Ce conține de fapt mierea pe care o cumpără românii. Apicultor: "După ce bagă chimicale în ea o fac mai multă și o vând ei"

Luni, 03 Aprilie 2023, ora 12:12
66792 citiri
Ce conține de fapt mierea pe care o cumpără românii. Apicultor: "După ce bagă chimicale în ea o fac mai multă și o vând ei"
Borcane cu miere de albine FOTO Pixabay

Mierea nu lipsește de obicei din casele românilor datorită proprietăților pe care le are. Aceasta este bogată în antioxidanți, ajută la tratarea tusei și răcelii, are proprietăți antibacteriene și poate fi un îndulcitor natural sănătos.

În ultimii ani, au existat preocupări legate de calitatea mierii produse în China și de felul în care aceasta este procesată și etichetată. Unele rapoarte au arătat că mierea produsă în China a fost amestecată cu sirop de glucoză, care poate fi produs din porumb sau alte surse și care nu are aceleași proprietăți nutritive ca mierea pură.

Au fost raportate cazuri în care mierea a fost contaminată cu substanțe chimice, cum ar fi antibioticele, care au fost folosite pentru a preveni și trata bolile la albine. Acest lucru poate reprezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor care mănâncă mierea contaminată.

O anchetă a Comisiei Europene a dezvăluit recent că aproape jumătate din mierea testată în Marea Britanie este falsificată prin adăugarea unui sirop ieftin de zahăr, adus cel mai probabil din China.

Situația în România: Mierea curată este luată de la producători cu jumătate de preț

Mai mulți apicultori din România au explicat cât de curată este mierea pe care o cumpără românii.

Un apicultor din zona Caraș-Severin a relatat pentru wall-street.ro că mierea curată este luată de procesatori de la producători cu jumătate de preț. După ce "bagă chimicale în ea", respectiv amidon de porumb, "o fac mai multă" și o vând ei.

Potrivit acestuia, metoda este folosită de cel puțin 10 ani.

Apicultorul a adăugat că se aduce sirop din Ungaria.

De la 30 de lei, cu cât obișnuia să se vândă kilogramul de miere de salcâm, prețul a scăzut acum la jumătate, în vreme ce turta proteică, care trebuie dată iarna la stupi, ca hrană pentru albine, s-a făcut 12 lei, a adăugat acesta.

Sunt vreo trei sau patru procesatori în România care adună mierea și, conform spuselor sale, "ei fac prețul, ei taie și ei spânzură".

"În toate magazinele, nu e miere curată ce scrie acolo - miere polifloră, de tei, sau de salcâm, de unde? Mierea de salcâm nu trebuie să se zaharisească. Și dacă vă duceți în magazine, e toată zaharisită, dacă are 10%-20% miere de salcâm și restul e amidon, sau cine știe ce bagă în ea. Sirop F40, așa se numește."

O apicultoare din Călărași a confirmat, la rândul ei, amestecul mierii vândute de apicultori cu miere adusă din afara spațiului comunitar.

Femeia s-a referit la mierea pe care a văzut-o în supermarket, care avea o culoare ciudată, adăugând la acest aspect prețul mic la care se vindea.

Un al treilea apicultor a mărturisit că a fost ofertat de cineva cu 17 lei pe kilogramul de miere. Ulterior a văzut același produs la persoana respectivă în magazin cu 64 de lei kilogramul.

Alt producător crede că mierea nu este contrafăcută, ci amestecată cu cea din China, care este mai ieftină, ceea ce este scris clar și pe etichete, că este amestec.

"Este miere bună, vine cu analize, cu aviz. Nu-și permite nimeni să o contrafacă și să o pună pe piață atât timp cât sunt laboratoare autorizate care în orice moment pot să o analizeze. Că este miere amestecată cu miere adusă din afară din alte surse, asta da, dar sursele acelea sunt legale și oficiale. Nu scrie proporția, dar scrie ce este, pentru că așa spune legislația noastră."

Din cinci produse analizate de wall-street.ro, pe eticheta unuia singur scria faptul că în compoziție este miere din China, Republica Moldova și Ucraina, pe a altuia că în compoziție este miere din America Latină, în vreme ce pe a altor două produse, că este miere provenită din România.

Pe un alt produs nu era specificată nicio țară de proveniență.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#miere, #apicultori, #vanzare, #procesatori, #chimicale, #jumatate de pret , #stiri sanatate