei şi pentru interacţiunea lor profesională.

La ordinul Procurorului General, în toată ţara au fost efectuate luni percheziţii la adrese şi sechestre de vehicule ale persoanelor suspectate de trafic. Operaţiunea a fost desfăşurată de ofiţeri ai Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate, Direcţiei Generale Poliţia Naţională, Direcţiei Generale Poliţia de Frontieră, Direcţiei de Interne Sofia, Direcţiei Jandarmeriei, precum şi ofiţeri ai Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională, a precizat purtătorul de cuvânt al Procurorului General Siika Mileva luni în timpul unui briefing.

Subiecţi de anchetă sunt presupuşi organizatori din partea bulgară ai marilor canale de trafic de fiinţe umane din Turcia, prin Bulgaria, Serbia, România până în ţări din Europa Centrală şi de Vest. Persoanele cercetate sunt suspectate de organizarea transportului prin recrutarea şoferilor. Sunt investigate şi persoane suspectate că oferă cazare temporară migranţilor.

FAZ: ”Există indicii că Bulgaria este un punct slab”

Există multe indicii că Bulgaria, în special, care dorește să devină membră a spațiului Schengen, este un punct slab, arată FAZ.

Ministerul bulgar de Interne a anunțat recent că peste 160.000 de persoane au fost împiedicate să treacă ilegal frontiera anul trecut și doar 14.000 au traversat țara. Cu toate acestea, guvernul de la Viena subliniază că aproximativ jumătate din cei 100.000 de migranți ilegali care au sosit în Austria, dintre care majoritatea nu erau înregistrați anterior, au trecut de granița turco-bulgară.

Alți 40% au zburat la Belgrad cu avionul și au călătorit ilegal de acolo. Motivul pentru aceasta a fost practica laxă a vizelor în Serbia, care a fost înăsprită la sfârșitul anului din cauza presiunii UE.

În decembrie, Austria și Țările de Jos au respins propunerea Comisiei UE de admitere a Bulgariei și României în spațiul Schengen. Ambele țări s-au referit în special la deficitele din Bulgaria. Șefii de stat și de guvern din UE vor să discute despre migrație la o întâlnire specială din 9 și 10 februarie. O întrebare va fi atunci dacă Comisia UE ar trebui să-și folosească bugetul pentru a finanța construcția de bariere fizice de frontieră.

Câteva zile au mai rămas până la „Air Schengen”. Ce trebuie să știe cei care vor călători cu avionul. Milioane de pasageri scapă de controlul la frontieră
Câteva zile au mai rămas până la „Air Schengen”. Ce trebuie să știe cei care vor călători cu avionul. Milioane de pasageri scapă de controlul la frontieră
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în spaţiul Schengen pe cale aeriană şi...
Condițiile pentru spaţiul Schengen maritim şi aerian, pe care trebuie să le respecte românii de la 31 martie
Condițiile pentru spaţiul Schengen maritim şi aerian, pe care trebuie să le respecte românii de la 31 martie
Inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, Cornel Laurian Stoica, a prezentat condiţiile în care cetăţenii români vor călători spre ţări din Spaţiul Schengen începând din 31...
#migranti Bulgaria, #Spatiul Schengen, #aderare Romania Schengen, #combatere trafic migranti , #Spatiul Schengen