Microplantele, noua revoluție din bucătărie. Cum se obțin ”super alimentele” și de ce sunt ideale pentru gastronomie

Autor: N.G.
Marti, 28 Martie 2023, ora 03:44
3873 citiri
Microplantele, noua revoluție din bucătărie. Cum se obțin ”super alimentele” și de ce sunt ideale pentru gastronomie
Alexandra Todor a înființat o fermă de microplante la Sebeș FOTO alba24.ro

O nouă modă de plante folosite în alimentație, mai ales în restaurante, a apărut și s-a dezvoltat în România, în ultimii ani. Este vorba despre cultura microplantelor.

Microplantele, denumite și microgreens, sunt o nouă categorie de legume sub forma unor plante tinere, comestibile, care au un conținut ridicat de substanțe benefice. Sunt plante aflate în primul stadiu de dezvoltare, care au gust și aroma sunt mult mai intense decât la plantele mature, ceea ce le face ideale pentru gastronomie.

Se obţin din seminţe ecologice, nemodificate genetic, fără fertilizatori sau stimulatori, doar prin germinarea acestora în condiţii optime de temperatură şi umiditate. Microplantele sunt utilizate în domeniul culinar, fiind căutate tot mai mult şi de cei care vor să mănânce sănătos şi să aibă o dietă echilibrată.

Au început să fie folosite în urmă cu peste patru decenii, iniţial doar pentru decor culinar. În 2012 au fost publicate primele cercetări cu privire la proprietăţile nutriţionale ale microplantelor, fiind numite şi ”super alimente” sau ”alimente funcţionale”. Valorile nutriţionale ale acestoras sunt reprezentate de densitatea mare de nutrienţi, de la patru până la 40 de ori mai mulţi decât în planta adultă.

De exemplu, microplantele de floarea soarelui, ridichi şi mazăre au un efect energizant, cele de linte şi coriandru unul hipoglicemic, iar microplantele de muştar, măcriş şi ridichi îmbunătăţesc digestia şi circulaţia sanguină.

FOTO Facebook/ Microfarm Sebeș

Alexandra Todor, din Sebeș, deține la 31 de ani o fermă de microplante. Își vinde produsele la restaurante din județul Alba și în târguri, respectiv piețe. Un ghiveci poate fi achiziţionat cu 6 lei, iar o caserolă, care poate cântări cam 50-60 de grame, cu 10 lei. Sfecla roșie ajunge şi la 15 lei.

Microplantele sunt legume tinere, obținute prin germinarea semințelor, semințe eco, netratate. Se consumă ca atare, la dimensiunea pe care o au. În principal sunt folosite în restaurante pentru plating, dar și consumatorii individuali, adică cei care gătesc acasa le pot integra într-o farfurie. Merg în special la salate, la supe creme, sau chiar ca și o mică garnitură la o friptură”, spune Alexandra Todor, care a fost prezentă cu produsele sale la Târgul Grădinarului desfășurat la Alba Iulia weekendul trecut.

Tânăra cultivă microplante de floarea soarelui, broccoli, ceapă, varză roşie, mazăre verde, lupin, ridichi, creson şi altele. Alexandra a deschis mica sa afacere denumită "MicroFarm" la sfârşitul anului 2022, ea fiind pasionată de industria alimentară. De altfel, Alexandra este absolventă a Facultății de Industrie Alimentară și are și un masterat în Chimie.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#microplante, #ferma, #Sebes, #agricultura , #idei afaceri